Redactie Redactie
10/04/2022 14:15 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/04/2022 14:15

10 aandelen die kunnen profiteren van de huidige situatie

icon-finance
Finance nieuws
10 aandelen die kunnen profiteren van de huidige situatie

Foto: katjen/Shutterstock

Nu de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zijn tweede maand ingaat, hebben gebeurtenissen die zich ontvouwen grote gevolgen. Er heerst veel onzekerheid en angst, maar er zijn altijd aandelen die profiteren van dit soort crisissen. Alphastocks heeft 10 potentiële aandelen gevonden en zal kort uitleggen waarom we denken dat dit bedrijf het goed zal doen.

Bekendste bitcoiner van Nederland krijgt eigen televisieserie
  • icon-finance
    Finance nieuws

Defensie-aandelen

Duitsland verhoogde het defensiebudget met meer dan 100 miljard euro na de inval van Rusland in Oekraïne en ook Denemarken kondigde aan om de defensie-uitgaven in lijn te brengen met de 2%-doelstelling van de NAVO tegen 2033. Sterke voortekenen dat dit wel eens veel geld in het laatje kan brengen voor een aantal oorlogsaandelen.

1. Thales

Thales is een Europees bedrijf dat zich richt op lucht- en ruimtevaart en defensie. Thales zal hoogstwaarschijnlijk te maken krijgen met een flinke toename van orders van Europese regeringen naarmate de oorlog in Oekraïne zich verder ontwikkelt. Thales kan wel eens goed gepositioneerd zijn om te profiteren van de toenemende groei van dit defensiebudget.

2. Rheinmetall

Ondanks de naam, is het bedrijf geen metaalbedrijf. Rheinmetall is het op één na grootste defensiebedrijf in Duitsland. Het bedrijf maakt o.a. munitie, voertuigen en bewapening. Het is sterk blootgesteld aan de groeiende budgetten voor landoorlogsvoering in Europa. Wat mij aanspreekt is dat het bedrijf niet volledig afhankelijk is defensie-gerelateerde inkomsten, maar zo’n 50% van hun omzet uit de auto-industrie haalt.

3. Saab AB

Saab is bekend om zijn auto’s, maar het belangrijkste bedrijfsmodel is gebouwd op lucht- en ruimtevaart en defensie. SAAB ontwikkelt geavanceerde producten voor defensietechnologie, commando- en controlesystemen, militaire vliegtuigen en raketten c. 40% van de verkoop vindt plaats in Zweden.

Advertentie

Energie-aandelen

4. Shell

Shell is ’s werelds grootste LNG-leverancier (25% aandeel). Ook al is het profiteren van oorlog niet iets om over te juichen, objectief gezien zou hun uitgebreide LNG-vermogen bijzonder nuttig moeten blijken nu Europa minder afhankelijk wil worden van de Russische gasexport.

5. Equinor

Equinor is het meest blootgestelde olie- en gasbedrijf aan de Europese gasprijzen, aangezien 36% van hun gasproductie offshore in Noorwegen plaatsvindt. Equinor heeft de afgelopen jaren hard gewerkt om zichzelf om te vormen tot een titaan in hernieuwbare energie. Het bedrijf is actief bezig geweest met het opbouwen van een offshore windbedrijf in zowel Europa als de Verenigde Staten.

6. Signify

Signify is een wereldleider in verlichting. Dit prachtige Nederlandse bedrijf behoort tot de meest innovatieve bedrijven in de ontwikkeling van LED- en ‘connected’ verlichting, die aanzienlijke energievoordelen biedt. Naarmate de oorlog langer duurt en energieprijzen de pan uit reizen, zullen mensen op zoek gaan naar goedekope manieren om hun huis verlicht te houden.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Toelevingsketensaandelen

7. APM Maersk

Maersk is ’s werelds grootste gebruiker van containerschepen en werkt aan een dat vroeger belangen had in energie en andere sectoren, naar ’s werelds grootste geïntegreerde logistieke bedrijf. Nu de wereldwijde toeleveringsketens op z’n kop liggen, met de Chinezen in lock-down, de oorlog in Oekraïne, kunnen dit wel eens gouden tijden worden voor een van ’s werelds grootste logistieke bedrijven.

8. ASML Holding

ASML is een bedrijf met zo’n hoog niveau van technologische bekwaamheid en marktdominantie dat bijna ieder chipbedrijf afhankelijk is van ASML. ASML is wereldwijd nummer 2 op het gebied van kapitaalgoederen voor halfgeleiders en de leider op het gebied van lithografieapparatuur met een aandeel van ongeveer 90%. ASML heeft een monopolie op de volgende generatie EUV-apparatuur. Door de gigantische tekorten, moet ASML hier van kunnen profiteren, zelfs tijdens de oorlog.

9. ASMI

ASMI is marktleider op het gebied van geavanceerde technologie voor halfgeleiderproductie, zoals atomaire laagafzetting (ALD) en epitaxie (epi). Als geavanceerde halfgeleiders opnieuw worden verplaatst, zullen de hulpmiddelen van ASMI waarschijnlijk nodig zijn.

10. BESI

Besi maakt apparatuur voor de halfgeleiderassemblagemarkt. Een moeilijk woord, maar betekent simpelweg dat ze appartuur maken om chips in elkaar te zetten. Het Nederlandse bedrijf BESI is de wereldleider op het gebied van geavanceerde montage met een aandeel van circa 70%. Net als ASML en ASMI, zullen de chips hard nodig zijn de komende tijd.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Beginnen met beleggen?

Als je wilt beginnen met beleggen heb je een betrouwbare en goedkope broker nodig! De meeste aandelen kun je tegen lage kosten kopen bij DEGIRO of Bux Zero.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie