Thom Derks Thom Derks
25/03/2024 16:31 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/03/2024 14:41

Zitten bitcoin en de rest van de financiële markt in een bubbel?!

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Zitten bitcoin en de rest van de financiële markt in een bubbel?!

Foto: Dago Martinez/Shutterstock

Zit bitcoin in een bubbel? Dat is de vraag die iedere bullrun weer ter sprake komt. Ook moeten we iedere vier jaar weer artikelen lezen waarin de koersexplosies van bitcoin worden vergeleken met de tulpenmanie van de 17e eeuw.

Voormalig president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink noemde bitcoin in 2013: “Erger dan de tulpenmanie.” Kunnen we een paar bullruns en inmiddels ETF-lanceringen in de Verenigde Staten later zeggen dat Nout Wellink het bij het verkeerde eind had?

Dat we die conclusie kunnen trekken, neemt niet weg dat we van tijdelijke bubbels kunnen spreken in de financiële markten. Bijvoorbeeld periodes waarin de bitcoin koers of de aandelenkoersen even te ver doorschieten.

Memecoins komen naar Bitcoin: dit is de eerste
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Is er sprake van een bubbel?

Voor bitcoin is het lastig te zeggen of er sprake is van een bubbel. Normaal gesproken duurt een bullmarkt van bitcoin nog wat langer dan wat we nu hebben gezien. De spot Bitcoin ETFs maken het heel lastig of zelfs onmogelijk om de huidige cyclus met die van het verleden te vergelijken.

Nog nooit in de geschiedenis wist bitcoin immers voor de halving al een nieuwe all-time high op de borden te zetten.

Wat aandelen betreft zijn het vooral de grote jongens die zich in bubbel-territorium lijken te begeven. Sinds 1973 zijn de waardes tussen kleine en grote aandelen slechts één keer eerder zo uit verhouding geweest als vandaag.

Afbeelding

Zoals je kunt zien was die ene periode tijdens de befaamde DOTCOM-bubbel. Zou er nu wellicht sprake zijn van een AI-bubbel die een vergelijkbaar effect teweegbrengt?

Advertentie

De spaarpot van de Amerikaanse consument is leeg

Ondertussen is ook de spaarpot van de Amerikaanse consument zo goed als leeg. Waar zij de afgelopen jaren over extreme overschotten beschikten, dankzij de steunpakketten van de overheid tijdens de COVID-19 pandemie, zijn die overschotten nu omgeslagen in tekorten.

Afbeelding

Het lukt de Amerikaanse consument steeds minder om te sparen en dat heeft natuurlijk alles te maken met de inflatie, die in januari en februari een stuk hoger uitviel dan verwacht (en gehoopt).

We gaan een hele spannende periode tegemoet voor bitcoin en de rest van de financiële markten. Kan de economie zich staande blijven houden en de druk van de hoge rentes weerstaan? Krijgt de bullmarkt van bitcoin op de korte termijn een vervolg? Zitten we in een bubbel en gaat deze cyclus er heel anders uitzien dan de rest van de koersgeschiedenis van bitcoin?

Dat zijn allemaal vragen die nu (helaas) nog niet met zekerheid te beantwoorden zijn. Het gaat tegen je gevoel in om te zeggen dat de bullmarkt van bitcoin nu al voorbij is, maar wie kan ons garanderen dat de ETF-stromen straks “gewoon” weer op gang komen?

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie