Kevin Schijven Kevin Schijven
21/08/2021 06:35 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/08/2021 06:35

Zweden betaalt $1,5 miljoen aan bitcoin (BTC) aan veroordeelde drugsdealer, wat is hier aan de hand?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Zweden betaalt $1,5 miljoen aan bitcoin (BTC) aan veroordeelde drugsdealer, wat is hier aan de hand

In Zweden speelt een zeer merkwaardige situatie af. De Zweedse overheid moet namelijk maar liefst $1,5 miljoen (€1,3 miljoen) aan bitcoin (BTC) uitbetalen aan een veroordeelde drugsdealer. Dat meldt The Telegraph op 20 augustus:

Twee jaar geleden werd de handelaar veroordeeld voor de verkoop van illegale middelen via het internet. Hij verdiende hier toen 36 bitcoins mee, destijds ongeveer $1,3 miljoen Zweedse kronor, oftewel $100.000 waard. De openbaar aanklager, Tove Kullberg, eiste echter een boete uitgedrukt in fiatvaluta en niet in bitcoin zelf.

Het duurt in Zweden ongeveer twee jaar om in beslag genomen activa te verwerken en te verkopen. De overheid verdiende onlangs maar liefst $1,5 miljoen aan de verkoop van de 36 BTC, terwijl maar 3 BTC genoeg waren om de $100.000 te dekken. Dat betekent dat de Zweedse overheid nu verplicht is om 33 BTC, ter waarde van $1,5 miljoen, aan de drugshandelaar te overhandigen.

Kullberg geeft op de Zweedse radio toe dat het niet handig was om tijdens de oorspronkelijke rechtszaak de cryptocurrency eerst in fiatvaluta om te rekenen:

“Het is in veel opzichten jammer. Het heeft tot gevolgen geleid die ik op dat moment niet kon voorzien. De les die hieruit moet worden geleerd, is om de waarde in Bitcoin te houden, dat de winst van de misdaad 36 Bitcoin moet zijn, ongeacht welke waarde de Bitcoin op dat moment heeft.”

Kullberg benadrukt ook dat naarmate crypto steeds groter wordt, opsporingsinstanties er goed aan zouden doen om het personeel te onderwijzen over deze industrie.

“Ik denk dat we waarschijnlijk moeten investeren in een interne opleiding in de vervolging, aangezien cryptocurrency een factor zal zijn waar we in nog veel grotere mate mee te maken zullen krijgen dan we al doen. Hoe meer we het kennisniveau binnen de organisatie verhogen, des te minder fouten gemaakt zullen worden.”

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie