Meerderheid Ethereum nodes te herleiden tot 3 grote cloud providers

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Meerderheid Ethereum nodes te herleiden tot 3 grote cloud providers

Foto: kkssr/Shutterstock

Een van de kernpunten van de crypto industrie is dat het decentraal zou zijn. Dat betekent dat er geen centrale macht, zoals bijvoorbeeld een overheid of een centrale bank, alle touwtjes in handen heeft. Onlangs kwamen er echter wat twijfels naar boven over de mate van centralisatie bij het Ethereum (ETH) netwerk. Is Ethereum wel echt decentraal te noemen?

Ethereum nodes

Het lijkt er namelijk op dat een meerderheid van de meer dan 4.500 nodes van het Ethereum netwerk in handen zijn van slechts drie grote partijen. Ethereum nodes zijn computers die verbonden zijn met netwerk en informatie heen en weer versturen om zo transacties te valideren. Nodes zijn een cruciaal onderdeel van het netwerk dus.

Zo’n 69% van deze nodes is echter te herleiden tot drie groot cloud service aanbieders. De grootste van de drie is Amazon Web Services (AWS). Meer dan 50% van alle Ethereum nodes zijn hier gevestigd. Op plek twee staat Hetzner met 15% en op de derde plek staat OVH, met 4,1%.

Het is niet goedkoop om een Ethereum node te draaien en dat is een van de redenen voor de hoge centralisatiegraad onder nodes, dat stelt het onderzoeksbureau Messari in een rapport. Zij stellen ook dat deze centralisatiegraad in de toekomst mogelijk voor problemen kan zorgen.

“Hoge kosten om infrastructuur te draaien maken het waarschijnlijker dat nodes infrastructuur zouden draaien bij cloud computing providers (i.e. AWS) – waardoor Ethereum meer blootgesteld wordt aan centrale punten van falen.”

De Verenigde Staten een ‘hot spot’ voor ETH

Niet alleen hebben slechts een klein aantal web services een meerderheid van de nodes in handen, deze Ethereum nodes zijn ook nog eens gevestigd in slechts een paar landen. Zeker 46,4% van de Ethereum nodes heeft de Verenigde Staten als thuisbasis. Op de tweede plek staat Duitsland met 13,4%.

Ook de locatie van de nodes kan als zwakke plek worden aangewezen. Het ingrijpen van bijvoorbeeld de Amerikaanse overheid kan op die manier een disproportioneel groot effect hebben op het Ethereum netwerk. Als het op volledige decentralisatie gaat kan het Ethereum netwerk nog grote stappen zetten.

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie