Timo Bult Timo Bult
15/04/2024 20:04 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/04/2024 17:29

Zijn de Hongkongse bitcoin en ethereum ETF’s groot nieuws?

Bitcoin-BTC Ethereum-ETH
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Zijn de Hongkongse bitcoin en ethereum ETF's groot nieuws?

Foto: Urbanscape/Shutterstock

Vanochtend was in het bitcoin nieuws te lezen dat de toezichthouder in Hongkong de eerste aanvragen voor bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) beursfondsen heeft goedgekeurd. Met de goedkeuringen in de Verenigde Staten eerder dit jaar in het achterhoofd, heerst bij veel crypto-investeerders de vraag: hoe groot nieuws is dit nu echt? Twee experts vertellen op social-mediaplatform X dat het positief nieuws is, maar misschien minder spectaculair kan uitpakken dan men verwacht.

$1 miljoen bitcoin koers nog altijd mogelijk, zegt crypto-marktexpert
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin en ethereum ETF’s in Hongkong: Expert tempert verwachtingen

Hongkong heeft vandaag de eerste bitcoin en ethereum beursfondsen goedgekeurd. Om een daadwerkelijke lancering van de fondsen gaat het echter nog niet. Volgens ETF-analist Eric Balchunas hebben de drie ETF-uitgevers, Bosera, China AMC en Harvest, goedkeuring ontvangen voor de fondsen, maar vooralsnog enkel zodat ze mogen bestaan, “nog niet om gelanceerd te worden.”

De verwachting is dat de fondsen volgende week zullen lanceren. Hoewel dit nieuws een stap vooruit lijkt voor de cryptomarkt in Azië, tempert Balchunas de verwachtingen aanzienlijk:

“De ETF-markt in Hongkong is klein, met een totale waarde van slechts 50 miljard dollar, en de toegang voor Chinese inwoners is officieel beperkt. Bovendien zijn de betrokken uitgevers relatief klein en is het onderliggende ecosysteem minder liquide en efficiënt, wat waarschijnlijk zal leiden tot grotere spreads en premiekortingen”, legt hij uit.

Bovendien zijn de transactiekosten van de fondsen in Hongkong vele malen hoger dan die van de Amerikaanse ETF’s.

Advertentie

Vergelijking met de VS toont enorm verschil voor crypto-ETF’s

James Seyffart, een analist van Bloomberg, maakt een vergelijking met de totale Amerikaanse ETF-markt om een beeld te schetsen van de mogelijke omvang van de fondsen in Hongkong. Dat gaat dus om alle ETF’s op de markt, zoals World ETF’s die in traditionele aandelen investeren en dergelijken.

De Amerikaanse ETF-markt is in totaal bijna 9 biljoen dollar groot. De markt van ETF’s in Hongkong heeft slechts een omvang van 50 miljard dollar.

Seyffart voegt hieraan toe: “Er zitten meer activa in Amerikaans genoteerde bitcoin ETF’s dan in ALLE fondsen die in Hongkong zijn genoteerd. Hoewel de ontwikkeling in Hongkong op termijn van groot belang kan zijn, is het op dit moment een heel ander beestje.”

Ook Balchunas merkt op dat de goedkeuring van Bitcoin ETF’s in Hongkong positief is voor bitcoin, aangezien het meer investeringsmogelijkheden opent. Hij verwacht echter dat de impact op korte tot middellange termijn bescheiden zal zijn. “Op lange termijn kunnen sommige van deze beperkingen verdwijnen, zoals meer liquiditeit, lagere kosten en de betrokkenheid van grotere uitgevers. Maar voor nu zijn onze verwachtingen gematigd.”

Dat de bitcoin en ethereum koersen niet direct als een raket de lucht in schoten nadat het nieuws naar buiten kwam is dus enigszins te begrijpen. De markt van Hongkong is simpelweg zo klein dat het op de korte termijn weinig impact zal kunnen maken. Desalniettemin zijn allebei de experts het met elkaar eens dat het hoe dan ook positief nieuws is.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie