Roan Egberts Roan Egberts
08/06/2024 08:11 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/06/2024 16:50

Handelaar verkocht aandelen iets te “vlug” en kreeg miljoenenboete

icon-finance
Finance nieuws
Handelaar verkocht aandelen iets te

Foto: Ground Picture/Shutterstock

Je bent overhaast, je maakt een typefout of je haalt dingen door elkaar heen. Je kent het vast wel, maar soms zijn de gevolgen groot. Een handelaar kostte Citigroup, de op twee na grootste Amerikaanse bank, miljoenen aan boetes. Ook dit had een opmerkelijke reden.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

$78 miljoen boete door typefout

Het leek een normale dag voor de gewone investeerder op de aandelenmarkt, maar dat veranderde snel. Een handelaar leverde Citigroup 78 miljoen dollar aan boetes op. Kijkend naar de cryptowereld had je hier 1092 bitcoins voor kunnen halen.

De reden was opmerkelijk, want het gebeurde toen de handelaar een typefout maakte in een order om aandelen te verkopen. Toch gebeurd het wel vaker dat tijdnood voor beleggers en cryptohandelaren een veelvoorkomende reden is voor fouten.

Advertentie

Herkenning in blunder

Derek Robinson kan zich hier ook goed in herkennen. De 45-jarige man, die elektricien van beroep is, zag vorig jaar een goede investering op Reddit en deed zo zijn aankopen. Maar ook hier maakte hij een typefout door het verkeerde tickersymbool in te vullen.

Hij vulde de ticker IMPP in en kocht zo voor 500 dollar aan aandelen van het bedrijf Imperial Petroleum. Totaal niet zijn plan, want hij wou graag aandelen kopen van het bedrijf Immutep, dat gespecialiseerd is in immuuntherapie tegen kanker. De aandelen van dit bedrijf hebben als ticker IMMP.

De fout was overigens ook niet meteen geconstateerd door Robinson. Hij kwam de volgende dag erachter toen de aandelen van Immutep met een dollar waren gestegen, maar dat zijn bezittingen niet mee waren gestegen. Ondanks de fout bleef hij de aandelen houden en dat was een goede beslissing. De aandelen waren op het moment van schrijven met 56 procent gestegen. Dit was meer dan hij zou hebben in Immutep, waar de aandelen met 25% waren gestegen.

Dit bedrijf pikt Apple’s plek op lijst grootste bedrijven ter wereld
Dit bedrijf pikt Apple's plek op lijst grootste bedrijven ter wereld

Typefouten leveren ook wat op

Zo zijn er nog een tal van voorbeelden van typefouten. Een bekende is een invoerfout van een handelaar, waardoor er een verkoop kwam van 1,4 miljard dollar aan aandelen. Dit zorgde ervoor dat er een zogenoemde flash crash ontstond op Europese aandelen.

Typefouten komen dus vrij vaak voor, door verschillende redenen. Een foutieve aandelenaankoop is minder dan 1 procent van alle transacties, maar kijkend naar het handelsvolume kan dit best veel zijn. Zo leveren transacties tegenwoordig zo’n 3,5 miljard dollar per dag op over de gehele aandelenmarkt.

Financiële hoogleraren Vadim Balashov en Andrei Nikiforov schatten dat meer dan de helft van de verhandelde aandelen zorgt voor verwarring. Dit komt vooral doordat ze tickers hebben die vergelijkbaar zijn met andere tickersymbolen. Een kleine typfout, met grote gevolgen, is dan zo gemaakt.

Dit moet NVIDIA nog stijgen om het meest waardevolle bedrijf te zijn
Dit moet NVIDIA nog stijgen om het meest waardevolle bedrijf te zijn

Wees gewaarschuwd, dubbelcheck alles

Zo zie je maar weer dat een ongelukje in een klein hoekje zit en dat iedereen het kan overkomen. Een tip is dan ook om altijd dubbel te checken. Dit voorkomt fouten, verhoogt de nauwkeurigheid en verlaagt dus de risico’s in financiële transacties. Zoals je hebt gelezen kan een (type)fout ernstige gevolgen hebben!

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Roan Egberts

In 2021 kwam Roan in aanraking met de wereld van cryptocurrencies en deed hij ook zijn eerste crypto-investeringen. Roan is altijd al geïnteresseerd geweest in de economie en volgt dan ook een financiële opleiding op Hogeschool Saxion. Momenteel volgt hij een minor in “Blockchain”. Met deze minor wil hij zijn kennis vergroten op het gebied van blockchain-technologie. Tot slot is Roan actief in het telegramkanaal van Crypto Insiders als beheerder, dus wie weet kom je hem daar ook tegen!

Net binnen
Trending
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Aantal bitcoin wallets neemt in rap tempo toe, BTC op exchanges droogt op
Jouw cryptowallet is in gevaar – dit is wat je vandaag nog moet doen
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Advertentie

Trending Finance nieuws

Legendarische GameStop belegger is al bijna miljardair
Legendarische GameStop belegger is al bijna miljardair
goud bereikt records, goldrepublic nederlanders goedkoop goud
Goud verbreekt records, Nederlanders krijgen goud voordeliger dan anderen
Goed nieuws voor crypto: inflatiecijfers in VS blijven dalen
Goed nieuws voor crypto: inflatiecijfers in VS blijven dalen
Advertentie