Thom Derks Thom Derks
03/03/2024 13:39 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/03/2024 12:19

Waarom aanstaande donderdag en vrijdag cruciaal zijn voor Bitcoin

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Geen 'zachte landing' meer voor economie VS: de impact op Bitcoin

Foto: Bukhta Yurii/Shutterstock

De bitcoin koers verbaast momenteel zowel vriend als vijand met zijn harde stijging. De grote vraag is in hoeverre de digitale munt dit positieve momentum kan vasthouden. Normaal gesproken wordt bitcoin ook tijdens een bullrun geconfronteerd met significante correcties, maar tot dusver blijven die uit.

Komende week kan weleens volatiel worden, want er staan weer een aantal interessant macro-economische datapunten en ontwikkelingen op de agenda.

Zwaartepunt voor bitcoin op donderdag en vrijdag

Het zwaartepunt van de economische week lijkt op aanstaande donderdag en vrijdag te liggen. Op donderdag is het namelijk de beurt aan de Europese Centrale Bank (ECB) om een nieuw rentebesluit te nemen. Zal de ECB dan de eerste worden die begint met het verlagen van de rente?

Daar lijkt op dit moment nog geen sprake van, maar de Duitse economie begint langzaam maar zeker een zorgenkindje te worden.

Vervolgens is het op diezelfde donderdag de beurt aan Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, om achter de microfoon te kruipen. De afgelopen weken is er wat negatieve (hoger dan gehoopte) inflatiedata doorgekomen, waardoor hij mogelijk streng uit de hoek zal komen.

Bron: Bloomberg

Zo kwam de Super Core PCE prijsindex, een hele belangrijke inflatiemeter voor de Amerikaanse centrale bank, binnen met een stijging van 0,8 procent voor de afgelopen maand. Dat markeert bijna de grootste stijging ooit.

Is er dan toch weer sprake van een stijging van de inflatie? De verwachtingen over het aantal renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank in 2024 zijn in ieder geval afgenomen tot ongeveer 3 maal. Terwijl de markt aan het begin van het jaar op 6 tot 7 keer rekende.

Wat dat betreft is 2024 een teleurstelling, maar de spot bitcoin-ETF’s maken momenteel veel goed voor bitcoin.

Als laatste krijgen we op de vrijdag nog even een bak aan belangrijke data over de Amerikaanse arbeidsmarkt. De verwachting is dat de Amerikaanse werkloosheid binnenkomt op 3,7 procent, wat een historisch laag niveau is.

Daardoor is er nog minder reden voor de Amerikaanse centrale bank om de rente op de korte termijn te verlagen.

Zoek je meer verdieping in crypto?

In de Premium omgeving van Crypto Insiders houden we deze ontwikkeling nauw in de gaten. Hier bespreken we dagelijks belangrijke macro-economische ontwikkelingen en hun potentiële impact op de bitcoin koers.

In onze Premium omgeving vind je een vriendelijke community van analisten en handelaren van alle niveaus. Hier kun je met experts en beginnelingen praten over de laatste markttrends en krijg je als eerst toegang tot uitgebreide analyses.

Ook organiseren we wekelijks live-streams en webinars voor handelaren die zich verder wil verdiepen. We nodigen je graag uit om voor slechts €1 een 30-daagse proefperiode te starten in onze Premium omgeving.

Probeer 30 dagen voor 1 euro

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie