Timo Bult Timo Bult
27/03/2024 20:11 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/03/2024 18:10

Ethereum beursfonds zet nieuwe stap, maar zorgen blijven

Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum beursfonds zet nieuwe stap, maar zorgen blijven

Foto: Ken Wolter/Shutterstock

De cryptomarkt wacht al een tijd op de goedkeuring van de eerste Amerikaanse ethereum spot beursfondsen (ETF’s). Dit zou goed nieuws zijn voor ethereum; de goedkeuring van de eerste bitcoin beursfondsen zorgden namelijk voor een enorme positieve impuls.

Fidelity, een van de grote vermogensbeheerders die een ETH fonds hoopt te lanceren, heeft onlangs weer een nieuwe stap gezet in dit proces. Analisten hebben echter nog altijd weinig hoop, minder zelfs nog dan voorheen.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Aanvraag Ethereum ETF weer een stapje verder

Fidelity, een grote Amerikaanse vermogensbeheerder, heeft op 27 maart een zogenoemd S-1 formulier ingediend. Dit is een volgende stap in het aanvraagproces. Het zegt echter nog weinig over de kansen van de aanvraag.

Er zijn een paar interessante dingen te lezen in de aanvraag. Zo is Fidelity van plan een deel van de ETH die in het fonds komen te zitten, te staken. Dit is het vastzetten van crypto in het Ethereum-netwerk om er stakingopbrengsten mee te verdienen (in ruil voor het beveiligen van het netwerk).

“Als resultaat van elke stakingsactiviteit waarbij de trust betrokken is, verwacht de trust bepaalde stakingbeloningen in de vorm van ether te ontvangen, die voor federale inkomstenbelastingdoeleinden kunnen worden behandeld als inkomsten voor de trust.”

Fidelity zal ten alle tijden de private keys van de ethereum wallets in eigen bezit houden. Het bedrijf zal hier ongetwijfeld gespecialiseerde bewaardiensten voor hebben.

Kans op goedkeuring ETH beursfondsen daalt

Zoals gezegd, zegt dit formulier dus nog weinig over de kansen van Fidelity. Uiteindelijk zal eind mei een oordeel komen vanuit de Securities and Exchange Commission (SEC).

En het is dat agentschap dat de afgelopen tijd moeite lijkt te hebben met ethereum. Hier en daar zijn geluiden te horen dat het ethereum als effect wil gaan bestempelen, waardoor het gebruik van de crypto in producten als een ETF lastig wordt.

Volgens crypto market maker GSR schatten analisten van het bedrijf de kans op goedkeuring in mei nu in op 20 procent. Dat is een fikse afname. In januari schatten de analisten de kans nog op 75 procent.

“Er is naar verluidt zeer weinig betrokkenheid geweest van de SEC, die ook op zijn minst enige politieke druk ondervindt om geen extra ETF’s voor digitale activa goed te keuren. En het vermeende onderzoek van de SEC naar de vraag of ether een effect is, verkleint waarschijnlijk de kans op goedkeuring aanzienlijk.”

Aldus analist bij GSR Brian Rudick in een update, ingezien door The Block.


De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 10.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie