Rico Engelbarts
27/11/2018 17:26 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/11/2018 17:26

Blockchain platform TradeLens moet supply chain scheepvaart verbeteren

Nieuws

Foto: Alexandru Chiriac/Shutterstock

Modern Terminals Limited (MTL), de op een na grootste containerterminal van HongKong, heeft zich aangesloten bij TradeLens, een blockchain-platform dat is ontwikkeld door Maersk, de grootste containerrederij ter wereld, in samenwerking met de Amerikaanse technologie-gigant IBM, meldt MTL in een persbericht. Het havenbedrijf hoopt met haar deelname de prestaties van TradeLens te kunnen evalueren en suggesties te doen over waar de technologie verbeterd zou kunnen worden.
Met het TradeLens-ecosysteem hoopt MTL processen in de wereldwijde toeleveringsketen te digitaliseren en te vereenvoudigen en daarmee een hogere efficiëntie en lagere kosten te realiseren. TradeLens omvat meer dan 20 havenbeheerders en terminals, verspreid over meer dan 200 havens over de hele wereld. Het blockchain-platform werkt hoofdzakelijk met de documentatie in de scheepvaart, waarvan een groot deel nog altijd op papier wordt uitgevoerd en daarom zowel inefficiënt als fraudegevoelig is. Containerschepen moeten reizen met papieren documenten waarbij onmiddellijke verificatie soms een uitdaging kan zijn. Blockchain maakt end-to-end verificatie mogelijk, waardoor de douaneafhandeling versneld kan worden.
Het is de bedoeling dat het TradeLens-platform eind dit jaar uitgerold wordt. In een interview met South China Morning Post zegt Peter Levesque, Group Managing Director bij Modern Terminals, dat het misschien niet heel veel voor lijkt te stellen maar dat het zeker wel belangrijk is. “Zonder blockchain moet je maar geloven dat wat er op de documenten staat ook echt is wat er in de container zit” zei Levesque in het interview. Over TradeLens zei hij het volgende:

Dat is de Heilige Graal: één platform om de hele toeleveringsketen op één plek te zien. Het platform zou het enige systeem zijn waarmee bevrachters, expediteurs, importeurs en exploitanten van terminals allemaal kunnen werken.

TradeLens is niet het eerste project waarbij IBM samenwerkt om de blockchain-technologie te integreren in de toeleveringsketen. In oktober kondigde het bedrijf haar IBM Food Trust Network aan, waarmee participerende partijen, waaronder het Franse supermarktconcern Carrefour, data kunnen opvragen uit de hele supply chain, met als doel de efficiëntie binnen de leveringsketen van voedsel te verbeteren.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter.
Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie
Advertentie