Rico Engelbarts
30/11/2018 18:45 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/11/2023 11:22

Blockchain-platform oliehandel VAKT gelanceerd

Nieuws
blockchain-platform_oliehandel_vakt_gelanceerd

Foto: Alexandru Chiriac/Shutterstock

VAKT, het op blockchain-technologie gebaseerde handelsplatform dat de handel tussen grote oliemaatschappijen zoals Shell en BP en handelsfima’s zou kunnen helpen om de kosten drastisch te verlagen en twee weken geleden al aangekondigd werd, is vanaf afgelopen woensdag operationeel. Dat blijkt uit een persbericht dat op donderdag 29 november vrijgegeven werd.
Met de lancering van VAKT, waarvan ABN AMRO en ING tot de grootste aandeelhouders behoren, kunnen oliemaatschappijen en handelsfirma’s volgens Reuters nu “voor het eerst deals over ruwe olie afsluiten op een live blockchain-platform, waardoor de oliemarkt revolutionair veranderd zou kunnen worden”. VAKT zou grote spelers in de industrie in staat moeten stellen om van omslachtig papierwerk over te stappen naar smart contracts, waardoor de tijd die wordt besteed aan operaties wordt verminderd en de handel efficiënter wordt.
Uit het persbericht blijkt dat naast Shell en BP ook de Noorse energieonderneming Equinor, de Zwitserse grondstoffenhandelaar Gunvor en het eveneens Zwitserse Mercuria aangesloten zijn bij VAKT. Deze bedrijven zullen aanvankelijk de enige gebruikers van het platform zijn, maar begin volgend jaar ook toegankelijk worden voor andere spelers. In de toekomst hoopt VAKT uit te breiden van olie naar “alle fysiek verhandelde energieproducten”. John Jimenez, Interim CEO van VAKT, verklaart het volgende in het persbericht:

We zijn overweldigd door de reacties die we kregen op het concept van VAKT. De lancering van onze eerste markt met zulke hoogwaardige eerste gebruikers is een moment van verandering voor ons en de industrie. Maar het is nog maar het begin: het succes van een blockchain-solution hangt af van wijdverspreide acceptatie en we kijken er naar uit om het ecosysteem te laten groeien.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter.
Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Advertisement

Trending Nieuws nieuws

Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement