Ivo Melchers Ivo Melchers
29/08/2023 12:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/08/2023 12:00

Transactiekosten Ethereum nemen duikvlucht: keerpunt in crypto wereld?

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Bitcoin daalt, dit zijn de belangrijke levels om in de gaten te houden

Foto: Lukas Heldak/Shutterstock

De transactiekosten op het Ethereum (ETH) netwerk staan momenteel op een dieptepunt. Het illustreert de huidige staat van de bredere cryptomarkt waarin de interesse richting digitale activa behoorlijk laag staat. De koersen staan een stuk lager dan een tijdje geleden en de volatiliteit waar de cryptomarkt om bekend staat is momenteel nergens te bekennen. Er is echter nog een ontwikkeling ten grondslag aan de lage kosten op het Ethereum netwerk.

Goed nieuws! 🎉 Bitvavo viert kerst en geeft onze lezers gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀
  • Advertentie
  • Bitvavo

ETH kosten op laagste niveau in lange tijd

Allereerst nemen we een kijkje hoe de situatie er precies voor staat. De betaalde transactiekosten op Ethereum stond afgelopen zondag op het laagste punt in 8 maanden tijd. In totaal werd er die dag 1.719 ETH betaald voor alle transacties tezamen. Sinds 26 december zijn de totale dagelijkse transactiekosten niet meer zo laag geweest.

Tegen de huidige ethereum koers draagt de totale stapel aan ether een waarde van iets meer dan 2,8 miljoen dollar.

Wellicht kun je je nog wel de situatie van eerder dit jaar herinneren toen de gas fees op Ethereum voor de zoveelste keer uit de hand liepen. In mei was er een enorme hype omtrent memecoins, wat ervoor zorgde dat gebruikers flink in de buidel moesten tasten om transacties op het netwerk uit te voeren. Op 5 mei werd er wat dat betreft een piek waargenomen van 16.720 ETH aan betaalde transactiekosten. Het cijfer van zondag ligt maar liefst 89 procent lager.

De transactiekosten op Ethereum bestaan sinds de London hard fork van augustus 2021 uit de zogenoemde base fee en de priority fee. De base fee is de minimale prijs die nodig is om een transactie op de Ethereum blockchain te registreren. Deze ETH wordt tevens permanent vernietigd, ofwel geburned. Dankzij de priority fee kunnen gebruikers een fooi geven zodat validators gestimuleerd worden om de transactie op te nemen in het transactieblok.

Populariteit Ethereum schalingsnetwerken

Een daling van de totale betaalde vergoedingen duidt op een laag netwerkgebruik, aangezien de vergoedingen worden bepaald door het activiteitsniveau in het netwerk, voornamelijk het aantal lopende transacties.

Daarnaast komt de daling hoogstwaarschijnlijk ook voort uit de stijgende populariteit van Ethereum layer-2’s, ofwel schalingsnetwerken. Populaire netwerken als Optimism (OP), Arbitrum (ARB), Polygon (MATIC) en het onlangs gelanceerde Base helpen Ethereum te schalen, waardoor congestie verminderd wordt en de transactiekosten op Ethereum onder controle gehouden wordt.

De lancering van de gedececentraliseerde social media-applicatie Friends.tech is een mooi voorbeeld van de waarde van layer-2-netwerken. Friends.tech, gelanceerd op Base, kreeg binnen 2 weken meer dan 100.000 gebruikers en een omzet van meer dan 25 miljoen dollar. Tegelijkertijd staan de kosten op het Ethereum netwerk nu dus op een dieptepunt.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Advertisement
Advertisement