Timo Bult Timo Bult
27/02/2022 10:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/02/2022 10:05

EU gooit Russische banken uit SWIFT, gaat Rusland uitwijken naar crypto?

icon-finance
Finance nieuws
EU gooit Russische banken uit SWIFT, gaat Rusland uitwijken naar crypto?

Foto: Sergei Elagin / Shutterstock.com

De Russische invasie van Oekraïne is nog altijd aan het escaleren. De Europese Unie heeft daarom samen met een aantal partners nieuwe sancties bekendgemaakt. Waar de sancties voorheen door sommigen als te licht werden bestempeld, worden een aantal Russische banken nu van het SWIFT-netwerk geweerd. Dat kan enorme gevolgen hebben voor deze banken en de Russische economie.

Techgigant stijgt 1.200% en onttroont Microsoft dankzij AI-ontploffing
Techgigant stijgt 1.200% en onttroont Microsoft dankzij AI-ontploffing

Geen internationale transacties meer

In een verklaring laat de EU samen met het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten weten dat een aantal Russische banken uit het SWIFT-netwerk worden gezet. Dit netwerk werd in het leven geroepen om de afwikkeling van internationale transacties tussen banken te versoepelen.

“We verbinden ons ertoe ervoor te zorgen dat geselecteerde Russische banken uit het SWIFT-systeem worden verwijderd. Dit zal ervoor zorgen dat deze banken worden losgekoppeld van het internationale financiële systeem en hun vermogen om wereldwijd te opereren schaden.”

Naast het uitsluiten van deze banken zullen de partners ook de Russische centrale bank aanpakken. Zodoende zal de centrale bank zijn internationale tegoeden niet meer in kunnen zetten. De president van de Europese Commissie Ursula von der Leyen stelt dat dit er voor zal zorgen dat de activa van de centrale bank worden “verlamd” en dat transacties worden bevroren.

Dat de landen de Russische banken uit het SWIFT-systeem trappen kan verstrekkende gevolgen hebben voor Rusland. Toen de landen Rusland in 2014, ten tijden van de annexatie van de Krim, bedreigden met deze sancties noemde Rusland het zelfs vergelijkbaar met het verklaren van de oorlog. 

Advertentie

Gaat Rusland Bitcoin gebruiken?

Nu is dus de vraag hoe Rusland gaat reageren op de nieuwe sancties. Net als SWIFT maken cryptocurrencies internationale transacties mogelijk. Experts zijn bezorgd dat het land dit inderdaad zal gaan doen. Terugkijkend op de afgelopen maanden lijkt het land al een tijdje voor te sorteren op het gebruik van crypto.

Zullen de sancties Rusland voldoende onder druk zetten om de invasie een halt toe te roepen? Een voormalig topman van de Russische centrale bank meldt in ieder geval: “Maandag zal er een catastrofe plaatsvinden op de Russische valutamarkt.”

Deel dit artikel
Timo Bult

Timo is hoofdredacteur van Crypto Insiders en een gepassioneerde voorstander van de real-world toepassingen van cryptotechnologie. Zijn interesse werd gewekt tijdens zijn werk voor een groot Fins accountancybedrijf, waar hij onderzoek deed naar het toepassen van blockchain door financiële bedrijven. Ook voor zijn Master’s thesis bleef hij in de cryptohoek. Hij onderzocht hoe NFT’s in kunnen worden toegepast in games, en welke uitdagingen daar liggen. Timo gelooft dat cryptotechnologie onze economie inclusiever, eerlijker en welvarender kan maken, en dat de transparantie van deze technologie corruptie in ontwikkelingslanden kan tegengaan.

Net binnen
Trending
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Advertentie

Trending Finance nieuws

Legendarische GameStop belegger is al bijna miljardair
Legendarische GameStop belegger is al bijna miljardair
goud bereikt records, goldrepublic nederlanders goedkoop goud
Goud verbreekt records, Nederlanders krijgen goud voordeliger dan anderen
Zoveel euro en bitcoin krijgt het Nederlands elftal bij winst EK
Zoveel euro en bitcoin krijgt het Nederlands elftal bij EK-winst
Advertentie