Simon Bosch Simon Bosch
14/02/2024 17:31 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/02/2024 16:51

Analisten verwachten opnieuw record voor ethereum

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum prijsstijging tilt winstgevendheid tot grote mijlpaal

Foto: Zixp/Shutterstock

Vorig jaar was ethereum (ETH) niet bepaald populair bij investeerders. Niet alleen presteerde de grootste altcoin een stuk minder goed dan bitcoin (BTC), ook verkochten investeerders in ETH-beursproducten aanzienlijke bedragen in 2023. Maar inmiddels is het bezig met een inhaalslag. In januari haalde de coin al een vers record, en de verwachting is dat dit in februari opnieuw zal gebeuren.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Wat zijn optiecontracten?

Het nieuwe record heeft betrekking op optiecontracten. Dat zijn erg ingewikkelde financiële producten met een ingebouwde hefboom van 100 keer. Na een vooraf bepaalde termijn verlopen de contracten. Afhankelijk van het soort contract kunnen ze waardeloos verlopen, wat als keerzijde heeft dat je uitsluitend het bedrag kunt verliezen dat je zelf in het contract stopt.

Er bestaan contracten voor vrijwel alle soorten financiële producten, en tegenwoordig ook voor cryptocurrencies. Die vind je op sommige crypto exchanges, maar ook bij sommige traditionele beurzen, zoals de Chicago Mercantile Exchange (CME).

Advertentie

Bijna record voor open interest ethereum opties

In januari haalde het totale handelsvolume van ethereum-optiecontracten volgens gegevens van The Block ruim 20,1 miljard Amerikaanse dollar. Dat bedrag hadden we nog niet eerder gezien, ondanks dat deze opties er ook al waren in de bullmarkt van 2021.

Op het moment komt het volume nog niet in de buurt van dat record. Het ligt nu namelijk nog net onder 6 miljard dollar, of ongeveer een derde van dat van vorige maand. Zoals vrijwel altijd is het gros hiervan afkomstig van de derivatenbeurs Deribit. De maand is nog zeker niet voorbij, het totaalbedrag zal dus vermoedelijk een stuk hoger uitvallen.

Tegelijkertijd zien we dat het volume op de Chicago Mercantile Exchange (CME) in verhouding een stuk hoger ligt. Het marktaandeel van de CME is vrij klein, zo verwerkte dit handelsplatform in januari slechts 645 miljoen dollar. Toch betreft het volume in februari al 321 miljoen dollar – bijna de helft van dat van vorige maand dus. In verhouding is dat veel meer dan het hierboven genoemde totaalvolume van ethereum-opties, alhoewel The Block in die maatstaf de CME-opties niet meerekent.

Sterker nog, het open interest op de CME is hard op weg om een nieuw record te behalen. In december piekte deze waarde op ongeveer 510 miljoen dollar, terwijl het op het moment van schrijven al op bijna 475 miljoen dollar ligt. Het open interest vertegenwoordigt het totale bedrag aan optiecontracten dat openstaat en is een maatstaf voor handelsactiviteit en de liquiditeit.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie