Kevin Schijven Kevin Schijven
30/01/2023 09:34 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/01/2023 09:34

Waarom deze week spannend is voor de bitcoin koers

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Waarom deze week spannend is voor de bitcoin koers

Foto: Lenka Horavova/Shutterstock

Bitcoin (BTC) begon 2023 zeer sterk, maar bewoog afgelopen week voornamelijk zijwaarts. Zaterdagnacht begon de koers weer langzamerhand te stijgen en bitcoin kwam daardoor gisterenavond zeer dicht bij de $24.000 op meerdere beurzen.

De laatste keer dat bitcoin de $24.000 bereikte was 16 augustus, meer dan 5 maanden geleden. Gedurende nacht zakte bitcoin weer iets maar leek support te vinden rond $23.600. Vanochtend zakt de BTC prijs echter nog iets dieper en komt uit op $23.330 op Binance en €21.430 op Bitvavo.

Daarmee staat de bitcoin koers vandaag 1% in de plus. Het handelsvolume steeg in de afgelopen 24 uur met 55%. De totale marktkapitalisatie komt uit op $453 miljard en de dominantie op 42,6%. De Fear & Greed Index komt uit op 61 (Greed).

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Spannende week voor financiële markten met FOMC

Vorig jaar zagen we bitcoin vaker stijgen in aanloop naar een belangrijk macro-economisch evenement. We hebben het dan over de Federal Open Market Committee (FOMC), die morgen en overmorgen plaatsvindt. Woensdag krijgen we te horen wat de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, beslist met de rente.

Momenteel verwacht de markt (99%) dat de Fed de rente met 0,25% zal verhogen, en dat is dus al minder zwaar dan de vorige keren. Bitcoin zet dan mogelijk zijn stijging door met de verwachting dat het macro-economische klimaat er positiever uitziet voor risicovolle assets.

Als de Fed besluit de rente niet verder te verhogen, of een pauze te nemen, dan kan dat de druk van de ketel halen. De markt zal dit mogelijk zien als de langverwachte “Fed pivot” of omdraai van het beleid. Dat kan een flinke rally veroorzaken waardoor de koers snel omhoog schiet.

Mocht de Fed echter toch besluiten om de rente met 0,5% of zelfs 0,75% te verhogen, dan is de kans groot dat we juist een flinke crash krijgen. Hoe dan ook, kan het dus nog zeer spannend deze week worden.

Daar blijft het namelijk niet bij. Een dag later volgt ook de beslissing van de Europese Centrale Bank (ECB). De markt verwacht dat de ECB de rente met 0,5% zal verhogen. De ECB lijkt meestal een minder directe invloed te hebben op de koersen, maar is dat deze week ook zo?

Zelfs daar blijft het niet bij. Deze week volgen namelijk ook Amerikaanse werkloosheidscijfers, die van grote invloed kunnen zijn op het beleid. Tot slot volgt ook een grote week in het earnings seizoen, zoals hieronder is te zien.

Advertentie

Sentiment wordt steeds beter, maar juichen we te vroeg?

Dat het marksentiment steeds positiever wordt, is niet alleen terug te zien in de fear & greed index. Peter Brandt, een bekende veteraan met technische analyses, meldt dat hij een zeldzaam patroon ziet in de bitcoin koers. Hij stelt daarom zijn volgende doel op medio $25.000.

Analist Maartunn waarschuwt echter dat veel weerstand rond de $24.000 ligt.

Analist CryptoVizart meldt daarnaast dat maandelijkse relatieve strength index (RSI) op de open interest “oververhit” raakt. Dat betekent dat handelaren speculeren met futures op de stijging naar $24.000, maar dat kan ook tot een zogenaamde long squeeze leidden, als bijvoorbeeld FOMC teleurstellend uitpakt.

🚀 Nederlanders geven al onze lezers gratis crypto; pak jouw gratis $MATIC
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Handel samen met Crypto Insiders

Zoek jij hulp met handelen? Heb je vragen en wil je technische analyses voor een groot aantal cryptomunten direct ontvangen? Word lid en probeer een Premium-lidmaatschap 30 dagen gratis. Hier delen onze analisten 24/7 hun marktkennis en de nieuwste analyses. Hier kan je ook direct in contact komen met verschillende marktexperts en crypto-enthousiastelingen die klaar staan om jou te helpen!

Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Onze analisten zijn geen financieel adviseurs. Raadpleeg altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen. De informatie en tips die op deze website zijn verstrekt is gebaseerd op eigen inzichten en ervaringen van onze analisten.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie