Wessel Kersting Wessel Kersting
21/07/2022 17:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/07/2022 17:30

Enquête toont extreem bearish beeld investeerders: Is de bodem hier?

icon-finance
Finance nieuws
Enquête toont extreem bearish beeld investeerders: Is de bodem hier?

Foto: Andrii Yalanskyi/Shutterstock

Bank of America heeft tussen 8 en 15 juli zijn maandelijkse enquête gehouden onder de fondsmanagers. Hieruit blijkt dat de investeerders enorm pessimistisch zijn en op dit moment liever in cash investeren.

Toch lijkt het sentiment wat verdeeld. Experts in de markt kunnen nog niet duidelijk opmaken of het sentiment nu juist positief aan het worden is of juist nog erg negatief is.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Trekt de markt toch weer aan?

We zien nu immers dat bitcoin (BTC) en aandelen weer enige tekens van leven geven. Waar we in de afgelopen weken toch flinke neerwaartse prijsactie zagen lijken we nu af te koelen. Bitcoin wist even kort de $24.000 aan te tikken. Dit is het hoogste punt sinds de crash van 13 juni.

De enquête van Bank of America had in totaal 259 respondenten met $722 miljard asset under management (AUM). Uit de enquête bleek dat de asset allocatie van fondsmanagers in aandelen op het laagste punt staat sinds oktober 2008. Daarnaast zagen we dat cash posities juist naar het hoogste punt sinds 21 jaar steeg naar 6,1%-punt van 5,6%-punt vorige maand. Dit wil zeggen dat mensen nu nog voorzichtiger zijn met risicodragende activa dan na de crash van Lehman Brothers in 2008.

Advertentie

Sentiment maximaal bearish volgens Bank of America

Verder bleken investeringen in de dollar, olie en short gaan op aandelen erg populaire posities onder de respondenten. Dit heeft te maken met de aanhoudende angst voor stagnatie en een economische recessie. Daarnaast geeft de Bull en Bear indicator van de Bank of America aan dat we nu “maximaal bearish” zijn.

Een oud gezegde in de investeringswereld op Wall Street zegt dat wanneer investeerders zich gezamenlijk bearish voelen en cash aanhouden, we de grootste daling al gehad hebben. Daarna zal het verkoopvolume steeds meer afnemen. Dit is het teken dat de markt weer klaar is voor een nieuwe bull markt. Dus hoewel het sentiment op het moment nog erg negatief is, zou dit juist een positief teken kunnen zijn.

Deel dit artikel
Wessel Kersting

Wessel is altijd al geïnteresseerd geweest in de economie en kwam in 2016 in aanraking met Bitcoin. Hij deed ook in dat jaar zijn eerste crypto-investering. Met zijn achtergrond in boekhouding en beleggen houdt Wessel zich bezig met fundamentele, gedrags- en technische analyses, hypes, trends en natuurlijk het nieuws omtrent blockchain-technologie en cryptocurrencies.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie