Kevin Schijven Kevin Schijven
21/01/2024 10:42 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/01/2024 10:16

Ethereum breekt los van bitcoin: correlatie op het laagst in 2 jaar

Bitcoin-BTC Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum breekt los van bitcoin: correlatie op het laagst in 2 jaar

Foto: ImageFlow/Shutterstock

In de afgelopen jaren is de correlatie tussen de twee grootste cryptomunten op de markt, bitcoin (BTC) en ethereum (ETH), vaak zeer hoog geweest.

Volgens nieuwe data is de onderlinge correlatie tussen deze twee munten echter gedaald naar het laagste niveau in twee jaar.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin en ethereum correlatie daalt naar laagste niveau in 2 jaar

Sinds het einde van de bullmarkt van 2017 en de start van de crypto winter in 2018, is de correlatie tussen bitcoin en ethereum sterk toegenomen.

Deze correlatie kwam de afgelopen vijf jaar regelmatig in de buurt van de ‘1,’ wat een perfecte samenhang betekent. Dat trok het gemiddelde van de 60-daagse correlatie tussen beide munten naar 0,71.

Analysebedrijf Kaiko meldt echter op 18 januari dat voor het eerst sinds begin 2021 de correlatie tussen bitcoin en ethereum weer onder het gemiddelde van 0,71 uitkomt.

Advertentie

Wat zorgt voor de afname van deze correlatie?

De afgelopen vijf jaar liepen de koersen van bitcoin en ethereum regelmatig synchroon. Deze trend kan snel terugkeren, maar de afname van de correlatie kan ook een nieuwe fase inluiden voor de markt en de relatie tussen deze munten.

De reden voor deze divergentie heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met de recente goedkeuring van de eerste bitcoin spot exchange-traded funds (ETF’s) in de Verenigde Staten.

Toen grote vermogensbeheerders afgelopen zomer hun aanvragen opnieuw indienden voor hun bitcoin-ETF’s, begon de bitcoin koers sterker te presteren dan de ethereum koers. Daardoor begon de correlatie al af te nemen.

De markt had verwacht dat dit zou doorzetten als de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) de ETF’s goedkeurt. We zagen echter de prijs juist dalen en die van ethereum stijgen waardoor de correlatie verder afnam.

Gespeculeerd wordt dat de hype omtrent de bitcoin-ETF’s is overgeslagen naar ethereum. De vermogensbeheerders hebben immers ook aanvragen ingediend voor spot ethereum-ETF’s bij de SEC.

“Het is geen toeval dat dit gebeurde op de dag dat de bitcoin-spot-ETF’s begonnen te handelen”, aldus Kaiko. “Al maanden lopen de twee crypto-activa uiteen in prijsactiviteit, omdat BTC profiteerde van ETF-hype en speculatie, terwijl ETH een relatief trage rally kende.”

Echter bleef ethereum ook niet lang deze stijging volhouden. De gehele crypto-markt lijkt een correctie te ondergaan sinds de lancering van de ETF’s.

Momenteel verwacht de markt dat de SEC pas eind mei zijn beslissing over deze ethereum-ETF aanvragen zal bekendmaken.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie