Redactie Redactie
19/03/2022 11:05 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/03/2022 11:05

5 tips voor beginnende beleggers

Nieuws
5 tips voor beginnende beleggers

Foto: Larcsky789/Shutterstock

Beginnen met beleggen kan een ontmoedigende taak zijn. Ondertussen krijg je als beginnende belegger vaak van alle kanten informatie over welke crypto’s of aandelen je moet kopen of andere beleggingstips. Soms nuttig, maar vaak draagt dit bij aan nog meer verwarring. Alphastocks wil je een nuttige checklist aanbieden om je op weg te helpen als succesvolle (beginnende) belegger.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Zorg voor een financieel plan

De eerste stap op weg naar een succesvol beleggen is beginnen met een financieel plan. Maak voor jezelf een plan waarin deze doelen en mijlpalen terugkomen. De doelen in kwestie kunnen bijvoorbeeld zijn: genoeg spaargeld hebben om een huis te kopen, de opleiding van je kinderen financieren, een noodfonds op bouwen, of gewoon een extraatje voor je pensioen.

Advertentie

Maak sparen een gewoonte

Voordat u een belegger kunt worden, moet u geld hebben om te beleggen. Voor de meeste mensen betekent dit dat zij een deel van hun salaris opzij moeten zetten om te sparen. Vermogen opbouwen is meestal gebaseerd op doelbewust sparen, gevolgd door slim beleggen om dat spaargeld te laten groeien.

De sleutel tot effectief sparen is ook bewust leven en voorzichtig uitgeven. Je kunt ook overwegen om een budget te maken, je uitgaven in de gaten te houden en regelmatig te kijken of je uitgaven zinvol zijn en voldoende waarde opleveren.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Begrijp het rendement op rendement effect

Door regelmatig en systematisch te sparen en te beleggen en zo vroeg mogelijk te beginnen, kun je maximaal profiteren van de kracht van het rendement op rendement effect.

De kracht van ‘compounding’ (ook wel rendement op rendement) werkt door je vermogen exponentieel te laten groeien. Het voegt de verdiende winst weer toe aan de hoofdsom en herinvesteert vervolgens het hele bedrag om het winstgevende proces te versnellen.

Stel, je investeert €1000 in een bank die 10% rente per jaar biedt. Na het eerste jaar wordt je investering €1100 waard, na het tweede jaar €1210 en na het derde jaar €1331, enzovoort.

“Rendement op rendement is het achtste wereldwonder. Hij die het begrijpt, verdient het … hij die het niet doet … betaalt het.” – Albert Einstein

PlanB voorspelt gigantische bitcoin stijging na halving, tot $300.000

Begrijp de riscio’s

Beleggingsrisico heeft vele aspecten, zoals het risico van wanbetaling op een obligatie, volatiliteit in aandelen of onvoldoende kennis. In het algemeen een wisselwerking tussen risico en rendement. Dat wil zeggen, de weg naar het bereiken van een hoger rendement op je beleggingen gaat vaak gepaard met het nemen van meer risico.

Warren Buffet zegt:

“Risico ontstaat doordat je niet weet wat je doet.”

Dus hoe meer we ons niet bewust zijn van wat we doen, hoe meer we het risico lopen dat het niet lukt. Hoe meer we weten wat we doen, hoe meer we in staat zijn risico’s te minimaliseren.

Bitcoin cash (BCH) kan nog fors dalen, maar kan opveren in blauwe zone

Maak gebruik van diversificatie

Diversificatie is een techniek die het risico vermindert door beleggingen te spreiden over verschillende beleggingen, sectoren en industrieën. Het is de bedoeling het rendement te maximaliseren door te beleggen in verschillende gebieden die elk anders zouden reageren op eenzelfde gebeurtenis.

De meeste beleggingsspecialisten zijn het erover eens dat diversificatie, hoewel het geen garantie biedt tegen verlies, de belangrijkste component is om financiële doelstellingen op lange termijn te bereiken en tegelijk het risico te beperken.

Beginnen met beleggen?

Als je wilt beginnen met beleggen heb je een betrouwbare en goedkope broker nodig! De meeste aandelen kun je tegen lage kosten kopen bij DEGIRO of Bux Zero.

Dit artikel is geschreven door AlphaStocks. Wil je jouw beleggingen en spreiding (crypto, aandelen en edelmetalen) beter kunnen tracken? Neem dan een kijkje op AlphaStocks.nl Naast het feit dat je jouw investeringen gratis kunt tracken, lees je er ook uitgebreide aandelen analyses en diverse blogs!

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie