Jacco van den Brink Jacco van den Brink
20/03/2022 15:05 5 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 12:45

Investeren in whisky: 5 zaken om rekening mee te houden!

icon-finance
Finance nieuws
Investeren in whiskey: 5 dingen om rekening mee te houden!

Foto: Evgeny Karandaev/Shutterstock

In onzekere tijden is het belangrijk te spreiden. Velen denken hierbij aan vastgoed, edelmetalen of aandelen. Beleggen in whisky wordt lacherig in een hoek tussen hobby beleggingen als sneakers en speelgoedpoppetjes weggezet. Voor sommige zal beleggen in whisky ook hobby zijn, voor dorstige liefhebber misschien zelfs een verlieslijdende onderneming. Maar voor serieuze beleggers is Scotch single malt whisky een heel tastbaar en slim alternatief. Hoe beleggen in whisky moet en waarom het juist nu slim is lees je in dit blog van Financieel Vrije Vent.

Meer tips over serieus beleggen in whisky en andere beleggingsvormen zijn te vinden op de website van zijn Financieel Vrije Vrouw

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
 • Advertentie
 • Bitvavo

Waarom juist nu beleggen in whisky

Aandelen stijgen in tijden van economische groei, edelmetalen tijdens krimp en crypto’s als bitcoin (BTC) hebben nog een onvoorspelbaar karakter. Whisky is de enige beleggingen die ik heb onderzocht die in alle omstandigheden een onverstoorde groei laat zien. Er is zelfs in de geschiedenis geen enkele omstandigheid of periode bekend waarin de waardegroei van Scotch single malt whisky een halt is toegeroepen.

De laatste jaren zijn whisky’s zelfs steeds harder in waarde gestegen (zie afbeelding).

Note: Heb je net als ik geen verstand van whisky? Haak niet gelijk af. Er zijn websites en tools die eenvoudig inzicht geven in marktprijzen van merken, vaten en flessen, die groeipotenties in kaart brengen en taxaties voor je uitvoeren. Er zijn fora waar je hulp en second opinies kan vragen aan echte kenners. Kortom veel uitzoekwerk hoef je niet perse zelf te verrichten. Op onze webpagina een aantal websites met tools.

Vijf zaken die invloed hebben op de waarde van whisky

 1. De tijd dat whisky op vat heeft gerijpt.
  Let op, “de tijd OP VAT.” Een fles lang in je kelder bewaren maakt de whisky niet ouder en dus ook niet duurder. Nadat whisky in een fles zit veranderd de kwaliteit immers niet meer. Wat een whisky na het op fles zetten nog duurder zou kunnen maken is het zeldzamer worden (als andere op welke wijze dan ook verloren gaan) en de prijsstijging van de whisky in het algemeen. Er zijn steeds meer rijke mensen op de wereld en o.a een toenemende hoeveelheid rijke Chinezen hebben de vraagkant van de whiskymarkt doen groeien. Voor de prijs is het echter het beste wanneer de whisky op vat blijft.
 2. Type en de zeldzaamheid van een vat.
  Sherry vaten of onbekende/nieuwe type vaten zijn vaak populairder. De zeldzaamheid van een vat en de oplage ervan is belangrijk voor de prijs. Hoe minder ervan gemaakt, hoe gewilder de whisky.
 3. Een Single Caske
  Een Single Caske is van grotere waarde dan flessen whisky die gemengd zijn uit verschillende vaten. Single Caske betekend dat de inhoud van elke fles afkomstig is van een individueel rijpingsvat.
 4. Uniformiteit van kleur en smaak in combinatie met het alcoholpercentage
  Scoort een whisky hoog op het vlak van uniformiteit van kleur en smaak en is het alcoholpercentage een goede Cask strenght (hoger alcoholpercentage van vaak tussen de 55% en 60%) dan wordt deze hoger gewaardeerd. (Zeker bij een Single caske) De waardering van Scotch single malt whisky wordt overigens altijd door een onafhankelijke partij gedaan. De streng regulering van deze markt maakt de belegging relatief veilig.
 5. Bekendheid van het merk:
  Whisky van een bekend merk is misschien minder leuk of zelfs minder lekker dan een pareltje dat jij hebt gevonden bij een romantische Distillery. Naar de bekende merken is echter altijd meer vraag waardoor deze voor een belegger interessanter is.

Merken waar je naar kan kijken

The Macallan, Lagavulin, Bruichladdich, The Glenlivet, Port Ellen & Brora.

Note Financieel Vrije Vent:

“Het is net als bij vastgoed. Zoek niet naar het mooiste huis maar naar dat met het hoogste rendement.”

Hoe bewaar jij jouw whisky

Nu je weet hoe te kiezen (ik zou er zeker de tools van enkele platformen bij gebruiken) moet je wel even aandacht hebben voor hoe ze te bewaren. Naast uit het oog van je dorstige vrienden zijn er een paar zaken waar je op wil letten. Fles rechtop, constante temperatuur & niet te veel zonlicht. Kantel de fles af en toe. Niet alleen om er naar te kijken maar ook om de kurk vochtig te houden.

Samenvattend

Beleggen in whisky is leuk en niet al te moeilijk. Het is bovendien de meest stabiele groeibelegging die ik ken. Het doet mij denken aan een vriendin die veel van haar geld in cafetaria’s en snackbars heeft gestoken.

Mijn vriendin zei mij:

“Jac ik maak mij niet druk. Of er nou een economische lente of hongerwinter komt. Koffie en patat blijven ze toch wel bij mij kopen.”

Leer meer over de weg naar financiële vrijheid

Wil je meer lezen over beleggen, financiële vrijheid en FIRE? Bekijk dan onze website en volg me op Instagram.

Ben je geïnteresseerd in een FIRE-masterclass en wil je leren beleggen met minder stress, waardoor je meer tijd over hebt? In onze FIRE-masterclass helpen we je aan kennis die je nodig hebt voor een plan naar financiële vrijheid. Gebruik bij het aanmelden kortingscode CRYPTOINSIDERS voor €25 korting.

Deel dit artikel
Jacco van den Brink

Jacco (alias Financieel Vrije Vent) begon vier jaar geleden met zijn vrouw te beleggen. Hij leerde overwaarde uit zijn woning halen, nam een extra hypotheek en kocht een woning voor de verhuur. De eerste cashflow en een ontembare honger naar financiële vrijheid was geboren. Snel volgden vastgoedtransformaties, beleggen op de beurs, in forex, edelmetalen, crowdlending en crypto. Jacco zegde zijn baan op en verkocht zijn huis om meer te kunnen investeren. Inmiddels reist hij met zijn gezin door verschillende plaatsen van de wereld waar hij, vaak onder een palmboom, verder werkt aan zijn beleggingen en het delen van de kennis die hij op doet. Samen met zijn vrouw werkt Jacco aan de website Financieel Vrije Vrouw en maakte hij de FIRE-masterclass. Over al hun beleggingen wordt geblogd, volgt hij cursussen en interviewt hij specialisten. Hiermee worden de volgers in hun community en op Instagram van bruikbare kennis voorzien. Jacco zijn Missie: Laten zien dat kennis, een goed plan en een netwerk van veel grotere waarde zijn dan een startkapitaal om mee te kunnen beleggen.

Net binnen
Trending
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Aantal bitcoin wallets neemt in rap tempo toe, BTC op exchanges droogt op
Jouw cryptowallet is in gevaar – dit is wat je vandaag nog moet doen
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Advertentie

Trending Finance nieuws

Legendarische GameStop belegger is al bijna miljardair
Legendarische GameStop belegger is al bijna miljardair
goud bereikt records, goldrepublic nederlanders goedkoop goud
Goud verbreekt records, Nederlanders krijgen goud voordeliger dan anderen
Goed nieuws voor crypto: inflatiecijfers in VS blijven dalen
Goed nieuws voor crypto: inflatiecijfers in VS blijven dalen
Advertentie