Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
31/07/2023 05:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/07/2023 05:00

Energiekosten nog altijd hoger dan een jaar geleden

icon-finance
Finance nieuws
Energieprijzen in 2023 en inflatie: wat kunnen we verwachten?

Foto: Marian Weyo/Shutterstock

In het begin van 2022 hadden we er allemaal last van; torenhoge energieprijzen door onder andere de macro-economische situatie in Europa en de stijgende inflatie. Inmiddels zijn de prijzen weer gezakt naar “normale” niveaus, maar zijn ze nog altijd hoger dan een jaar geleden, ondanks dat de energietarieven sinds afgelopen januari dalen. 

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Gemiddelde energiekosten stijgen

Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) moet een gemiddeld huishouden ongeveer €2.320 aan energiekosten betalen, wat een stijging is van €630 ten opzichte van juni 2022. De oorzaak zijn de nog altijd hogere belasting en energieprijzen. Zo is de energiebelastingkorting gedaald. In 2022 was dit aantal nog meer dan €850. Inmiddels is dit aantal gezakt naar net onder de €600. Daarnaast zijn de leveringstarieven, belastingtarieven en transportkosten voor energie ook gestegen, met respectievelijk €145, €200 en €100 extra kosten op jaarbasis. 

Het daadwerkelijke bedrag dat huishoudens zullen betalen kan variëren aan de hand van verschillende factoren. Het aantal inwoners, de energie-efficiëntie van de woning, aantal en soort apparaten en het stookgedrag hebben allemaal invloed op de uiteindelijke prijs. De kosten liepen in januari 2023 tussen de 1.300 euro tot ongeveer 5.000 euro op jaarbasis. In juni 2023 kunnen de kosten variëren tussen de 1.290 euro tot 4.210 euro per jaar.

Advertentie

Oekraïne oorlog als katalysator

De impact van de crisis in Oekraïne op de Europese energiemarkt was voelbaar en bleek complex. Door sancties en door vernietigde energie infrastructuren bereikte minder Russisch gas ons continent. Nederlandse consumenten met variabele prijscontracten merkten dat direct in de portemonnee. Tegelijkertijd bood de Nederlandse overheid enige bescherming door een prijsplafond in te stellen voor huishoudelijke energieverbruikers. Hierdoor betaalden huishoudens niet meer dan 1,45 euro per kuub gas (tot 1.200 kuub per jaar) en 40 eurocent per kilowattuur (tot 2.900 kWh per jaar).

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen van Welsenes is sinds juni 2022 een gewaardeerde auteur bij Crypto Insiders. Met een Bachelor in Industriële Techniek en een Master in Industriële Ecologie van de TU Delft, heeft Jeroen zich gespecialiseerd in blockchain technologie. Zijn passie voor crypto begon tijdens zijn studie, wat leidde tot het opzetten van een crypto-adviesbureau met zijn broer. Jeroen is gespecialiseerd in fundamentele analyse en macro-trends, en streeft ernaar om mensen te onderwijzen en te begeleiden in hun crypto-beleggingsreis.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Finance nieuws

bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Een Ferrari kopen met crypto? Binnenkort kan het in Nederland
Een Ferrari kopen met crypto? Binnenkort kan het in Nederland
Advertentie