Ivo Melchers Ivo Melchers
29/03/2024 18:21 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/03/2024 17:51

1 miljoen validators beveiligen nu Ethereum, maar community heeft zorgen

Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
1 miljoen validators beveiligen nu Ethereum, maar community heeft zorgen

Foto: r.classen/Shutterstock

Het Ethereum (ETH) netwerk heeft een gigantische mijlpaal bereikt. ‘S werelds grootse smart contract blockchain wordt nu draaiende gehouden door maar liefst één miljoen wereldwijde validators. Ondanks de verbluffende prestatie zijn er tevens veel zorgen binnen de community. Het zou namelijk te veel zijn. Ontwikkelaars zijn achter de schermen echter al bezig om hier aan te sleutelen.

Crypto Ontbijt: SEC stopt Ethereum onderzoek, Bitcoin-ETF uitstroom zet door
Crypto Ontbijt: SEC stopt Ethereum onderzoek, Bitcoin-ETF uitstroom zet door

1 miljoen Ethereum validators

Met de merge in september 2022 gaven miners het stokje door aan validators om het netwerk te beveiligen. Het netwerk maakte namelijk de transitie van Proof-of-Work (PoW) naar Proof-of-Stake (PoS).

Validators zijn verantwoordelijk voor het valideren van transacties en het toevoegen van nieuwe transactieblokken aan de blockchain. Op het Ethereum netwerk dien je 32 ETH, niet meer of minder, vast te zetten om jezelf tot validator te bekronen. In ruil voor de bijdrage aan het netwerk ontvang je beloningen, uitgekeerd in ether.

Gisteren werd voor het eerst sinds de overgang de mijlpaal van 1 miljoen validators bereikt. Uit data van Dune blijkt dat het netwerk op het moment van schrijven 1.004.145 validators telt.

Dit betekent dat in totaal meer dan 32 miljoen ether is vastgezet in de bijbehorende stakingcontracten, wat overeenkomt met 26,79 procent van de circulerende voorraad.

Advertentie

Zorgen binnen ETH community, ontwikkelaars willen verandering

Des te meer ether wordt gestaket, des te veiliger het onderliggende netwerk. Het maakt het namelijk kostbaarder voor kwaadwillenden om de controle te krijgen over het netwerk. Desalniettemin zijn er de nodige zorgen binnen de gemeenschap over dat het mogelijk te veel zou zijn.

Venture-investeerder en Ethereum-voorstander Evan Van Ness heeft gezegd dat er mogelijk al “te veel” gestaket is. Gabriel Weide, die een stakingpool beheert, gelooft dat te veel validators uiteindelijk kunnen leiden tot “mislukte transacties”.

Ethereum ontwikkelaars waren het vorige week al eens geworden over een belangrijke wijziging die het aantal validators op de schop zou nemen. Ze willen stakers de mogelijkheid bieden méér dan 32 ETH te vergrendelen.

Op dit moment is het noodzakelijk voor grote partijen, zoals crypto exchanges, om hun ether over vele validators te verdelen. Een verhoging van het limiet zou hen in staat stellen om slechts één validator te beheren, wat de complexiteit aanzienlijk kan verminderen.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 10.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Cryptomiljonair werd rijk na risicovolle zet, ‘bedankt Elon Musk’
Cryptomiljonair werd rijk na risicovolle zet, ‘bedankt Elon Musk’
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Populaire cryptobeurs verwijdert tether en 5 andere bekende crypto
Populaire cryptobeurs verwijdert tether en 5 andere bekende crypto
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Bitcoin koers crasht 8% tot $65.000, extreme verliezen voor altcoins
Ethereum ETF goedkeuring veroorzaakt verkoopgolf en massale liquidaties
Ethereum netwerk nadert gigantische DeFi mijlpaal na explosieve groei
SEC verandert van koers: wat betekent dit voor ethereum?
Advertentie