Bonno Coerse Bonno Coerse
14/11/2018 12:55 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/11/2018 12:55

Shell, BP, ABN Amro, ING en meer lanceren nieuw blockchain-platform

Nieuws
Shell, BP, ABN Amro, ING en meer lanceren nieuw blockchain-platform.

Foto: siam.pukkato/Shutterstock

Grote oliemaatschappijen als Shell, BP en Equinor hebben in samenwerking met grote banken als ABN Amro en ING een nieuw blockchain-handelsplatform gelanceerd voor energie- en grondstoffenhandel.
Het platform, genaamd Vakt, werd aangekondigd tijdens een topontmoeting georganiseerd door S&P Global Platts op 12 oktober. Naast de drie oliemaatschappijen Shell, BP en Equinor en de ABN Amro en ING banken, doen ook het Franse Société Générale en de handelshuizen Gunvor, Koch Supply & Trading en Mercuria mee.
Het blockchain-platform moet ervoor zorgen dat de energie- en grondstoffenhandel efficiënter wordt via het gebruik van zogeheten smart contracts. Deze smart contracts zelf-executerende geprogrammeerde contracten die worden vastgelegd op de blockchain. De contracten kunnen niet worden aangepast en zijn altijd in te zien. Het idee is dat er hierdoor er geen tussenpersoon of zelfs onderling vertrouwen meer nodig is. Er wordt geschat dat gebruikers 40% van hun kosten zouden kunnen besparen via het platform.
Lyon Hardgrave, vice-president productontwikkeling bij Vakt, zegt dat het eerste deel van het platform eind november zal lanceren:

We verwachten eind november live te gaan op de Noordzee-oliemarkt. In 2019 zullen we kijken naar ARA-schepen, watergedragen markten en Amerikaanse pijpleidingen. En tegen januari verwachten we dat de eerste licentiehouders aan boord zullen komen, naast onze aandeelhouders.

Dit is geen handelsplatform, noch een afwikkelingsplatform – er is geen cryptocurrency bij betrokken. Maar het is alles daartussenin: deal recapitulatie, bevestiging, contracten, logistiek (het echt grote element bij dit alles) en facturering.

Recentelijk werd een dergelijk financieel netwerk opgezet in Zwitserland, genaamd Komgo, dat tevens een blockchain-platform overziet voor energie- en grondstoffenhandel. Een groot deel van dezelfde namen zoals ABN Amro, ING, Shell, Koch Supply & Trade en Mercuria zijn daar bij betrokken. Komgo is een van de eerste klanten bij Kaleido dat onlangs een ‘blockchain-marktplaats’ heeft gelanceerd.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter pagina.
Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie

Trending Nieuws nieuws

Venta masiva de acciones de este exchange de criptomonedas
Venta masiva de acciones de este exchange de criptomonedas
La subida del precio de Ethereum no se debe al ETF, según un gestor
La subida del precio de Ethereum no se debe al ETF, según un gestor
Contratos comerciales de Bitcoin y Ethereum rompen un récord tras otro
Contratos comerciales de Bitcoin y Ethereum rompen un récord tras otro
Advertentie