Ivo Melchers Ivo Melchers
03/11/2022 20:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/11/2022 20:00

Zuid-Afrikaanse supermarktketen gaat bitcoin-betalingen via Lightning Network accepteren

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: Shutterstock/Mia Stendal

Pick ’n Pay, een van de grootste supermarktketens in Zuid-Afrika, accepteert nu bitcoin (BTC) betalingen via het Lightning Network. Het Lightning Network is een layer-2 schaaloplossing wat het mogelijk maakt om vele duizenden transacties per seconde te verwerken, zonder dat de blockchain volloopt. Het is namelijk een zogeheten off-chain oplossing, waardoor je de transacties niet terugziet op de Bitcoin blockchain. Je stuurt je bitcoin naar een Lightning wallet en vervolgens maak je verbinding met een node op de layer-2 schaaloplossing. Deze verbinding wordt ook wel een betalingskanaal genoemd. Alle transacties die in dit kanaal worden gemaakt komen niet op de blockchain terecht. Alleen het openen en het sluiten van een betalingskanaal wordt geverifieerd door de nodes op het Bitcoin network.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Bitcoin Lightning Network

Het Lightning Network heeft de potentie om het Bitcoin Netwerk in staat te stellen om honderdduizenden transacties per seconde te verwerken. Deze betalingen vinden nagenoeg onmiddellijk plaats en de kosten zijn extreem laag. Deze gebruiksvriendelijkheid is dan ook exact de reden waarom Pick ’n Pay bitcoin betalingen via het Lightning Network gaat accepteren:

“De transactie is net zo eenvoudig en veilig als het doorhalen van een bankpas of creditcard. Klanten scannen een QR-code vanuit de app en accepteren de rand-conversie op hun smartphone op het moment van de transactie.”

De Zuid-Afrikaanse rand is de munteenheid die wordt gebruikt in het land en die dus omgezet moet worden naar de koers van bitcoin.

De Zuid-Afrikaanse supermarktketen gaat echter wel een kleine transactievergoeding rekenen, die neerkomt op ongeveer 4 dollarcent per transactie. Op dit moment zijn de BTC-betalingen beschikbaar in 39 winkels over het hele land, maar ze zijn van plan om het layer-2 protocol van BTC in de komende maanden bij alle 1.628 supermarkten te gaan integreren.

Advertentie

Lightning Network groei

Eerder deze maand kon je in het bitcoin nieuws lezen dat de capaciteit van de schaalbaarheidsoplossing dit jaar met 96% was gestegen naar een record van 4.618 BTC. Hoe meer capaciteit er in het Lightning Network zit, hoe meer liquiditeit er voor de gebruikers is. Hierdoor wordt het alleen maar eenvoudiger en goedkoper om geld over dit netwerk heen-en-weer te sturen.

Ook zijn het aantal nodes en betaalkanalen flink gestegen in het afgelopen jaar. Het aantal betalingskanalen is met 24% gestegen en het aantal nodes met 14%. Al met al zijn het indrukwekkende cijfers wat de groei van het Lightning Network betreft.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie