Erik Juffermans Erik Juffermans
14/09/2022 13:45 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/09/2022 13:45

Pas op: Ethereum merge oplichters actief, incluis Buterin imitatoren

icon-ethereum
Ethereum nieuws
JPMorgan: Aantal Ethereum stakers zal na Shanghai update juist stijgen

Foto: mk1one/Shutterstock

Er zijn steeds meer oplichters scammers actief op Twitter die zich voordoen als Ethereum (ETH) medeoprichter Vitalik Buterin. Het is de week van de Ethereum ‘merge’ en daar maken scammers massaal gebruik van. Meerdere nepaccounts doen zich voor als Buterin om op die manier crypto afhandig te maken van nietsvermoedende Twitteraars.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Twitter Nepaccounts

Bots en nepaccounts zijn al langer een groot probleem op crypto-twitter. Naast Buterin wordt ook Binance-oprichter Changpeng Zhao vaak geïmiteerd door scammers. Oplichters maken een account dat heel veel lijkt op het echte Twitteraccount door dezelfde profielfoto te nemen. Ook zorgen ze ervoor dat de Twitternaam bijna identiek is aan die van de echte Buterin of Zhao. Dit doen ze door de naam te kopiëren en een klein leesteken toe te voegen dat je snel over het hoofd ziet.

Entrepreneur Elon Musk wees al vaker op het nepaccount-probleem van Twitter. Hij claimde dat 90% van de accounts die reageren op zijn tweets, nep zijn.

Ethereum merge oplichters

Met alle hype omtrent de merge deze week, liggen er nog meer mogelijkheden voor crypto-scammers. Zij focussen zich vooral op nietsvermoedende nieuwelingen in cryptoland. Er zijn talloze manieren waarop de scammers mensen in de val proberen te lokken. In de week van de merge springen drie manieren eruit. 

De eerste manier is het aanbieden van neppe ETH 2.0 tokens. Het wordt de slachtoffers wijsgemaakt dat ze vanwege de update moeten migreren naar een nieuwe Ethereum blockchain. Vervolgens maken scammers gebruik van frauduleuze transacties om gebruikers te bestelen van hun coins of private keys.

Daarnaast is een veelgebruikte zwendel het aanbieden van neppe mining pools. Ethereum gaat naar een proof-of-stake (Pos) systeem. Scammers spelen hierop in door slachtoffers over te halen om deel te nemen aan neppe stake pools. Na het verzenden van hun ethereum naar de neppe pool, zien ze hun coins nooit meer terug.

De laatste en misschien wel meest voorkomende scam op twitter is het aanbieden van neppe airdrops. Een airdrop is een proces waarbij cryptoplatformen gratis coins aan gebruikers uitdelen. Scammers doen alsof er zo’n airdrop plaatsvindt voor ETH, en plaatsen een link naar een frauduleuze website. Op deze websites worden bezoekers gevraagd van alles in te vullen waarna ze een groot risico lopen om hun coins of private keys kwijt te raken.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie