Nick de Jong Nick de Jong
15/05/2024 15:54 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/05/2024 15:12

SEC zoekt naar redenen om ethereum beursfonds af te wijzen

Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
SEC zoekt naar redenen om ethereum ETF af te wijzen

Foto: DCStockPhotography/Shutterstock

Een advocaat in het Verenigd Koninkrijk heeft in een verklaring van de Securities and Exchange Commission (SEC) een aantal aanwijzingen gevonden. Daaruit blijkt dat de commissie hard op zoek is naar redenen om de spot ether (ETH) exchange-traded funds (ETF’s) af te wijzen.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Aanvraag Ethereum ETF’s

Eerder dit jaar werden de eerste bitcoin (BTC) ETF’s gelanceerd. De lancering werd gevolgd door een enorme stroom aan kapitaal, die hun weg wist te vinden naar de ETF’s. Als de nummer twee cryptomunt besloten investeringsmaatschappijen logischerwijs dat spot ethereum ETF’s de volgende stap moesten zijn.

Meerdere instituten dienden hiervoor een aanvraag in bij de Amerikaanse toezichthouder, de SEC. Deze commissie stelde de beslissing op deze aanvragen begin dit jaar al eens uit. Zij mogen dit maximaal drie keer doen. De beslistermijn van de eerste aanvraag vanuit VanEck, eindigt momenteel op 23 mei 2024.

Advertentie

SEC zoekt naar redenen voor afwijzing

In een post op het sociale mediaplatform X deelt Scott Johnsson, partner bij het advocatenkantoor Davis Polk & Wardwell, dat hij een aantal opmerkelijke punten heeft gevonden in een recente verklaring van de SEC.

Op 4 maart heeft de SEC een verklaring gepubliceerd, waarin zij de beslissing op een aanvraag voor een ether ETF van BlackRock uitstellen tot juni. Ook roept de commissie in de verklaring het publiek op om hen van feedback over de aanvraag te voorzien.

De SEC vraagt zich namelijk in de verklaring hardop af of het investeringsinstrument moet worden gezien als een commodity, een specifieke categorie van financiële producten. Een financieel product in een specifieke categorie indelen betekent vaak dat er andere regelgeving gaat gelden. Dit moet daarom goed overwogen worden.

2 redenen waarom de bitcoin & ethereum koers vandaag dalen
2 redenen waarom de bitcoin & ethereum koers vandaag dalen

Commodity of Security

In de post van Johnsson deelt hij twee secties uit de verklaring waaruit blijkt dat de SEC mogelijk al voorsorteert op een afwijzing van de spot ether ETF’s. Ergens in de verklaring van maar liefst acht pagina’s lang staat namelijk dat de commissie kijkt naar de gronden voor een afkeuring.

Daarnaast staat er in de verklaring ook een vraag opgenomen waarin de SEC zich afvraagt of BlackRock het aangevraagde investeringsproduct wel terecht als commodity heeft bestempeld. Wanneer het product namelijk als commodity wordt bestempeld zou het een massa-geproduceerd, ongespecialiseerd product moeten zijn.

Voorbeelden van commodities zijn grondstoffen en agrarische producten. Securities zijn verhandelbare rechten, die een financiële waarde vertegenwoordigen. De SEC bestempelde ether in het verleden als een commodity, maar lijkt hier nu toch anders over te denken. Of de waakhond dit doet om een reden te creëren voor afwijzing is niet bekend, maar Johnsson impliceert dat dit wel het geval is. Desalniettemin staat er nog niets vast, en zitten alle ETF’s nog middenin het proces voor goedkeuring of afwijzing.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Nick de Jong

Nick de Jong is sinds maart 2024 werkzaam bij Crypto Insiders. Hij werd benaderd via een website voor freelancers. Naast zijn werk als juridisch ondersteuner voor de overheid, verdiept hij zich sinds 2015 in cryptocurrencies. De technologie achter digitale munten en hun maatschappelijke invloed fascineren hem. Hij is gespecialiseerd in blockchain en marktanalyses, en streeft ernaar om complexe cryptokwesties begrijpelijk te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Lancering ethereum ETF's groot succes: explosie in eerste kwartier
Lancering ethereum ETF’s groot succes: explosie in eerste kwartier
Crypto Journaal: bullmarkt begint, ethereum ETF start & meer
Crypto Journaal: bullmarkt begint, ethereum ETF start & meer
Crypto-analist voorspelt ethereum prijs na ETF succes
Crypto-analist voorspelt ethereum prijs na ETF succes
Advertentie