Nick de Jong Nick de Jong
15/05/2024 15:54 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/05/2024 15:12

SEC zoekt naar redenen om ethereum beursfonds af te wijzen

Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
SEC zoekt naar redenen om ethereum ETF af te wijzen

Foto: DCStockPhotography/Shutterstock

Een advocaat in het Verenigd Koninkrijk heeft in een verklaring van de Securities and Exchange Commission (SEC) een aantal aanwijzingen gevonden. Daaruit blijkt dat de commissie hard op zoek is naar redenen om de spot ether (ETH) exchange-traded funds (ETF’s) af te wijzen.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Aanvraag Ethereum ETF’s

Eerder dit jaar werden de eerste bitcoin (BTC) ETF’s gelanceerd. De lancering werd gevolgd door een enorme stroom aan kapitaal, die hun weg wist te vinden naar de ETF’s. Als de nummer twee cryptomunt besloten investeringsmaatschappijen logischerwijs dat spot ethereum ETF’s de volgende stap moesten zijn.

Meerdere instituten dienden hiervoor een aanvraag in bij de Amerikaanse toezichthouder, de SEC. Deze commissie stelde de beslissing op deze aanvragen begin dit jaar al eens uit. Zij mogen dit maximaal drie keer doen. De beslistermijn van de eerste aanvraag vanuit VanEck, eindigt momenteel op 23 mei 2024.

Advertentie

SEC zoekt naar redenen voor afwijzing

In een post op het sociale mediaplatform X deelt Scott Johnsson, partner bij het advocatenkantoor Davis Polk & Wardwell, dat hij een aantal opmerkelijke punten heeft gevonden in een recente verklaring van de SEC.

Op 4 maart heeft de SEC een verklaring gepubliceerd, waarin zij de beslissing op een aanvraag voor een ether ETF van BlackRock uitstellen tot juni. Ook roept de commissie in de verklaring het publiek op om hen van feedback over de aanvraag te voorzien.

De SEC vraagt zich namelijk in de verklaring hardop af of het investeringsinstrument moet worden gezien als een commodity, een specifieke categorie van financiële producten. Een financieel product in een specifieke categorie indelen betekent vaak dat er andere regelgeving gaat gelden. Dit moet daarom goed overwogen worden.

Ethereum staat klaar voor grote winsten, voorspelt Coinbase
Ethereum staat klaar voor grote winsten, voorspelt Coinbase

Commodity of Security

In de post van Johnsson deelt hij twee secties uit de verklaring waaruit blijkt dat de SEC mogelijk al voorsorteert op een afwijzing van de spot ether ETF’s. Ergens in de verklaring van maar liefst acht pagina’s lang staat namelijk dat de commissie kijkt naar de gronden voor een afkeuring.

Daarnaast staat er in de verklaring ook een vraag opgenomen waarin de SEC zich afvraagt of BlackRock het aangevraagde investeringsproduct wel terecht als commodity heeft bestempeld. Wanneer het product namelijk als commodity wordt bestempeld zou het een massa-geproduceerd, ongespecialiseerd product moeten zijn.

Voorbeelden van commodities zijn grondstoffen en agrarische producten. Securities zijn verhandelbare rechten, die een financiële waarde vertegenwoordigen. De SEC bestempelde ether in het verleden als een commodity, maar lijkt hier nu toch anders over te denken. Of de waakhond dit doet om een reden te creëren voor afwijzing is niet bekend, maar Johnsson impliceert dat dit wel het geval is. Desalniettemin staat er nog niets vast, en zitten alle ETF’s nog middenin het proces voor goedkeuring of afwijzing.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 12.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Deel dit artikel
Nick de Jong

In 2021 kwam ik voor het eerst in aanraking met cryptocurrencies. Na een lange periode van inlezen, besloot ik zelf aan de slag te gaan met de eerste investeringen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Broers stelen €23 miljoen in 12 seconden in 'unieke' ethereum diefstal
Broers stelen €23 miljoen in 12 seconden in ‘unieke’ ethereum diefstal
Bitcoin en ethereum ETF's zien plotselinge omslag in sentiment in Hongkong
Bitcoin en ethereum ETF’s zien plotselinge omslag in sentiment in Hongkong
Sinds 2023 wekelijks €25 aan ethereum kopen: dit is het resultaat
Sinds 2023 wekelijks €25 aan ethereum kopen: dit is het resultaat
Advertentie