Floris Florussen Floris Florussen
13/06/2024 07:11 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/06/2024 21:37

Vraag naar bitcoin zakt enorm, een kans op stijging?

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Vraag naar bitcoin zakt enorm, een kans op stijging?

Foto: Creativan/Shutterstock

De vraag naar bitcoin (BTC) onder retailklanten is de afgelopen maand naar het laagste punt in vijf maanden tijd gedaald. Dit is te vergelijken met de vraag naar bitcoin in januari. De laatste keer dat de vraag zo laag was, volgde in de twee maanden erna een prijsstijging van 75%. Kan bitcoin dit kunststukje herhalen?

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Daling bitcoin-vraag onder particuliere beleggers

Volgens auteur Axel Adler jr. van CryptoQuant, is de gemiddelde maandelijkse vraag naar bitcoin gedaald. Het betreft een negatieve vraag van -17% onder particuliere beleggers de afgelopen 30 dagen. Bij zijn gegevens worden personen die minder dan $10.000 aan handelsvolume hebben, geschaard onder particuliere beleggers. 

Adler constateerde daarbij dat deze groep van investeerders snel op marktveranderingen reageert. Hiermee duidde hij op een soortgelijke daling tot -18% in januari van dit jaar. Na de goedkeuring van de spot bitcoin ETF’s in de Verenigde Staten schoot de prijs namelijk in de twee opvolgende maanden omhoog van $40.000 naar $70.000.

Advertentie

Consumentenprijsindex van invloed op de vraag?

Wanneer de Amerikaanse Consumer Price Index (CPI) daalt, bieden traditionele spaarrekeningen en termijndeposito’s minder lucratieve rendementen. Lagere rentetarieven zorgen ervoor dat investeerders naar alternatieve investeringen gaan zoeken. Voor investeerders kunnen risicovollere activa zoals bitcoin dan aantrekkelijker worden.

Analisten hebben eerder gesuggereerd dat de verschuiving in de vraag naar bitcoin, onder andere te wijten is aan de CPI. Markus Thielen, hoofdonderzoeker van 10x Research stelde in mei dat de CPI op 12 juni tot 3,3% moet dalen om bitcoin naar nieuwe recordhoogtes te brengen. 12 juni is de dag dat de nieuwe CPI-cijfers worden vrijgegeven.

In aanloop naar deze dag daalde de prijs van bitcoin plots onder de $67.000. Aan het begin van deze week publiceerden wij al een artikel waarin wij hebben aangegeven dat de CPI-cijfers in combinatie met het rentebesluit in Amerika, voor een volatiele prijsbeweging kunnen zorgen.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Sentiment futureshandelaren

De plotselinge daling heeft voor een aanslag op de Futuresmarkt gezorgd. De afgelopen dag is er voor $52,87 miljoen aan bitcoin in longposities geliquideerd. De mensen die vertrouwde op een prijsstijging van bitcoin kwamen daarmee bedrogen uit.

Op 8 juni daalde de prijs van bitcoin onder de $70.000. Ondanks de hoop van handelaren dat bitcoin snel boven de $70.000 terug zou springen, is dit nog niet gebeurd. Futureshandelaren lijken op korte termijn geen herstel van de prijs te verwachten. 

Zij hebben namelijk short posities met een totale waarde van $2,14 miljard geopend. Zij verwachten dan ook geen opbeurende CPI- cijfers die de prijs van bitcoin naar hogere niveaus kunnen stuwen.  

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Floris Florussen

In 2020 kwam Floris voor het eerst in aanraking met Bitcoin door toedoen van een vriend. Vanaf het begin trok het zijn aandacht en is de sneeuwbal gaan rollen. Zijn nieuwsgierigheid veranderde in een passie voor blockchain. Met zijn ervaring in de bancaire sector, houdt hij zich bezig met regelgeving. In 2022 richtte hij samen met zijn compagnon Onblocked op, waarbij zij inzicht geven in de data die de blockchain weergeeft. On-Chain analyse biedt volgens hem perspectieven die de traditionele aandelenmarkt mist. De data op de blockchain is een oneindige bron van informatie.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Advertentie