Bonno Coerse Bonno Coerse
14/11/2018 12:55 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/11/2018 12:55

Shell, BP, ABN Amro, ING en meer lanceren nieuw blockchain-platform

Nieuws
Shell, BP, ABN Amro, ING en meer lanceren nieuw blockchain-platform.

Foto: siam.pukkato/Shutterstock

Grote oliemaatschappijen als Shell, BP en Equinor hebben in samenwerking met grote banken als ABN Amro en ING een nieuw blockchain-handelsplatform gelanceerd voor energie- en grondstoffenhandel.
Het platform, genaamd Vakt, werd aangekondigd tijdens een topontmoeting georganiseerd door S&P Global Platts op 12 oktober. Naast de drie oliemaatschappijen Shell, BP en Equinor en de ABN Amro en ING banken, doen ook het Franse Société Générale en de handelshuizen Gunvor, Koch Supply & Trading en Mercuria mee.
Het blockchain-platform moet ervoor zorgen dat de energie- en grondstoffenhandel efficiënter wordt via het gebruik van zogeheten smart contracts. Deze smart contracts zelf-executerende geprogrammeerde contracten die worden vastgelegd op de blockchain. De contracten kunnen niet worden aangepast en zijn altijd in te zien. Het idee is dat er hierdoor er geen tussenpersoon of zelfs onderling vertrouwen meer nodig is. Er wordt geschat dat gebruikers 40% van hun kosten zouden kunnen besparen via het platform.
Lyon Hardgrave, vice-president productontwikkeling bij Vakt, zegt dat het eerste deel van het platform eind november zal lanceren:

We verwachten eind november live te gaan op de Noordzee-oliemarkt. In 2019 zullen we kijken naar ARA-schepen, watergedragen markten en Amerikaanse pijpleidingen. En tegen januari verwachten we dat de eerste licentiehouders aan boord zullen komen, naast onze aandeelhouders.

Dit is geen handelsplatform, noch een afwikkelingsplatform – er is geen cryptocurrency bij betrokken. Maar het is alles daartussenin: deal recapitulatie, bevestiging, contracten, logistiek (het echt grote element bij dit alles) en facturering.

Recentelijk werd een dergelijk financieel netwerk opgezet in Zwitserland, genaamd Komgo, dat tevens een blockchain-platform overziet voor energie- en grondstoffenhandel. Een groot deel van dezelfde namen zoals ABN Amro, ING, Shell, Koch Supply & Trade en Mercuria zijn daar bij betrokken. Komgo is een van de eerste klanten bij Kaleido dat onlangs een ‘blockchain-marktplaats’ heeft gelanceerd.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter pagina.
Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie