Erik Juffermans Erik Juffermans
15/08/2023 11:25 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/08/2023 11:25

Waarom een Bitcoin beursfonds nog vandaag goedgekeurd kan worden

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Waarom een Bitcoin beursfonds nog vandaag goedgekeurd kan worden

Foto: mezzotint/Shutterstock

Je hebt waarschijnlijk al het een en ander gehoord over de bitcoin (BTC) spot ETF’s, of beursfondsen. De Amerikaanse Security and Exchange Commission (SEC) buigt zich momenteel over een groot aantal dergelijke ETF-aanvragen. De SEC heeft echter de optie om de beslissingen uit te stellen, zoals het afgelopen week deed met de aanvraag van ARK Invest. Toch bestaat de kans dat de SEC later vandaag toch nog groen licht moet geven aan een spot bitcoin-ETF.

Bitcoin ETF’s beleven een van de slechtste dagen sinds lancering
Bitcoin ETF’s beleven een van de slechtste dagen sinds lancering

De rechtszaak over de Grayscale bitcoin-ETF

Dit heeft alles te maken met een rechtszaak tussen Grayscale, de grootste crypto vermogensbeheerder ter wereld, en de SEC. Grayscale diende een jaar geleden een aanvraag bij de SEC in om zijn grote bitcoin fonds (GBTC) om te zetten naar een bitcoin-ETF. De SEC wees echter, zoals verwacht, de aanvraag af. Grayscale liet het daar niet bij en klaagde vervolgens de Amerikaanse toezichthouder aan.

Op basis van rechtszaken in het verleden gelooft analyst James Seyffart dat we mogelijk vandaag nog, op 15 augustus, een uitspraak van de rechter kunnen verwachten in de rechtszaak tussen Grayscale en de SEC. Het is echter geen zekerheid, de beslissing volgt mogelijk ook pas deze vrijdag, al zou het dan al een uitzondering zijn.

Volgens de wandelgangen heeft Grayscale een goede kans om zegevierend uit de rechtszaal te komen. Onder andere de CEO van ARK Invest en ETF analyst Nate Geraci delen deze verwachting. Geraci geeft zelfs aan dat Grayscale een kans heeft van bijna 100 procent om te winnen.

Bitcoin koers kan hard stijgen als Grayscale wint

Een overwinning zou wellicht betekenen dat Grayscale toch zijn GBTC fonds over mag zetten in een ETF. Dan zouden we binnenkort eindelijk de eerste spot bitcoin-ETF op de Amerikaanse markt krijgen. Dat zou gigantisch nieuws zijn voor de crypto-wereld en mogelijk de nodige gevolgen hebben voor de bitcoin koers.

Dit zou de langverwachte katalysator kunnen zijn waardoor nieuw geld weer massaal de markt binnenstroomt en de koers hard laat stijgen. Het is echter nog iets te voorbarig en veel marktparticpanten verwachten dat de SEC eerst begin 2024 de knoop zal doorhakken over de verscheidene bitcoin-ETF aanvragen. Dan valt namelijk pas de allerlaatste deadline.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Peter kocht 's werelds eerste
Peter kocht ’s werelds eerste “Bitcoin Lamborghini” voor slechts €106
Advertentie