Ivo Melchers Ivo Melchers
28/03/2024 18:01 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/03/2024 14:21

Ethereum netwerk ondervindt problemen dankzij unieke ‘BlobScriptions’

Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum netwerk ondervindt problemen dankzij unieke ‘BlobScriptions’

Foto: Nijat Nasibli/Shutterstock

Ethereum (ETH) gebruikers zijn sinds gisteren in staat om op een unieke manier data direct toe te voegen aan de de blockchain. De onlangs geïmplementeerde ‘Dencun’ upgrade introduceerde de komst van zogeheten ‘blobs’ om transactiekosten op schalingsnetwerken drastisch te verlagen. Met ‘BlobScriptions’ kunnen allerlei soorten data toegevoegd worden aan deze datapakketjes, wat tot een forse piek in de vergoedingen heeft geleid.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Nieuwe vorm van inscripties op Ethereum

Een protocol genaamd ‘Ethscriptions’, dat in juni vorig jaar al werd gelanceerd, trad gisteren naar buiten met de komst van BlobScriptions. Met deze innovatieve methode is het mogelijk om data te graveren in de nieuwe blobs op de Ethereum blockchain.

Blobs werden op 13 maart, met de implementatie van de Dencun hard fork op het Ethereum mainnet, in het leven geroepen. Als onderdeel van EIP-4844, beter bekend als ‘proto-danksharding’, zorgt het voor lagere kosten op layer-2 netwerken zoals Optimism (OP) en Arbitrum (ARB).

Blobs zijn hoopjes van data die worden gebruikt om grote hoeveelheden data van layer-2 netwerken tegen lagere kosten op te slaan op Ethereum.

Minder dan vijf uur na de introductie van BlobScriptions schoten de vergoedingen voor blobs omhoog naar maar liefst 585 gwei — wat neerkomt op ongeveer 18 dollar, volgens data van Ultrasound.money.

Dit stond in schril contrast met de gemiddelde gasprijs voor het aanmaken van data op een blob vóór BlobScriptions, die gemiddeld slechts één gwei bedroeg, ofwel een minimaal deel van 0,01 dollar.

Inmiddels zijn de vergoedingen alweer een stuk gedaald. Op het moment van schrijven liggen de gemiddelde kosten voor het aanmaken van data op een blob rond de 10 gwei, wat overeenkomt met zo’n 0,34 dollar.

Uit data van Dune blijkt dat er al meer dan 4.500 inscripties zijn gedaan op Ethereum blobs. Zowel afbeeldingen als tokens worden gegraveerd aan de blobs.

Advertentie

Inspiratie van Bitcoin

Bij de term inscripties zul je wellicht al snel aan Bitcoin (BTC) denken, en wel Bitcoin Ordinals. Dit protocol werd in januari vorig jaar uit de grond gestampt en maakt het mogelijk om data toe te voegen aan individuele satoshi’s, de kleinste eenheid van bitcoin.

Tom Lehman, de medeoprichter van Ethscriptions, heeft laten weten dat het nieuwe protocol tot stand is gekomen om mensen in staat te stellen dure smart contracts voor gegevensopslag te omzeilen.

Opmerkelijk is dat blob-data slechts ongeveer 18 dagen wordt bewaard op Ethereum nodes, wat betekent dat na die periode de gegevens van BlobScriptions uit het netwerk worden verwijderd. Lehman voegde echter toe dat de Ethscriptions-indexeerder de gegevens “voor onbepaalde tijd” zou opslaan.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Aantal bitcoin wallets neemt in rap tempo toe, BTC op exchanges droogt op
Jouw cryptowallet is in gevaar – dit is wat je vandaag nog moet doen
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Populaire meme crypto verliest plotsing 99% van zijn waarde
Crypto Radar: Bloed op de cryptomuur en bitcoin zakt steeds verder weg
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Bitcoin koers crasht 8% tot $65.000, extreme verliezen voor altcoins
Ethereum ETF goedkeuring veroorzaakt verkoopgolf en massale liquidaties
Ethereum netwerk nadert gigantische DeFi mijlpaal na explosieve groei
SEC verandert van koers: wat betekent dit voor ethereum?
Advertentie