Max Duiker Max Duiker
06/11/2023 12:46 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/11/2023 11:36

Crypto criminaliteit neemt aanzienlijk af ondanks stijgende koersen

Nieuws
Crypto hacks nemen fors af: gestolen bedrag daalt met meer dan 50%

Foto: Makoto_Honda/Shutterstock

In oktober konden de koersen van veel cryptomunten eindelijk weer flink stijgen. Meestal gaat dit gepaard met een toename aan fraude en diefstal, maar dat was ditmaal niet het geval.

In de maand oktober is het aantal gerapporteerde gevallen van criminaliteit in crypto juist aanzienlijk afgenomen. Volgens een rapport van CertiK, een blockchain-beveiligingsbedrijf, bedroegen de verliezen als gevolg van dergelijke incidenten in oktober zo’n $32,2 miljoen.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Criminaliteit in de cryptosector daalt

Het rapport van CertiK onthult dat de crypto-criminaliteit over de hele wereld is afgenomen. Gedurende oktober werden minder gevallen van hacks, phishing-aanvallen en andere frauduleuze activiteiten gemeld in vergelijking met voorgaande maanden.

Het aantal incidenten zag in de oktobermaand ook een verlaging. Het ging om 38 incidenten in de maand oktober, waarbij het maximale verlies per incident niet meer dan $7 miljoen was.

We zien een gestage afname in het aantal incidenten per maand. Zo kwam juli nog op  79 uit, augustus 66 en september 39. Deze dalende trend is een positief teken.

Advertentie

Crypto-exchanges ook doelwit

Vooral het aantal hacks is de afgelopen tijd flink afgenomen, meldt het rapport. In het verleden werden crypto-exchanges vaak getroffen door grootschalige hacks, wat leidde tot aanzienlijke verliezen onder beleggers en bedrijven.

Zo zag in september Mixin Network nog $200 miljoen in rook opgaan doordat een cloud serviceprovider werd gehackt. Oktober toont daarom een aanzienlijke daling in het aantal succesvolle hacks, wat een positief teken is voor de veiligheid van deze platforms.

CertiK rapporteert ook een afname in het aantal phishing-aanvallen. Deze vorm van cybercriminaliteit omvat het misleiden van gebruikers om hun gevoelige informatie, zoals private keys en inloggegevens, prijs te geven aan kwaadwillende actoren. In oktober waren er beduidend minder van dergelijke gevallen, wat mogelijk aangeeft dat gebruikers alerter zijn geworden op dergelijke bedreigingen.

Tot slot meldt Certik echter wel dat sociale mediaplatformen een grote toename zien in het aantal oplichtingen. Zo kon de Amerikaanse Federal Trade Commission meer dan de helft van de incidenten in de afgelopen 18 maanden koppelen aan sociale media, citeert CertiK.

Deel dit artikel
Max Duiker

Max Duiker is sinds september 2021 redacteur bij Crypto Insiders. Met een achtergrond in financiën en technologie, en een passie voor blockchain, investeert hij sinds 2017 in cryptocurrency. Via zijn netwerk kwam hij in contact met Crypto Insiders. Max specialiseert zich in blockchaintechnologie, automatisering van gegevens en financiële inclusie. Zijn doel is om de adoptie van crypto te bevorderen door complexe technologieën toegankelijker te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, 'slechtste week ooit'
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Nieuws nieuws

Crypto Ontbijt: Marktcrash, flinke uitstroom ethereum-ETF’s & nieuwe Mt. Gox ronde
Duitsland dumpt 435 miljoen aan bitcoin, parlementslid slaat alarm
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Bitcoin protocol stort in, miners zien inkomsten verdampen
Bitcoin protocol stort in, miners zien inkomsten verdampen
Advertentie
crypto-insiders-icon