Kevin Schijven Kevin Schijven
05/03/2024 13:41 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/03/2024 13:31

Waarom al 200.000 bitcoins uit het Grayscale ETF zijn vertrokken

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Crypto Ontbijt: Duitsland dumpt nog meer Bitcoin en veel ETF nieuws

Foto: Isaac Fontana/Shutterstock

In januari werden eindelijk de langverwachte bitcoin (BTC) spot exchange-traded funds (ETF’s), of beursgenoteerde fondsen, goedgekeurd.

Hoewel de ETF’s sinds hun lancering in een ongekend tempo al zeer veel kapitaal hebben aangetrokken, is er één ETF die nog altijd veel kapitaal ziet wegstromen.

Dan hebben we het natuurlijk over het bitcoin-ETF van Grayscale Investments, de grootste crypto vermogensbeheerder ter wereld.

Bitcoin veteranen zijn onverschrokken – 30% van alle BTC beweegt niet
Bitcoin veteranen zijn onverschrokken - 30% van alle BTC beweegt niet

Al 200.000 BTC vertrokken uit Grayscale ETF

Het bitcoin fonds van Grayscale, de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), bestond al voordat het in een ETF werd omgezet.

Voordat het Grayscale fonds werd omgezet naar een ETF, beheerde het ongeveer 620.000 BTC. Sinds de lancering van het product op 11 januari 2024, wordt echter veel kapitaal uit het fonds gehaald.

Ook gisteren, op 4 maart, zag het fond weer een forse uitstroom. Deze kwam op 5.450 BTC ter waarde van $368 miljoen uit, meldt BitMEX Research.

Dat is een kleinere afname ten opzichte van de laatste twee dagen vorige week, toen de uitstroom nog respectievelijk op bijna $500 en $600 miljoen uitkwam. Het is echter wel een stuk hoger dan de uitstroom in de dagen en de week daarvoor.

Dat betekent dat de totale uitstroom sinds de lancering van de ETF op 11 januari inmiddels meer dan 200.000 BTC bedraagt. Gezien de huidige bitcoin prijs van ongeveer $66.750, is dat een uitstroom van ruim meer dan $13 miljard.

Desondanks zit er nog steeds ongeveer 420.000 BTC in het fonds, ter waarde van $28 miljard. Het is dan ook nog altijd verreweg het grootste bitcoin fonds ter wereld. Toch betekent dit het fonds met ongeveer 33% is gekrompen.

grayscale btc holdings
Grayscale GBTC bitcoin holdings: Coinglass
Advertentie

Waarom halen beleggers hun kapitaal uit het Grayscale bitcoin ETF?

De uitstroom is desalniettemin lager dan de instroom naar de andere fondsen bij elkaar opgeteld. Ondanks de flinke uitstroom bij Grayscale, kwam gisteren de totale netto instroom alsnog op $562,7 miljoen uit.

Er zijn enkele waarom het Grayscale fonds zo veel kapitaal ziet vertrekken. De eerste reden is dat de omzet naar een ETF het makkelijker voor beleggers maakt om uit het fonds te stappen door hun aandelen in te wisselen voor bitcoin. Dat voorheen niet mogelijk.

Een groot aantal investeerders lijkt ook de overstap te maken naar een van de andere fondsen. Het tempo van de uitstroom bij Grayscale komt namelijk sterk overeen met de instroom naar de andere fondsen. Beleggers maken deze overstap omdat de andere bitcoin-ETF’s allemaal lagere kosten hanteren.

Tot slot zijn er ook grote partijen, zoals het failliete Genesis, dat recent aankondigde dat het $1,6 miljard aan GBTC aandelen zou verkopen. Het bedrijf doet dit om schuldeisers uit te betalen.

De markt had verwacht dat op een gegeven moment de uitstroom bij Grayscale wel zou afremmen. ETF-expert Eric Balchunas speculeerde dat dit zou gebeuren zodra ongeveer 25% uit het fonds is. Echter zitten we inmiddels op 33% en we zien nog geen duidelijke vertraging.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Kevin Schijven is sinds mei 2018 werkzaam bij Crypto Insiders en vervult daar de rol van (eind)redacteur. Met een achtergrond in ICT en bedrijfskunde, gevolgd door rechten en criminologie aan de Vrije Universiteit, brengt hij een unieke mix van vaardigheden mee. Zijn interesse in cryptocurrency ontstond door de potentie om een bedrijf op te bouwen rond nieuwe technologie. Kevin heeft inmiddels duizenden artikelen geschreven en is gespecialiseerd in het laatste crypto nieuws.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Advertentie