Kevin Schijven Kevin Schijven
19/01/2024 09:43 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/01/2024 09:08

Ethereum ETF uitgesteld: Amerikaanse waakhond wil meer bedenktijd

Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum ETF droom over: waarom experts geen goedkeuring verwachten

Foto: AevanStock/Shutterstock

Het was al te verwachten, maar de Amerikaanse financiële toezichthouder heeft de beslissing voor de aanvraag van een ethereum (ETH) spot exchange-traded fund (ETF) uitgesteld.

Worldcoin onthult nieuw Ethereum netwerk voor ‘echte mensen’
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

SEC stelt beslissing ethereum spot ETF uit

Het gaat dan om het ethereum beursfonds van vermogensbeheerder Fidelity. Op 18 januari maakte de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) bekend dat het zijn beslissing heeft uitgesteld met nog eens 45 dagen.

De SEC geeft echter geen duidelijke reden voor het uitstel anders dan dat het meer tijd wil:

“De Commissie acht het passend om een langere periode vast te stellen waarbinnen actie moet worden ondernomen met betrekking tot de voorgestelde regelwijziging, zodat zij voldoende tijd heeft om de voorgestelde regelwijziging en de daarin aan de orde gestelde kwesties te overwegen.”

Dat betekent dat de volgende deadline op 5 maart valt. Echter, dit is niet de definitieve deadline, en de kans lijkt al groot dat de SEC de beslissing opnieuw zal uitstellen.

Fidelity diende de aanvraag voor het ethereum beursfonds in november 2023 in bij de SEC. In november oordeelde de rechter dat de SEC onvoldoende had onderbouwd waarom het de aanvraag weigerde van vermogensbeheerder Grayscale Investments om zijn bitcoin (BTC) fonds om te zetten in een ETF.

Dat leidde ertoe dat de SEC de aanvraag moest herzien en waarschijnlijk zelfs tot de goedkeuring van maar liefst 11 spot bitcoin-ETF’s vorige week. Fidelity zag dit direct als een kans om ook een aanvraag voor een spot ethereum-ETF in te dienen.

Het hielp natuurlijk ook dat de SEC een maand eerder de eerste ethereum futures-ETF’s had goedgekeurd. Dat gaf de vermogensbeheerder genoeg vertrouwen om ook een aanvraag voor een spot ethereum-ETF in te dienen. Ook BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, diende zijn aanvraag in.

Advertentie

Beslissing ethereum ETF waarschijnlijk pas eind mei

De uitstel komt niet als verrassing. De SEC heeft immers pas net de eerste spot bitcoin-ETF’s goedgekeurd en deed dit pas na het uitstellen tot het allerlaatste moment, net voordat de definitieve deadline zou verlopen.

Daarom zijn niet alle ogen gericht op de volgende deadline van 5 maart, maar zoals ETF expert James Seyffart van Bloomberg zegt, op de definitieve deadlines eind mei.

De bitcoin koers was fors gestegen in de afgelopen maanden richting de goedkeuring van de ETF’s. Sinds de lancering heeft de koers het echter moeilijk, en zagen we juist de ETH koers flink stijgen.

Het is een teken dat de interesse in de crypto-wereld alweer overgeslagen was naar de volgende hype. Echter lijkt ook ETH inmiddels het momentum te hebben verloren.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie