Europa neemt besluit over digitale euro (CBDC) in januari 2021, zegt ECB president Christine Lagarde

Array

Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank (ECB), meldt dat de Europese Unie (EU) een beslissing zal nemen omtrent de digitale euro in januari 2021. Dat zegt de voormalig directeur van het International Monetair Fonds (IMF) tijdens een online panel op 12 november:

- Advertentie -

De digitale euro is een zogenaamde central bank digital currency (CBDC). CBDC’s zijn stablecoins, cryptocurrencies waarvan de waarde gekoppeld is aan andere valuta of activa. In dit geval zou dat de euro zijn.

Onlangs hield de ECB een openbare raadpleging over deze digitale euro. Lagarde meldt dat de resultaten van deze raadpleging bekend zullen zijn in januari 2021. De beslissing omtrent de digitale euro zal genomen worden op basis van deze resultaten.

Op dat moment zullen we de beslissing nemen of we doorgaan met de digitale euro. Mijn vermoeden, maar dit is een beslissing die collectief zal worden genomen, is dat we wellicht die richting in zullen gaan.

Aldus Lagarde, die eraan toevoegt dat er nog wel enkele zorgen zijn omtrent anti-witwaspraktijken, antiterrorisme financiering en de privacy van gebruikers die eerst opgelost moeten worden.

Lagarde meldt dat het project nog enkele jaren kan duren voordat het ook daadwerkelijk lanceert. Ze meldt dat het geen race is om de eerste te zijn.

Dit is een project dat ons waarschijnlijk twee, drie, vier jaar zal kosten voordat het wordt gelanceerd.

Ook Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve (Fed), was tijdens de panel aanwezig. Ook hij benadrukt dat het cruciaal is om het correct te doen en niet om per se de eerste te zijn.

Powell zegt dat ook de Fed nog geen beslissing heeft genomen omtrent een digitale dollar. De Bahama’s waren onlangs het eerste land ter wereld die een CBDC hebben uitgebracht. China zou al proeven met zijn digitale yuan uitvoeren.

- Advertentie -

BITCOIN KOPEN

BITCOIN KOPEN

Laatste nieuws

Expert analyses

Bitcoin koers gaat hard! All time high voor het grijpen?

Wat is het toch een feestje om elke week verslag te mogen doen van de ongelooflijke sprongen van de bitcoin koers. Hebben we nog...