Roy van Krieken Roy van Krieken
21/03/2023 07:05 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/03/2023 07:05

Crypto belastingaangifte: Hier moet je dit jaar op letten

Nieuws
Dit ben je kwijt aan belasting wanneer je 1 miljoen euro erft

Foto: Nat_V / Shutterstock.com

Naarmate cryptocurrencies populairder worden in Nederland, is het essentieel voor beleggers en handelaren om hun belastingverplichtingen te begrijpen. Dit artikel werpt licht op de nieuwe belastingregels voor 2022 die relevant zijn voor alle crypto investeerders en handelaren.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Crypto als box 3 vermogen

Het Nederlandse belastingsysteem classificeert crypto bezittingen over het algemeen meestal als vermogen in box 3, tenzij geld verdienen met crypto jouw hoofdinkomen is; bijvoorbeeld als je fulltime daytrader bent. Crypto beleggers moeten de waarde van hun crypto-bezittingen voor de belastingaangifte op 1 januari van elk jaar rapporteren. Deze waardering is essentieel voor het berekenen van het belastbaar vermogen.

Je moet dus weten hoeveel je crypto portefeuille waard was precies om 00:00 op 1 januari van 2022. Als je deze waarde destijds niet hebt opgeslagen, kan het best een klus zijn om tot de juiste waarde gekomen. Immers, vaak bestaan de bezittingen van crypto beleggers uit een grote hoeveel verschillende coins en staan wellicht zelfs op verschillende exchanges.

Toch is het erg belangrijk dat je dit nauwkeurig doet. Het zal namelijk later bepalen hoeveel belasting je schuldig bent. En ja, de Belastingdienst is in staat om dit zelf te verifiëren als zij dat nodig achten! Neem dus geen risico.

Nieuwe regels in 2022

De regels voor box 3 belasting zijn veranderd. Dat betekent dat de belastingaangifte wat betreft beleggingen er in 2022 anders uitziet dan de jaren daarvoor. Deze nieuwe regels zijn voor veel crypto beleggers nog wat onduidelijk, daarom leggen we hier kort en bondig uit wat er veranderd is en waar Nederlandse crypto beleggers op moeten letten.

Elk jaar wordt er opnieuw gekeken naar het bedrag dat mensen moeten betalen in box 3. Voorheen werd bepaald dat mensen met een hoog vermogen in box 3 meer rendement zouden behalen, en dus betaalden zij ook meer belasting. Dat is in 2022 afgeschaft. Nu betaalt iedereen hetzelfde, en dat is voor de meeste mensen fors meer dan het jaar daarvoor. Belangrijk is ook dat beleggingen en spaargeld nu ook los gezien worden van elkaar, dat was eerst ook niet het geval.

De Belastingdienst heeft bepaald dat in 2022 een fictief haalbaar rendement van 5,69% mogelijk was. De Belastingdienst gaat er dus als het ware vanuit dat elke belegger in 2022 ongeveer dat rendement behaald zou moeten hebben. Over dit fictieve rendement wordt vervolgens 31% belasting betaald.

Onrealistisch fictief rendement?

Klinkt dit voor jou oneerlijk, aangezien je in 2022 helemaal geen positief rendement hebt behaald door kelderende koersen? Dan ben je niet de enige. Er is veel onenigheid over dit fictieve rendement dat door de Belastingdienst is vastgesteld en enorm veel mensen dienen dan ook hun bezwaar in.

Of je het nu eens bent met de regeling, of je zelfs persoonlijk bezwaar gaat indienen, zorg er in ieder geval voor dat je je belastingaangifte wel doet. Dit is verplicht voor elke Nederlander, ook voor crypto beleggers.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie