Erik Juffermans Erik Juffermans
13/10/2023 13:33 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/10/2023 11:04

Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn

icon-finance
Finance nieuws
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn

Foto: Todamo/Shutterstock

Stel je voor: je tikt een leuk schilderijtje op de kop dat lijkt op een Rembrandt,  maar dat is het helaas niet. Jaren later, en meerdere eigenaren later, blijkt het werk toch een echte Rembrandt te zijn en is het blijkbaar miljoenen waard. Dit is het verhaal over een recentelijk ontdekt werk van de grootmeester, en niet zomaar een. Het betreft een sleutelwerk, meldt het NRC.

Crypto exchange aandelen worden massaal in de verkoop gezet
  • icon-finance
    Finance nieuws

Is het een echte Rembrandt?

Jarenlang had ene Carel Hendrik Heldring het werk in bezit. Het schilderij leek verdacht veel op een echte Rembrandt, maar het kon toch onmogelijk een echte zijn? Een onderzoek naar het schilderij leidde tot de conclusie dat het geen Rembrandt was, maar waarschijnlijk een werk van een leerling van de grootmeester. Toch leuk om te hebben zou je denken. 

Na de dood van Heldring verkocht zijn weduwe het schilderij aan een Duitse verzamelaar. Twee jaar geleden liet deze Duitser het veilen bij het bekende veilinghuis Christie’s. €10.000 tot €15.000 was de vraagprijs. Een schilderij uit de naaste kring van Rembrandt is namelijk ook niet mis.

Iemand die op de veiling was afgekomen had echter een vermoeden dat het om een originele Rembrandt ging. De beste man was naar schijnt overtuigd van zijn zaak en betaalde €860.000 voor het schilderij. Bijna een miljoen euro en ruim tachtig keer zo veel als de vraagprijs.

De ‘Aanbidding der Koningen’

Na anderhalf jaar onderzoek  is de kogel door de kerk: het is een echte. En niet zomaar een Rembrandt, maar een sleutelwerk. Bijna alle schilderijen van Rembrandt die de afgelopen jaren werden geveild zijn portretten of zelfstudies. 

Op dit werk, ter grootte van nog geen een A4’tje, is daarentegen een groep mensen te midden van een Bijbels tafereel afgebeeld. Vanwege de anonieme status van de afgelopen paar honderd jaar verkeert het schilderij niet in optimale conditie. Desondanks is het zeer waardevol.

In december gaat het schilderij, genaamd De Aanbidding der Koningen, wederom onder de hamer. De vraagprijs ligt ditmaal tussen de 11 en 17 miljoen euro.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie