Redactie Redactie
22/02/2022 16:06 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/02/2022 16:06

Rusland valt Oekraïne aan! Wat betekent dit voor aandelen?

icon-finance
Finance nieuws
Rusland valt Oekraïne aan! Wat betekent dit voor aandelen?

Foto: Artem Grebenyuk / Shutterstock.com

Er is de laatste tijd veel te doen om Rusland. De Russische president Vladimir Poetin gaf het bevel om Russische troepen in te zetten in twee afgescheiden regio’s van Oekraïne. Deze stap wordt door het Westen gezien als provocatie en kwam nadat Poetin hun onafhankelijkheid had erkend. Maar welk effect heeft oorlog op de aandelenmarkt? AlphaStocks wil je hier meer over vertellen, zodat jij hier je voordeel mee kan doen.

PayPal gaat ‘groene’ bitcoin miners met speciale BTC belonen
  • icon-finance
    Finance nieuws

Wat is er aan de hand?

Tot 1991 maakten Oekraïne en Rusland allebei deel uit van de Sovjet-Unie. In 1991 besloten de leiders van Belarus, Oekraïne en Rusland gezamenlijk dat de Sovjet-Unie werd opgeheven. Oekraïne en Rusland werden daarmee onafhankelijke landen.

Omdat Rusland en Oekraïne allebei onderdeel waren van de Sovjet-Unie, hadden beide landen kernwapens. In 1994 is afgesproken dat Oekraïne zijn kernwapens aan Rusland zou geven. In ruil daarvoor zou Rusland de onafhankelijkheid van Oekraïne garanderen.

Steeds meer Oekraïners willen dat Oekraïne lid wordt van de NAVO en de EU. Ook de Oekraïense regering is daar voorstander van. Rusland is het hier niet mee eens en eist dat Oekraïne nooit lid mag worden van deze organisaties. Dit zorgt voor spanningen tussen Rusland en Oekraïne.

Nu de Russiche president Vladimir Poetin twee gebieden in Oekraïne onafhankelijk heeft verklaard, heeft hij het ministerie van Defensie opgedragen Russische troepen naar de twee regio’s in Oost-Oekraïne te sturen. Omdat Poetin deze regio’s onafhankelijk heeft verklaard, valt hij (volgens zijn gedachtegang) niet Oekraïne aan, maar stuurt hij veiligheidstroepen om deze regio’s te beschermen.

Advertentie

Wat betekent dit voor beleggers?

Maar wat is het effect van oorlogen op de economie en de aandelenmarkten? Veiligheidsexperts wegen mee en alleen de tijd zal het leren, maar beleggingsexperts wijzen erop dat oorlogen in het verleden Amerikaanse aandelen op lange termijn niet hebben doen dalen.

Uit onderzoek blijkt dat aandelen de geopolitieke conflicten uit het verleden grotendeels van zich hebben afgeschud. Hoe ernstig deze escalatie ook is, eerdere ervaringen hebben laten zien dat het onwaarschijnlijk is dat dit een grote impact zal hebben op de Amerikaanse economische fundamenten of bedrijfswinsten.

Vanaf het begin van de Tweede Wereldoorlog in 1939 tot het einde ervan eind 1945 steeg de Dow Jones in totaal met 50%, meer dan 7% per jaar. Dus, tijdens twee van de ergste oorlogen in de moderne geschiedenis, steeg de Amerikaanse aandelenmarkt in totaal 115%.

Een oorlog tussen Rusland, Oekraïne en de NAVO-bondgenoten kan echter zwaardere gevolgen hebben, vooral voor de grondstoffenprijzen. Wees dus waakzaam en maak bewuste keuzes.

PayPal gaat ‘groene’ bitcoin miners met speciale BTC belonen
  • icon-finance
    Finance nieuws

En nu?

Het allerbelangrijkste tijdens onzekere tijden is om een stapje terug te doen, de situatie overzien en niet in paniek raken. Het moment dat je in paniek raakt en alles begint te verkopen met verlies, is het moment dat je jouw emotie hebt laten winnen van je verstand.

Economische groei, winst, waardering, rente, inflatie en tal van andere factoren zullen uiteindelijk de richting van de aandelen- en obligatiemarkten bepalen. Hoewel een plotselinge daling mogelijk is als er oorlog uitbreekt tussen de NATO en Rusland suggereert de geschiedenis dat een marktdaling van korte duur zou moeten zijn.

Als je wilt beginnen met beleggen heb je een betrouwbare en goedkope broker nodig! De meeste aandelen kun je tegen lage kosten kopen bij DEGIRO of BuxZero.

Dit artikel is geschreven door Beyond Stocks namens AlphaStocks. Wil je jouw beleggingen en spreiding (crypto, aandelen en edelmetalen) beter kunnen tracken? Neem dan een kijkje op AlphaStocks.nl Naast het feit dat je jouw investeringen gratis kunt tracken, lees je er ook uitgebreide aandelen analyses en diverse blogs!

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie