Tim Kamp Tim Kamp
3 min. leestijd

In deze landen betaal je de hoogste én laagste belasting van Europa

Ontdek waar Europeanen het meeste en minste belasting betalen

icon-finance
Finance nieuws
In deze landen betaal je de hoogste én laagste belasting van Europa

Foto: Lea Rae/Shutterstock

Belastingpercentages verschillen enorm tussen Europese landen. Daar weet Nederland in principe alles vanaf. Het heeft directe gevolgen voor de koopkracht en levensstandaard van de inwoners. Sommige landen kennen daarnaast ook extreem hoge belastingtarieven, terwijl andere aanzienlijk lagere percentages hanteren. Nederland en België trekken het Europese gemiddelde omhoog, maar met positieve gevolgen.

Woningprijzen stijgen, volgend jaar waarschijnlijk twee keer zo hard
Woningprijzen stijgen, volgend jaar waarschijnlijk twee keer zo hard

Zo extreem verschillen belastingpercentages in Europa

Sommige inwoners van ons land kiezen ervoor om te emigreren naar een land waar de belastingpercentages aanzienlijk lager liggen. Daar valt wat voor te zeggen. Echter lever je ook een hoop in op andere gebieden van de samenleving.

In Europa variëren de belastingpercentages erg sterk. In een land als Denemarken betaal je 55,9 procent belasting, daar waar je in Bulgarije en Roemenië slechts 10 procent inlevert. Dit verschil van meer dan 45 procentpunten heeft grote invloed op de economie en het leven van de inwoners.

Deze Europese landen voeren de lijst aan, Nederland en België scoren hoog

Zoals al gezegd is Denemarken de koploper in Europa als het gaat om belasting, met een percentage van 55,9 procent als inkomstenbelasting. De top drie wordt verder aangevuld door Frankrijk (55,4 procent) en Oostenrijk (55 procent). Andere landen die op de lijst volgen zijn Spanje en België, wat West-Europa duidelijk op de kaart zet als een regio met hoge heffingen.

Nederland staat op de tiende plaats in Europa met een belastingpercentage van 49,5 procent (in de 3e schijf). Dat ligt een stuk boven het Europees gemiddelde. België doet het nog iets ‘slechter’ en staat met 53,5 procent op de vijfde plaats. Dat is echter niet voor niets. De burgers genieten van een uitstekend zorgstelsel en pensioenvoorzieningen, iets wat meerdere Oost-Europese landen niet kunnen zeggen.

Meer dan de helft van het verdiende inkomen in België verdwijnt zo met een goede reden in de staatskas. En in bijvoorbeeld Denemarken geniet men van gratis studeren, een fijn werkklimaat (waarbij veel bedrijven een vierdaagse werkweek hanteren) en goede pensioenen. Ook Frankrijk en België staan bekend om hun sterke sociale zekerheid.

Nederland breekt defensie-record: plek 7 van 32 NAVO-landen
Nederland breekt defensie-record: plek 7 van 32 NAVO-landen

De strijd tussen belastingtarieven en sociale voorzieningen

Aan de andere kant van het spectrum vinden we Bulgarije en Roemenië. Zij hanteren met 10 procent de laagste belasting van Europa. Andere Oost-Europese landen zoals Moldavië en Hongarije hebben ook relatief lage percentages, zo rond de 12 procent. Ook in Estland en Georgië betaal je nog onder de 20 procent belasting over het inkomen.

Dat deze landen te maken hebben met een lage belastingdruk, mag duidelijk zijn. Landen met een lage belastingdruk bieden doorgaans minder uitgebreide sociale voorzieningen. Zo betalen burgers in Bulgarije minder inkomstenbelasting en sociale premies, maar moeten zij vaak meer uit eigen zak betalen voor bijvoorbeeld zorg en onderwijs.

Maar waarom betalen inwoners van Denemarken dan bijna de helft van hun inkomen aan belasting, terwijl Bulgaren onder de 10 procent blijven? Dit heeft te maken met verschillende factoren. Hoge belastinglanden hebben vaak een sterk sociaal contract. Daarbij zijn burgers vaak bereid om meer te betalen in ruil voor uitgebreide collectieve voorzieningen. Lage belastinglanden focussen daarentegen meer op individuele verantwoordelijkheid, zo toont het finance-nieuws.

Daarnaast speelt het economische plaatje een belangrijke rol. Rijkere landen, waaronder Nederland en België, kunnen hogere belastingen innen zonder dat dit hun economie schaadt. Armere landen daarentegen hanteren lagere tarieven om buitenlandse investeringen aan te trekken. Historisch beleid en politieke keuzes bepalen tot slot hoeveel prioriteit een land geeft aan sociale zekerheid.

Deel dit artikel
Auteur:
Over de auteur:
Tim Kamp

Tim Kamp is sinds september 2023 redacteur bij Crypto Insiders. Met een HBO Bachelor in Sport, Management & Ondernemen van de Hogeschool van Amsterdam en ervaring bij BitKamp, brengt hij een unieke combinatie van marketingkennis en crypto-expertise. Zijn passie voor cryptocurrency ontstond vanuit een interesse in geldbeheer en investeren, wat hem uiteindelijk naar Bitcoin leidde. Bij Crypto Insiders deelt hij nu zijn kennis en inzichten met een breed publiek.

Net binnen
Meest gelezen
Financieel expert: ‘Grootste crypto-rally van het jaar komt deze zomer'
Financieel expert: ‘Grootste crypto-rally van het jaar komt deze zomer’
  • 03/07/2025
  • 4 min. leestijd
Foto van President Donald Trump
Trump draait door: rente moet naar 1%, extreem bullish voor bitcoin
  • 30/06/2025
  • 3 min. leestijd
Deze ijskoude crypto knalt 70% omhoog naar top 100
Deze ijskoude crypto knalt 70% omhoog naar top 100
  • 30/06/2025
  • 4 min. leestijd
XRP herhaalt historisch patroon: gaat de koers weer 400% stijgen?
XRP steeg vorig jaar 450%: nu springt ditzelfde signaal weer op groen
  • 30/06/2025
  • 2 min. leestijd
Een afbeelding van een mobiele telefoon met daarop de bitcoin prijs boven de $100.000, met op de achtergrond een BTC munt
12-jaar oude bitcoin-wallet wordt geopend – eigenaar €30 miljoen rijker
  • 29/06/2025
  • 3 min. leestijd
Advertentie

Meest gelezen Finance nieuws

DAF-medewerker niet ontslagen: 'per ongeluk' betrokken bij miljoenendiefstal
DAF-medewerker niet ontslagen: ‘per ongeluk’ betrokken bij miljoenendiefstal
  • 30/06/2025
  • 3 min. leestijd
Betaal jij te veel hypotheekrente? Deze banken verlagen niet automatisch
Betaal jij te veel hypotheekrente? Deze banken verlagen niet automatisch
  • 30/06/2025
  • 3 min. leestijd
Nieuwe regels per 1 juli - dit betekent het voor jouw portemonnee
Nieuwe regels per 1 juli – dit betekent het voor jouw portemonnee
  • 01/07/2025
  • 3 min. leestijd
Advertentie
Een cadeau van onze partners: start met een voorsprong 🎁

Zet je eerste stappen in crypto met meer kennis én een extraatje. Ontvang exclusieve bonussen en kortingen van onze partners.

Kennisbank

Kennisbank

Kennisbank