Wessel Kersting Wessel Kersting
05/06/2022 19:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 15:48

Waarom deze bitcoin bearmarkt minder heftig is dan je denkt

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Waarom deze bitcoin bearmarkt minder heftig is dan je denkt

Foto: eamesBot/Shutterstock

De cryptocurrency-sector heeft de laatste tijd flink wat klappen gekregen. Naast de hard dalende koersen zagen we ook nog een hele grote speler in de markt verdwijnen in slechts enkele dagen. Dit doet de portefeuille van investeerders niet veel goeds. Maar toch horen deze harde dalingen bij de sector. Maar hoe erg is deze bearmarkt nou eigenlijk in vergelijking met vorige jaren?

Ondanks bitcoin’s prijsstijging gelooft retail ‘nog niet in de hype’
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Hard dalende crypto markt

Deze periode zagen we de cryptomarkt met meer dan 60% dalen ten opzichte van haar piek. De waarde van de markt is van $3,07 biljoen naar $1,2 biljoen gedaald. De koers van bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) zijn ook ongeveer met 60% gedaald en sommige altcoins zelfs nog meer. Zo zien we dat sommige on-chain data ook slechte berichten tonen.

Maar ook zien we dat andere on-chain data juist weer aangeven dat de huidige neerwaartse markt nog niet zo slecht is als de vorige keren. Lucas Outumuro, hoofd-onderzoek bij analysebedrijf IntoTheBlock, heeft zijn kijk op de markt in een blogpost op 4 juni beschreven. Hierin zag hij dat deze markt anders zou kunnen zijn dan andere keren.

Advertentie

BTC HODLers zijn erg belangrijk

Zowel HODLers van BTC en ETH hebben een belangrijke rol in de markt. Zo zagen we dat lange termijn investeerders een dalende markt juist gebruikte om hun positie te vergroten.

Daarnaast zien we middels on-chain data dat de ontwikkelingsactiviteit op blockchains zoals Bitcoin en Ethereum bleef groeien. Steeds meer ontwikkelaars sleutelen dus aan het Bitcoin of Ethereum netwerk. De activiteit is in slechts twee jaar met 50% vergroot.

Bron: IntoTheBlock

Tot slot zien we ook dat de gemiddelde transactiekosten die op het Bitcoin netwerk betaald worden minder hard gedaald zijn dan in vorige neerwaartse markten. Dit wil zeggen dat het netwerk op het moment toch nog meer gebruikt wordt dan voorheen. Zo zien we dat Bitcoin dagelijks goed was voor zo’n $500.000 in transactiekosten in mei 2022 waar dat in mei 2018 slechts $130.000 was.

Zo zien we dus dat deze bearmarkt veel minder heftig was dan de bear markt uit 2018.

Deel dit artikel
Wessel Kersting

Wessel is altijd al geïnteresseerd geweest in de economie en kwam in 2016 in aanraking met Bitcoin. Hij deed ook in dat jaar zijn eerste crypto-investering. Met zijn achtergrond in boekhouding en beleggen houdt Wessel zich bezig met fundamentele, gedrags- en technische analyses, hypes, trends en natuurlijk het nieuws omtrent blockchain-technologie en cryptocurrencies.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie