Redactie Redactie
04/07/2022 18:31 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/07/2022 18:31

Het hoofdpijndossier van Just Eat Takeaway

icon-finance
Finance nieuws

Just Eat Takeaway daalde afgelopen donderdag met meer dan -18% tot een all-time low. Dit kwam vooral door een interview met de CEO van Grubhub in de Wall Street Journal. Alphastocks wil je meer vertellen over het hoofdpijndossier van Just Eat Takeaway.

Voor de unieke lezer die het platform niet kent: je kunt hier eten bestellen om thuis te laten bezorgen en de deelnemende restaurants dragen hier commissie voor af. Just Eat Takeaway.com N.V. (voorheen Takeaway.com) omschrijft zichzelf als een van de grootste en belangrijkste online voedselmarktplaatsen in Europa (en opkomend in de Verenigde Staten). Deze marktplaats verbindt consumenten en restaurants in negen Europese landen. Volgens eigen informatie heeft het bedrijf marktleidende posities in elk van zijn kernmarkten; Nederland, Duitsland, België, Oostenrijk en Polen.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Just Eat Takeaway & Grubhub

Op een betaald Food Delivery Forum, georganiseerd door de WSJ, werd Adam DeWitt, de CEO van Grubhub, geinterviewd. In het interview zegt DeWitt letterlijk:

‘Jitse has been very vocal about it, my preference is to have a strong partner and continue to have ownership in Grubhub.’

Omdat er al sprake was van behoorlijke ‘selling pressure’ van grote aandeelhouders en particuliere beleggers, is dit waarschijnlijk de druppel die de emmer doet overlopen.  Het lijkt erop dat een aantal grootaandeelhouders er helemaal klaar mee zijn en massaal hun posities dumpen. Ondertussen is de marktkapitalisatie afgedaald naar €3 miljard, net zoveel als men dacht dat het belang in iFood eerder nog waard was.

En nu?

De markt voor maaltijdbezorging is nog vol in ontwikkeling. De dominante spelers verschillen per land, maar doordat de gehele markt groeit is er ruimte voor verschillende spelers. Het competitieve voordeel is vooral te behalen door de grootste speler in een markt te zijn. Zoals Jitse Groen altijd aangeeft is het in deze industrie “Winner takes all” en dit lijkt niet te lukken in de VS.

De overname van het Amerikaanse Grubhub, waarmee Just Eat Takeaway.com de markt in de VS betrad, lijkt een mislukking. JET heeft destijds Grubhub gekocht voor $7 miljard, maar heeft nog geen cent verdiend aan de aankoop. Sterker nog, het is een groot drama. Aandeelhouders willen zelfs dat Grubhub zo snel mogelijk wordt verkocht, al is het tegen gigantisch verlies.

Wat nu? Lastig om te zeggen. De communicatie tussen Jitse Groen en de aandeelhouders verloopt al maanden stroef en dit lijkt niet te veranderen. Als je aandeelhouder bent doe je er goed aan om je belegging nader te onderzoeken en te kijken of je thesis hetzelfde is als toen je het aandeel hebt gekocht.

Dit artikel is geschreven door AlphaStocks. Ben jij benieuwd hoe je jouw beleggingen (crypto, aandelen en edelmetalen) beter kunt tracken? Neem dan een kijkje op AlphaStocks. Naast het feit dat je jouw investeringen gratis kunt tracken, lees je er ook uitgebreide aandelen analyses en diverse blogs!

Deel dit artikel

Net binnen
Trending
Bitcoin en aandelen onderuit, ondanks positief inflatierapport
Waarom komende donderdag alles kan bepalen voor Bitcoin in 2024
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Lerares ruilt krijtje voor crypto, gewaagde zet zorgde voor miljoenen
Lerares ruilt krijtje voor crypto, gewaagde zet zorgde voor miljoenen
Advertentie
Advertentie