Ivo Melchers Ivo Melchers
22/11/2023 12:22 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/11/2023 11:48

Nederland naar de stembus: wat verdienen Tweede Kamerleden?

icon-finance
Finance nieuws
Nederland naar de stembus: wat verdienen Tweede Kamerleden?

Foto: Jacqueline van Kerkhof/Shutterstock

De dag waarop ons land al geruime tijd in spanning op wachtte, is eindelijk daar: vandaag zijn de stembussen geopend voor de Tweede Kamerverkiezingen. Het belooft een spannende dag te worden, aangezien meerdere partijen volgens de peilingen kans maken om de grootste te worden. Terwijl we in spanning wachten op de resultaten, beantwoorden we de interessante vraag hoeveel een Tweede Kamerlid iedere maand opstrijkt.

Stereotype bevestigd: Nederlanders zijn het beste in sparen
  • icon-finance
    Finance nieuws

Salaris Kamerlid

Stemgerechtigden kunnen vandaag tot 21:00 uur naar een stemlokaal gaan om het befaamde stembiljet in te vullen. Al snel na het sluiten zullen de eerste uitslagen van gemeentes binnenkomen en later op de avond of in de loop van de nacht volgt een eerste prognose van de zetelverdeling.

Terwijl we dus nog even geduld moeten hebben, richten we ons alvast op het salaris van een Tweede Kamerlid. Eigenlijk kunnen we niet van een salaris spreken, maar van een zogenoemde ‘schadeloosstelling’. Stichting Parlementair Documentatiecentrum meldt dat de basis-schadeloosstelling sinds 1 januari 2023 gelijkstaat aan een maandbedrag van 8.889,89 euro bruto.

Hier blijft het echter niet bij. Er komt namelijk nog een vakantietoeslag van 8 procent bovenop, evenals een eindejaarsuitkering van 8,3 procent. In totaal betekent dit een schadeloosstelling van ruim 124.000 euro per jaar voor degenen die na de verkiezing plaatsnemen in de Kamer.

Tweede Kamerleden zijn bovendien vrij om, mits er bepaalde regels worden nagestreefd, extra inkomsten te genereren uit nevenactiviteiten. Indien de inkomsten meer dan veertien procent van de schadeloosstelling uitmaken, zal de schadeloosstelling met de helft van dat bedrag worden verminderd.

Advertentie

Verdiensten Kamer- en fractievoorzitter

De Tweede Kamer bestaat niet alleen uit de 150 Tweede Kamerleden. Er is namelijk ook een voorzitter met haar ondervoorzitters. De voorzitter mag 34 procent boven de eerder genoemde schadeloosstelling optellen. Hiermee kom je uit op een totaalbedrag van ruim 160.000 per jaar. De ondervoorzitters ontvangen een toeslag van 1 tot 3,5 procent.

De fractievoorzitters, ofwel de vertegenwoordigers van iedere politieke partij, verdienen ook meer dan een ‘reguliere’ Tweede Kamerlid. De fractievoorzitter krijgt namelijk 1 procent extra en per fractielid komt daar 0,3 procent bij. Dit kan maximaal uitlopen tot een toeslag van 11,5 procent bovenop de schadeloosstelling. In de praktijk resulteert dit in een jaarlijks maximum van 138.260 euro.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie