Timo Bult Timo Bult
27/02/2022 10:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/02/2022 10:05

EU gooit Russische banken uit SWIFT, gaat Rusland uitwijken naar crypto?

Nieuws
EU gooit Russische banken uit SWIFT, gaat Rusland uitwijken naar crypto?

Foto: Sergei Elagin / Shutterstock.com

De Russische invasie van Oekraïne is nog altijd aan het escaleren. De Europese Unie heeft daarom samen met een aantal partners nieuwe sancties bekendgemaakt. Waar de sancties voorheen door sommigen als te licht werden bestempeld, worden een aantal Russische banken nu van het SWIFT-netwerk geweerd. Dat kan enorme gevolgen hebben voor deze banken en de Russische economie.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Geen internationale transacties meer

In een verklaring laat de EU samen met het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten weten dat een aantal Russische banken uit het SWIFT-netwerk worden gezet. Dit netwerk werd in het leven geroepen om de afwikkeling van internationale transacties tussen banken te versoepelen.

“We verbinden ons ertoe ervoor te zorgen dat geselecteerde Russische banken uit het SWIFT-systeem worden verwijderd. Dit zal ervoor zorgen dat deze banken worden losgekoppeld van het internationale financiële systeem en hun vermogen om wereldwijd te opereren schaden.”

Naast het uitsluiten van deze banken zullen de partners ook de Russische centrale bank aanpakken. Zodoende zal de centrale bank zijn internationale tegoeden niet meer in kunnen zetten. De president van de Europese Commissie Ursula von der Leyen stelt dat dit er voor zal zorgen dat de activa van de centrale bank worden “verlamd” en dat transacties worden bevroren.

Dat de landen de Russische banken uit het SWIFT-systeem trappen kan verstrekkende gevolgen hebben voor Rusland. Toen de landen Rusland in 2014, ten tijden van de annexatie van de Krim, bedreigden met deze sancties noemde Rusland het zelfs vergelijkbaar met het verklaren van de oorlog. 

Advertentie

Gaat Rusland Bitcoin gebruiken?

Nu is dus de vraag hoe Rusland gaat reageren op de nieuwe sancties. Net als SWIFT maken cryptocurrencies internationale transacties mogelijk. Experts zijn bezorgd dat het land dit inderdaad zal gaan doen. Terugkijkend op de afgelopen maanden lijkt het land al een tijdje voor te sorteren op het gebruik van crypto.

Zullen de sancties Rusland voldoende onder druk zetten om de invasie een halt toe te roepen? Een voormalig topman van de Russische centrale bank meldt in ieder geval: “Maandag zal er een catastrofe plaatsvinden op de Russische valutamarkt.”

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie