Erik Juffermans Erik Juffermans
26/03/2024 18:11 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/03/2024 15:42

Ethereum-netwerk gezonder, maar nog te vroeg om te juichen

Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
3 redenen waarom ethereum uitblinkt volgens grote vermogensbeheerder

Foto: Nijat Nasibli/Shutterstock

Ethereum (ETH) is na Bitcoin (BTC) het grootste blockchain netwerk ter wereld. Maar dit betekent zeker niet dat Ethereum foutloos is. Het tegendeel: er valt nog een hoop de verbeteren aan het netwerk. Een van deze verbeterpunten is de decentralisatie van het netwerk. Recente ontwikkelingen tonen aan dat er op dit vlak goede stappen gemaakt worden.

Ethereum staking-dienst EigenLayer op het randje van een crisis
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

De decentralisatie van de Ethereum validatoren

Sinds 2022 maakt het Ethereum netwerk gebruik van een proof of stake systeem. Dit betekent dat validatoren transacties verwerken. Voor het valideren van transacties is bepaalde software nodig, en er zijn verschillende softwareprogramma’s beschikbaar die Ethereum validatoren kunnen gebruiken. En het is belangrijk dat de diversiteit hierbij groot is.

Eind januari gebruikten 84 procent van de Ethereum validatoren Geth. Dit is de populairste software, of execution client, voor Ethereum validatoren. Recentelijk maakte Coinbase, een van de grootste Ethereum validatoren, een significante switch naar Nethermind, een andere execution client. De helft van Coinbase’ validatoren gingen over op Nethermind.

Hiermee is het marktaandeel van Geth gedaald tot 66 procent. Dit is een goede stap naar decentralisatie van het Ethereum netwerk. Maar het kan zeker nog een stuk beter.

Met behulp van de stap van Coinbase is het aandeel van Nethermind nu 22 procent. Andere minderheden zijn Besu en Erigon met respectievelijk 10 procent en 2 procent aan marktaandeel.

Geth is de superieure keuze als het om execution software gaat. Dit heeft in de afgelopen jaren echter tot een onbalans geleid onder de diversiteit als het om execution clients gaat.

Er is nog genoeg te doen voor ETH

Hoewel de daling van het Geth marktaandeel een goede stap is, is het nog steeds niet ideaal. Volgens Lach Feeney, de CEO van Labrys, heeft in het ideale scenario geen enkele execution client een aandeel hoger dan 33 procent.

Het gevaar van een lage decentralisatie is dat er iets gigantisch fout zou kunnen gaan met gestakete ETH. Superphiz, een voorstander van Ethereum decentralisatie, opperde recent dat een fout in de code van Geth zou kunnen leiden tot een vernietiging van 80 procent van de gestakete ETH.

Coinbase heeft aangegeven zich in te zullen spannen om de decentralisatie van Ethereum te verbeteren. Op lange termijn willen ze hun validatoren gelijkelijk verdelen over Geth, Nethermind en Erigon.

“Het waarborgen van de veiligheid van de assets van onze klanten en bijdragen aan de kracht van het Ethereum netwerk is en is altijd van groot belang voor ons geweest. Het diversifiëren van de execution clients van onze validatoren helpt ons beide te bereiken.”

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie