Ivo Melchers Ivo Melchers
08/04/2024 07:11 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/04/2024 20:45

Waarom mogelijk méér Bitcoin miners de halving dit keer overleven

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Waarom mogelijk méér Bitcoin miners de halving dit keer overleven

Foto: Artie Medvedev/Shutterstock

De Bitcoin (BTC) halving staat voor de deur. Over minder dan twee weken vindt het fenomeen plaats, en investeerders kijken er reikhalzend naar uit. Voor Bitcoin miners zorgt de halving juist voor moeilijkheden, aangezien ze nog maar de helft zullen verdienen met hun werkzaamheden. In het verleden konden veel miners hun hoofd niet boven water houden na de halving. Dit keer hoeft de winst echter niet noodzakelijkerwijs klappen te krijgen.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Bitcoin transactiekosten kunnen redding bieden

De vierde Bitcoin halving ligt binnen handbereik en zal de beloningen voor het minen van een nieuw transactieblok doen halveren van 6,25 BTC naar 3,125 BTC. Voor hetzelfde werk zullen miners opeens de helft minder bitcoin verdienen, waardoor logischerwijs de winstgevendheid onder druk komt te staan. Voor miners die op kleine schaal opereren of met minimale winstmarges werken, kan dit de kosten voor het minen dicht bij of zelfs boven de opbrengsten brengen.

De beloningen voor het toevoegen van een nieuw transactieblok aan de blockchain zijn echter niet de enige verdiensten voor de miners. Zij strijken namelijk ook alle betaalde transactiekosten op. 

De hoogte van de transactiekosten zijn afhankelijk van de drukte op het netwerk. Vorig jaar hebben we vaker gezien dat de transactiekosten hoge niveaus aan kunnen nemen. De in januari 2023 gelanceerde Ordinals-dienst, die BRC-20 tokens en non-fungible tokens (NFT’s) op Bitcoin mogelijk maakt, heeft hier iedere keer een belangrijke rol bij gespeeld. In enkele blokken kwamen de vergoedingen zelfs hoger uit dan de blokbeloningen. 

Indien het netwerk weer overladen wordt met Ordinals-inscripties, zou dit een enorme boost betekenen voor de verdiensten van miners. Laurent Benayoun, CEO van Acheron Trading, is stellig dat de halving gecompenseerd zal worden een toename in netwerkvergoedingen. Hij liet het volgende weten aan CoinTeleGraph:

“In dollartermen is het niet duidelijk dat miners er slechter aan toe zouden zijn na de halvering, eerder het tegenovergestelde. De afname van de mining beloningen zal gecompenseerd worden door een toename in netwerkvergoedingen.”

Advertentie

Waarom $70.000 BTC koers belangrijk is

Voor miners zou het enorm gunstig zijn als de bitcoin koers boven de 70.000 dollar stand weet te houden. Joe Downie, de chief marketing officer van Nice Hash, vertelde aan CoinTeleGraph dat de productiekosten voor het minen van één bitcoin momenteel rond de 35.000 dollar liggen. Na de halving verdubbelt dit logischerwijs naar zo’n 70.000 dollar. Bij een koers boven de 70.000 dollar zou het gros dus nog steeds winstgevend kunnen opereren.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 10.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Peter kocht 's werelds eerste
Peter kocht ’s werelds eerste “Bitcoin Lamborghini” voor slechts €106
Advertentie