Ivo Melchers Ivo Melchers
31/07/2023 15:03 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/07/2023 15:03

Belasting in Nederland: hoeveel houd je over van €1 miljoen salaris?

icon-finance
Finance nieuws
Laatste kans: Belastingaangifte 2022 voor crypto beleggers

Foto: Robinotof / Shutterstock.com

Het ontvangen van de welbekende blauwe enveloppen is voor weinig mensen een pretje. Je kan niet om het betalen van belasting heen als burger, maar iedere keer blijft het ergens in je gedachte pijn doen. De belasting vormt het overgrote deel van de inkomsten van de Nederlandse overheid en kan gezien worden als het financiële fundament voor ons kikkerlandje. In het hypothetische geval van een ongekend salaris van 1 miljoen euro, hoeveel kan je onderaan de streep dan in ons land in je eigen zak steken?

PayPal gaat ‘groene’ bitcoin miners met speciale BTC belonen
  • icon-finance
    Finance nieuws

Belasting in Nederland

Het geïnde belastinggeld wordt gebruikt voor het socialezekerheidsstelsel. Het is vereist om onder andere de wegen, het onderwijs en de zorg te betalen. Er zijn talloze vormen van belasting, maar de inkomstenbelasting vormt verreweg het grootste deel van de enorme berg aan geld dat de overheid ontvangt van alle Nederlanders.

Het Nederlandse belastingstelsel wordt ook wel het boxenstelsel genoemd, aangezien het is onderverdeeld in drie boxen met ieder een eigen tarief. Box één is het belastbaar inkomen uit werk en woning, box twee is het belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang en box drie is het belastbaar inkomen uit sparen en beleggen.

Op TikTok ging een video viral van ‘The nextgenbusiness’ die inging op het bedrag dat een Nederlandse inwoner over zou houden bij een salaris van 1 miljoen euro. Onderaan de streep zou je volgens de video 48,6 procent, ofwel 513.627 euro, in je eigen zak mogen steken van het gigantische salaris.

Het is echter belangrijk om te vermelden dat de video geen rekening houdt met de verschillende schijven die we kennen in ons land. Nederland werkt met een progressief belastingstelsel waarin er sinds 2020 twee schijven zijn met een eigen tarief. Het bedrag uit de video is dus niet geheel accuraat, maar het geeft wel een globaal beeld van hoeveel je over zou houden bij een salaris van 1 miljoen euro.

Bitcoin belasting

Voor crypto beleggers is de belasting van box 3, ofwel de belasting berekend over je vermogen, uiteraard ook van groot belang. Jouw bitcoin (BTC) en altcoin investeringen vallen uiteraard gewoon onder beleggingen en maken onderdeel uit van jouw vermogen.

Voor 2023 geldt een heffingsvrij vermogen van 57.000 euro. Boven deze bedragen zul je pas belasting moeten betalen. Een belangrijke sidenote is dat de belastingdienst enkel kijkt naar de waarde van je bezittingen op 00:00 uur op 1 januari.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie
Advertentie