Redactie Redactie
07/07/2022 14:40 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/07/2022 14:40

Dit zijn de 3 slechtst presterende technologie-aandelen van 2022

icon-finance
Finance nieuws
Bekende crypto analist denkt dat Litecoin 80% gaat stijgen

Foto: Alexandru Nika/Shutterstock

Technologie-aandelen hebben dit jaar de daling op de markten geleid en een aanzienlijk vermogen van beleggers weggevaagd. Hoe komt dit en welke technologie-aandelen hebben het afgelopen jaar het slechtst gepresteerd? Alphastocks wil je dit vertellen!

In het afgelopen decennium genereerden snelgroeiende technologie-aandelen exponentiële rendementen voor beleggers dankzij een omgeving met lage rentetarieven, stijgende wereldwijde BBP-cijfers en de aanhoudende pandemie. Nu is de macro-economische omgeving uitzonderlijk traag als gevolg van de stijgende rente, inflatie, verstoringen in de toeleveringsketenen en de dreiging van een recessie, waardoor de waarderingen van dure tech-aandelen zijn gedaald.

Terwijl de S&P 500 index in 2022 19% is gedaald, worden verschillende tech-aandelen verhandeld tegen een enorme korting ten opzichte van vorig jaar. Laten we daarom eens kijken naar drie van de slechtst presterende tech-aandelen in de S&P 500 op dit moment.

Stereotype bevestigd: Nederlanders zijn het beste in sparen
  • icon-finance
    Finance nieuws

Netflix

De aandelen van de streamingsdienst Netflix zijn tot nu toe met 70% gedaald, waardoor het bedrijf wordt gewaardeerd op een marktkapitalisatie van $80 miljard. De laatste keer dat de aandelen van Netflix op $180 werden verhandeld, was in september 2017.

Omdat Netflix de Russische markten verliet, verloor het abonnees voor de eerste keer ooit in de geschiedenis, waardoor beleggers nerveus werden. Netflix concurreert met grote spelers zoals Disney, Apple en Amazon in het streamingsegment. Deze bedrijven kunnen zich veroorloven om geld te investeren (verbranden) om klanten te werven en hun gebruikersbestand uit te breiden. Netflix daarentegen moet hun vrije kasstroom gebruiken om nieuwe content te genereren, wat betekent dat dit geld niet naar de aandeelhouders kan.

Hoewel Netflix leider blijft op het gebied van online streaming, is het nu op zoek naar spreiding van zijn inkomstenstromen en zou het wel eens een op advertenties gebaseerd model kunnen overwegen om het marktaandeel in opkomende markten zoals Azië en Latijns-Amerika te vergroten.

Door de steile daling, wordt Netflix nu gewaardeerd op minder dan drie keer de verwachte omzet (price-to-sales) en een koers-winstverhouding (p/e) van 16,5, wat aantrekkelijk is.

Advertentie

Etsy

Etsy is een online e-commercebedrijf. Het bedrijf is in 2022 al met 63,5% gedaald. Etsy werd geliefd te midden van COVID-19, toen de omzet meer dan verdubbelde tot $1,72 miljard in 2020. Het bedrijf breidde zijn omzet in 2021 met nog eens 30% uit, maar zou de omzet dit jaar met “slechts” 8% kunnen laten groeien.

Etsy is actief is in een nichesegment en maakt deel uit van een sterk groeiende markt. Het heeft een enorme inventaris van handgemaakte producten, die na verloop van tijd nieuwe kopers en verkopers zou moeten aantrekken. Bovendien wordt verwacht dat de e-commercemarkt in de komende vijf jaar jaarlijks met 14,7% zal groeien. Etsy sloot het eerste kwartaal af met 95,1 miljoen actieve kopers en 7,7 miljoen actieve verkopers. In tegenstelling tot andere groei-aandelen die deel uitmaken van de tech-sector, is Etsy consistent winstgevend.

Het ETSY-aandeel wordt gewaardeerd op 4x de verwachte omzet en een koers-winstverhouding van 33x, wat prijzig is, maar vele malen aantrekkelijker is dan het was.

Stereotype bevestigd: Nederlanders zijn het beste in sparen
  • icon-finance
    Finance nieuws

Align Technology

Het laatste aandeel op de lijst is Align Technology, dat in 2022 met 62,4% is gedaald. Align Technology is een bedrijf dat gespecialiseerd is in medische hulpmiddelen. Het houdt zich bezig met het ontwerpen, produceren en op de markt brengen van tandheelkundige aligners en andere producten.

De tandheelkundige apparaten van Align Technology kosten meer dan $2.000. Dat is vrij duur voor de gemiddelde koper, vooral gezien de stijgende inflatiecijfers en een onzekere economische omgeving, die op korte termijn als tegenwind voor het bedrijf zouden kunnen werken. Align Technology is echter een marktleider in een sector die tot 2030 naar schatting jaarlijks met 29,5% zal groeien.

Het aandeel ALGN wordt gewaardeerd tegen 4,5x de verwachte omzet en een koers-winstverhouding van 24,5x. Dat is een stuk aantrekkelijker dan een paar maanden geleden!

Dit artikel is geschreven door AlphaStocks. Ben jij benieuwd hoe je jouw beleggingen (crypto, aandelen en edelmetalen) beter kunt tracken? Neem dan een kijkje op AlphaStocks. Naast het feit dat je jouw investeringen gratis kunt tracken, lees je er ook uitgebreide aandelen analyses en diverse blogs!

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie