Kevin Schijven Kevin Schijven
05/03/2024 13:41 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/03/2024 13:31

Waarom al 200.000 bitcoins uit het Grayscale ETF zijn vertrokken

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Crypto ontbijt: Nieuw record voor bitcoin koers, ETF updates en meer

Foto: Isaac Fontana/Shutterstock

In januari werden eindelijk de langverwachte bitcoin (BTC) spot exchange-traded funds (ETF’s), of beursgenoteerde fondsen, goedgekeurd.

Hoewel de ETF’s sinds hun lancering in een ongekend tempo al zeer veel kapitaal hebben aangetrokken, is er één ETF die nog altijd veel kapitaal ziet wegstromen.

Dan hebben we het natuurlijk over het bitcoin-ETF van Grayscale Investments, de grootste crypto vermogensbeheerder ter wereld.

Crypto ontbijt: Bitcoiners gokken op $100.000 ondanks ETF-uitstroom
Crypto ontbijt: Bitcoiners gokken op $100.000 ondanks ETF-uitstroom

Al 200.000 BTC vertrokken uit Grayscale ETF

Het bitcoin fonds van Grayscale, de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), bestond al voordat het in een ETF werd omgezet.

Voordat het Grayscale fonds werd omgezet naar een ETF, beheerde het ongeveer 620.000 BTC. Sinds de lancering van het product op 11 januari 2024, wordt echter veel kapitaal uit het fonds gehaald.

Ook gisteren, op 4 maart, zag het fond weer een forse uitstroom. Deze kwam op 5.450 BTC ter waarde van $368 miljoen uit, meldt BitMEX Research.

Dat is een kleinere afname ten opzichte van de laatste twee dagen vorige week, toen de uitstroom nog respectievelijk op bijna $500 en $600 miljoen uitkwam. Het is echter wel een stuk hoger dan de uitstroom in de dagen en de week daarvoor.

Dat betekent dat de totale uitstroom sinds de lancering van de ETF op 11 januari inmiddels meer dan 200.000 BTC bedraagt. Gezien de huidige bitcoin prijs van ongeveer $66.750, is dat een uitstroom van ruim meer dan $13 miljard.

Desondanks zit er nog steeds ongeveer 420.000 BTC in het fonds, ter waarde van $28 miljard. Het is dan ook nog altijd verreweg het grootste bitcoin fonds ter wereld. Toch betekent dit het fonds met ongeveer 33% is gekrompen.

grayscale btc holdings
Grayscale GBTC bitcoin holdings: Coinglass
Advertentie

Waarom halen beleggers hun kapitaal uit het Grayscale bitcoin ETF?

De uitstroom is desalniettemin lager dan de instroom naar de andere fondsen bij elkaar opgeteld. Ondanks de flinke uitstroom bij Grayscale, kwam gisteren de totale netto instroom alsnog op $562,7 miljoen uit.

Er zijn enkele waarom het Grayscale fonds zo veel kapitaal ziet vertrekken. De eerste reden is dat de omzet naar een ETF het makkelijker voor beleggers maakt om uit het fonds te stappen door hun aandelen in te wisselen voor bitcoin. Dat voorheen niet mogelijk.

Een groot aantal investeerders lijkt ook de overstap te maken naar een van de andere fondsen. Het tempo van de uitstroom bij Grayscale komt namelijk sterk overeen met de instroom naar de andere fondsen. Beleggers maken deze overstap omdat de andere bitcoin-ETF’s allemaal lagere kosten hanteren.

Tot slot zijn er ook grote partijen, zoals het failliete Genesis, dat recent aankondigde dat het $1,6 miljard aan GBTC aandelen zou verkopen. Het bedrijf doet dit om schuldeisers uit te betalen.

De markt had verwacht dat op een gegeven moment de uitstroom bij Grayscale wel zou afremmen. ETF-expert Eric Balchunas speculeerde dat dit zou gebeuren zodra ongeveer 25% uit het fonds is. Echter zitten we inmiddels op 33% en we zien nog geen duidelijke vertraging.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Amerikaanse staat koopt +$100 miljoen aan bitcoin, 'een goed teken'
Amerikaanse staat koopt +$100 miljoen aan bitcoin, koers reageert
PlanB voorspelt gigantische bitcoin stijging na halving, tot $300.000
PlanB voorspelt gigantische bitcoin stijging na halving, tot $300.000
Advertentie