Roan Egberts Roan Egberts
08/06/2024 08:11 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/06/2024 16:50

Handelaar verkocht aandelen iets te “vlug” en kreeg miljoenenboete

icon-finance
Finance nieuws
Handelaar verkocht aandelen iets te

Foto: Ground Picture/Shutterstock

Je bent overhaast, je maakt een typefout of je haalt dingen door elkaar heen. Je kent het vast wel, maar soms zijn de gevolgen groot. Een handelaar kostte Citigroup, de op twee na grootste Amerikaanse bank, miljoenen aan boetes. Ook dit had een opmerkelijke reden.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

$78 miljoen boete door typefout

Het leek een normale dag voor de gewone investeerder op de aandelenmarkt, maar dat veranderde snel. Een handelaar leverde Citigroup 78 miljoen dollar aan boetes op. Kijkend naar de cryptowereld had je hier 1092 bitcoins voor kunnen halen.

De reden was opmerkelijk, want het gebeurde toen de handelaar een typefout maakte in een order om aandelen te verkopen. Toch gebeurd het wel vaker dat tijdnood voor beleggers en cryptohandelaren een veelvoorkomende reden is voor fouten.

Advertentie

Herkenning in blunder

Derek Robinson kan zich hier ook goed in herkennen. De 45-jarige man, die elektricien van beroep is, zag vorig jaar een goede investering op Reddit en deed zo zijn aankopen. Maar ook hier maakte hij een typefout door het verkeerde tickersymbool in te vullen.

Hij vulde de ticker IMPP in en kocht zo voor 500 dollar aan aandelen van het bedrijf Imperial Petroleum. Totaal niet zijn plan, want hij wou graag aandelen kopen van het bedrijf Immutep, dat gespecialiseerd is in immuuntherapie tegen kanker. De aandelen van dit bedrijf hebben als ticker IMMP.

De fout was overigens ook niet meteen geconstateerd door Robinson. Hij kwam de volgende dag erachter toen de aandelen van Immutep met een dollar waren gestegen, maar dat zijn bezittingen niet mee waren gestegen. Ondanks de fout bleef hij de aandelen houden en dat was een goede beslissing. De aandelen waren op het moment van schrijven met 56 procent gestegen. Dit was meer dan hij zou hebben in Immutep, waar de aandelen met 25% waren gestegen.

Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, 'slechtste week ooit'

Typefouten leveren ook wat op

Zo zijn er nog een tal van voorbeelden van typefouten. Een bekende is een invoerfout van een handelaar, waardoor er een verkoop kwam van 1,4 miljard dollar aan aandelen. Dit zorgde ervoor dat er een zogenoemde flash crash ontstond op Europese aandelen.

Typefouten komen dus vrij vaak voor, door verschillende redenen. Een foutieve aandelenaankoop is minder dan 1 procent van alle transacties, maar kijkend naar het handelsvolume kan dit best veel zijn. Zo leveren transacties tegenwoordig zo’n 3,5 miljard dollar per dag op over de gehele aandelenmarkt.

Financiële hoogleraren Vadim Balashov en Andrei Nikiforov schatten dat meer dan de helft van de verhandelde aandelen zorgt voor verwarring. Dit komt vooral doordat ze tickers hebben die vergelijkbaar zijn met andere tickersymbolen. Een kleine typfout, met grote gevolgen, is dan zo gemaakt.

Wees gewaarschuwd, dubbelcheck alles

Zo zie je maar weer dat een ongelukje in een klein hoekje zit en dat iedereen het kan overkomen. Een tip is dan ook om altijd dubbel te checken. Dit voorkomt fouten, verhoogt de nauwkeurigheid en verlaagt dus de risico’s in financiële transacties. Zoals je hebt gelezen kan een (type)fout ernstige gevolgen hebben!

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Roan Egberts

Roan Egberts is sinds november 2023 actief bij Crypto Insiders, waar hij zijn passie voor cryptocurrencies combineert met zijn expertise in finance. Met een achtergrond als bedrijfsadministrateur en financieel controller, kwam hij in aanraking met Crypto Insiders als community moderator op Telegram. Zijn studies aan Hogeschool Saxion, inclusief een minor in Blockchain, legden de basis voor zijn interesse in de cryptowereld. Roan richt zich op het delen van kennis over de fundamentele aspecten van blockchain en de impact ervan op de wereldwijde economie.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Finance nieuws

bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Een Ferrari kopen met crypto? Binnenkort kan het in Nederland
Een Ferrari kopen met crypto? Binnenkort kan het in Nederland
Advertentie