Thom Derks Thom Derks
22/11/2022 12:35 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 10:41

FTX implosie maakte Ethereum validators een stukje rijker

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum koers kan flinke beweging maken, let op deze prijzen

Foto: Jievani/Shutterstock

Het opblazen van FTX is niet voor iedereen een dramatische ontwikkeling geweest. De zogeheten validators van de Ethereum (ETH) blockchain hadden best een aardige dag. Het omvallen van FTX zorgde voor een hoge mate van activiteit op de blockchain, waardoor de winsten van Ethereum validators door het dak gingen. Dat schrijft Coindesk op 22 november.

CoinDesk - Unknown

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Wat is Ethereum MEV-Boost?

MEV staat voor maximum extractable value en is een manier voor Ethereum validators om zoveel mogelijk winst te halen uit de blokken die ze mogen produceren. De MEV-software van verschillende ontwikkelaars helpt hierbij door de blokken voor de validators op de best mogelijke manier te vullen.

“Volatiliteit is de brandstof voor MEV”, aldus Chris Piatt van Eden Network. “Groot nieuws als het omvallen van FTX waarbij de markt flink beweegt levert validators grote winsten op”, zo gaat hij verder. Tijdens de geruchten over het omvallen van FTX schoten mensen grote hoeveelheden transacties in.

Allemaal met het doel om hun fondsen weg te halen bij FTX en ergens anders onder te brengen. Dat zorgt voor een hoop extra transacties op de blockchain en dat is het brood en boter van de validators. “Hoe meer actie er is op de markt, omhoog of omlaag, hoe meer waarde er beschikbaar is voor validators”, aldus Toni Wahrstatter.

Advertentie

Niet alleen maar positief voor Ethereum

De introductie van MEV is niet alleen maar positief. De software voor deze praktijk wordt namelijk ontwikkeld door gecentraliseerde spelers. Dit maakt dat zij moeten voldoen aan de regels van bijvoorbeeld de Office of Foreign Assets Control (OFAC), de Amerikaanse instantie die eerder dit jaar Tornado Cash verbood.

Het probleem van de bovenstaande afbeelding is dat 72 procent van de blokken in de afgelopen 24 uur voldoen aan de eisen van de Amerikaanse wetgever. Doordat deze partijen voldoen aan de OFAC eisen, zijn ze mogelijk onderhevig aan censuur. Veel Ethereum gebruikers raden daarom aan juist niet je ETH bij deze partijen vast te zetten.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie