Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
31/07/2023 05:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/07/2023 05:00

Energiekosten nog altijd hoger dan een jaar geleden

icon-finance
Finance nieuws
Energieprijzen in 2023 en inflatie: wat kunnen we verwachten?

Foto: Marian Weyo/Shutterstock

In het begin van 2022 hadden we er allemaal last van; torenhoge energieprijzen door onder andere de macro-economische situatie in Europa en de stijgende inflatie. Inmiddels zijn de prijzen weer gezakt naar “normale” niveaus, maar zijn ze nog altijd hoger dan een jaar geleden, ondanks dat de energietarieven sinds afgelopen januari dalen. 

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Gemiddelde energiekosten stijgen

Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) moet een gemiddeld huishouden ongeveer €2.320 aan energiekosten betalen, wat een stijging is van €630 ten opzichte van juni 2022. De oorzaak zijn de nog altijd hogere belasting en energieprijzen. Zo is de energiebelastingkorting gedaald. In 2022 was dit aantal nog meer dan €850. Inmiddels is dit aantal gezakt naar net onder de €600. Daarnaast zijn de leveringstarieven, belastingtarieven en transportkosten voor energie ook gestegen, met respectievelijk €145, €200 en €100 extra kosten op jaarbasis. 

Het daadwerkelijke bedrag dat huishoudens zullen betalen kan variëren aan de hand van verschillende factoren. Het aantal inwoners, de energie-efficiëntie van de woning, aantal en soort apparaten en het stookgedrag hebben allemaal invloed op de uiteindelijke prijs. De kosten liepen in januari 2023 tussen de 1.300 euro tot ongeveer 5.000 euro op jaarbasis. In juni 2023 kunnen de kosten variëren tussen de 1.290 euro tot 4.210 euro per jaar.

Advertentie

Oekraïne oorlog als katalysator

De impact van de crisis in Oekraïne op de Europese energiemarkt was voelbaar en bleek complex. Door sancties en door vernietigde energie infrastructuren bereikte minder Russisch gas ons continent. Nederlandse consumenten met variabele prijscontracten merkten dat direct in de portemonnee. Tegelijkertijd bood de Nederlandse overheid enige bescherming door een prijsplafond in te stellen voor huishoudelijke energieverbruikers. Hierdoor betaalden huishoudens niet meer dan 1,45 euro per kuub gas (tot 1.200 kuub per jaar) en 40 eurocent per kilowattuur (tot 2.900 kWh per jaar).

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen investeerde in 2016 voor het eerst in bitcoin. Sindsdien verdiept hij zich in de achterliggende technologie en gelooft hij dat blockchain de potentie heeft – net zoals het internet – om de wereld te veranderen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie
Advertentie