Kunnen altcoins eindelijk hun inhaalslag maken tegenover bitcoin?
Foto: alexgo.photography/Shutterstock
De bitcoin (BTC) koers is deze week door het dak gegaan en zijn oude record verpulverd. Hoewel altcoins voor het eerst in lange tijd weer eens een stuk beter hebben gepresteerd dan bitcoin, moeten de meeste munten nog een hele lange weg afleggen voordat ze bitcoin kunnen evenaren met nieuwe all-time highs. In onze nieuwste podcast duiken presentatoren Ivan Lagana en Raoul Esseboom in dit krachtsverschil – de impact van grote spelers zoals MicroStrategy en BlacRock – en behandelen ze het prangende vraagstuk of altcoins nog wel hun langverwachte inhaalslag gaan maken.
Institutionele adoptie drijft bitcoin hoger
De bitcoin koers is deze week hard voorbij zijn in maart gevestigde all-time high van $73.800 stijgen. Een nieuw record van $77.200 is op de borden verschenen en de koers vertoont signalen dat het nog tot veel hoger wil stijgen.
Tegelijkertijd heeft de bitcoin dominantie de afgelopen week juist een grote val gemaakt. De bitcoin dominantie vertegenwoordigt het aandeel van bitcoin’s marktkapitalisatie in de totale cryptomarkt en is gedaald van 60,57% tot een huidig punt van 59,05% – de grootste wekelijkse daling sinds mei.
De daling betekent simpelweg dat de rest van de markt beter heeft gepresteerd dan bitcoin de afgelopen week. En dat is de afgelopen jaren een zeldzaam feit. Niet voor niets dat de koersen van grote altcoins zoals ethereum (ETH), ripple (XRP) en cardano (ADA) allemaal nog mijlenver onder hun all-time highs staan.
In de meest recente aflevering van onze ‘Cryptotafel’ podcast suggereren Raoul en Ivan dat dit grote contrast deels verklaard kan worden door de toenemende institutionele adoptie van bitcoin. BlackRock heeft dit jaar al ruim 447.000 bitcoins gekocht voor zijn bitcoin ETF en het beursgenoteerde bedrijf MicroStrategy heeft zijn holdings verhoogd van 158.400 bitcoins naar 252.220 bitcoins.
‘’We hebben het de afgelopen maanden heel erg over het volwassen worden van de markt en de veranderingen die we zien – instituties die erbij komen, ETFs die erbij komen, dat zijn hele volwassen stappen die we maken in de markt,’’ legt Ivan uit. ‘’Dus dan is het ook best wel logisch dat als altcoins eigenlijk niet mee kunnen groeien in die volwassenheid, dat ze ook niet mee zullen stijgen.’’
Altcoins blijven achter: grote rally aanstaande?
In eerdere cycli begon de bitcoin dominantie eigenlijk ook telkens pas met dalen in het jaar nadat de Bitcoin halving plaatsvond. Wat dat betreft lijkt er nog weinig reden tot zorg te zijn.
‘’En dan moet op een gegeven moment een punt komen waarin je een switch krijgt in de markt waarin mensen met z’n allen in Bitcoin stappen. Dan wordt Bitcoin echt te duur en dan hopelijk zien we een switch ontstaan waarin Bitcoin consolideert en wat minder volatiel wordt en dan het geld kan gaan verplaatsen naar altcoins.”
Maar er wordt tevens gewezen op het feit dat de huidige marktcyclus anders lijkt te zijn dan de vorige. Ivan zei hier het volgende over:
‘’Voorheen was het inderdaad: je begint met Bitcoin, dan ethereum, dan heb je de big caps of de large caps, mid caps, small caps, micro meme coins – zo ging het. En nu zien we eigenlijk bitcoins pumpen en meme coins die eigenlijk een compleet andere markt zijn geworden.’’
Toch is de ethereum koers deze week een stuk harder gestegen dan bitcoin (24% vs 11%), wat hoop biedt dat een trendommekeer eindelijk is ingezet. Nu bekend is dat Donald Trump, de ‘crypto-president’, zijn terugkeer maakt tot het Witte Huis en de Amerikaanse centrale bank haar rentevoet voor de tweede keer heeft verlaagd, is er genoeg reden om te geloven dat dit pas het begin is van een grotere rally.
Crypto experts aan het woord
De Cryptotafel biedt luisteraars een grondige analyse van deze trends, waarbij de presentatoren hun inzichten en voorspellingen delen over wat de komende maanden mogelijk in het verschiet ligt voor zowel bitcoin als altcoins.
Deze periode kan van cruciaal belang zijn voor de richting van de cryptomarkt. Met een verwachte “crypto-explosie” op de horizon, blijft de spanning binnen de cryptogemeenschap palpabel. Voor degenen die dieper in deze analyse willen duiken, biedt de ‘Cryptotafel’ podcast essentiële inzichten en overwegingen.