Thom Derks Thom Derks
07/07/2024 12:31 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/07/2024 14:40

Waarom komende donderdag alles kan bepalen voor Bitcoin in 2024

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin en aandelen onderuit, ondanks positief inflatierapport

Foto: Tada Images/Shutterstock

Bitcoin (BTC) zit in een slechte periode en daalde vanaf de all-time high met ongeveer 20.000 dollar. Vanaf het begin van 2024 wachten we al op renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank en komende donderdag kan daarin weleens cruciaal zijn. Donderdag is het namelijk tijd voor een nieuwe consumentenprijsindex (CPI) in de Verenigde Staten.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Een cruciale week voor bitcoin

We begonnen het jaar dramatisch op het gebied van de inflatie in Amerika. In tegenstelling tot de verwachtingen, en de hoop van de markt, begon de inflatie te stijgen in het eerste kwartaal van 2024.  Vervolgens verdwenen de 6 verwachte renteverlagingen van de Federal Reserve in 2024 als sneeuw voor de spreekwoordelijke zon.

Inmiddels zien we de inflatie alweer een paar weken dalen en begint het plaatje langzaam wat rooskleurig te worden voor bitcoin.

Helaas zien we dat nog niet terug in de bitcoin koers, die vanaf de all-time high van maart 2024 alleen maar is blijven dalen. Wat de situatie nog zorgwekkender maakt, is dat de aandelenkoersen op Wall Street record na record neerzetten.

Image
CPI Amerika. Bron: macromicro

Bitcoin lijkt snelle renteverlagingen van de Fed nodig te hebben als nieuwe katalysator voor een potentieel tweede deel van de bullmarkt. Als de inflatie komende donderdag opnieuw lager binnenkomt dan verwacht, kan dat de bevestiging zijn die de Fed zoekt om in september te beginnen met het verlagen van de rente.

Advertentie

Amerikaanse economie verzwakt

Afgelopen vrijdag zagen we in de Verenigde Staten in ieder geval “hoopgevende” ontwikkelingen met betrekking tot de inflatieprint van komende week. Zo kwam de werkloosheid binnen op 4,1% terwijl een score van 4,0% verwacht werd.

Daarmee is de werkloosheid van de “bodem” van 3,4% in mei 2023 al met 0,7% gestegen tot juni 2024. Het moge duidelijk zijn dat de arbeidsmarkt in een zwakkere periode begint te komen. De banengroei in de Verenigde Staten kwam uit op +206.000 stuks, dat was iets boven verwachting.

Meer opvallend waren de cijfers voor mei en april, die werden allebei stevig naar beneden bijgesteld. Voor mei ging het om een daling van 54.000 banen naar 218.000 stuks en voor april om 57.000 banen naar 108.000 stuks.

Banengroei Amerika neemt steeds verder af. Bron: forexfactory

Dit zijn stuk voor stuk “bevestigingen” dat de arbeidsmarkt in de VS verzwakt en de inflatie waarschijnlijk onderweg is naar beneden, en dat is precies wat we nodig hebben om die renteverlaging in september te krijgen.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Zoek je meer verdieping in crypto?

In onze Discord community bespreken we dagelijks belangrijke macro-economische ontwikkelingen en hun potentiële impact op de bitcoin koers. Je betreed hier een veilige plek waar handelaren van alle niveaus kennis uitwisselen.

Stel je vragen aan deskundige analisten en top handelaren over handel, markttrends en crypto-onderwerpen in een bruisende community. Daarnaast organiseren we wekelijks livestreams en webinars voor handelaren die zich verder wil verdiepen.

Praat mee op Discord

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom Derks is redacteur bij Crypto Insiders sinds januari 2019. Hij heeft Rechten gestudeerd in Leiden en Economie in Amsterdam. Thom’s persoonlijke interesse in (macro-)economische ontwikkelingen, met name bitcoin, leidde hem naar de wereld van cryptonieuws. Zijn fascinatie voor digitale schaarste, zoals bij bitcoin, inspireerde zijn carrière. Thom’s expertise ligt in de economische aspecten van bitcoin en hij ziet de toekomst van cryptocurrency vooral in de groei van bitcoin als waardeopslag.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Advertentie