Redactie Redactie
29/01/2022 18:00 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/01/2022 18:00

Wat te doen tijdens een marktcorrectie?

icon-finance
Finance nieuws
Wat is een marktcorrectie en hoe ga je hiermee om?

Foto: Travis Wolfe/Shutterstock

2022 komt voor de aandelen- en crypto-markt nog niet lekker van de grond. De S&P500 is in minder dan een maand tijd meer dan 10% gedaald. Ook de crypto-wereld heeft het zwaar; bitcoin is sinds het begin van 2022 al meer dan 20% gedaald en ethereum is in diezelfde periode al meer dan 33% gedaald. AlphaStocks wil je wat tips en ideeën geven over hoe om te gaan met een correctie zodat je hier je voordeel mee kan doen.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Ongelukkige zekerheid

Marktdalingen zijn een ongelukkige zekerheid in het leven van elke belegger. Voor wie nog nooit een echte marktcorrectie heeft meegemaakt, kan zo’n daling veel onzekerheid brengen. Hoe je op een marktdaling reageert, is vaak wat de succesvolle beleggers van de rest onderscheidt.

Advertentie

Geen paniek, niet verkopen, niets doen

De eerste en belangrijkste tip is om niet in paniek te raken. Zoals blijkt uit de vele eerdere beurscrashes, zal de markt uiteindelijk herstellen. Als je in paniek raakt en begint te verkopen, kun je jezelf beroven van potentiële lange termijn winsten. Herinner jezelf aan de geschiedenis van de aandelenmarkt. Tussen 1854 en 2018 waren er 33 geregistreerde grote recessies in de Verenigde Staten. Bij elke recessie steeg de markt weer voorbij eerdere hoogtepunten. 

Door je posities te verlaten, sluit je een verlies in, ondanks het feit dat het statistisch waarschijnlijk is dat de markt zal herstellen. Het moeilijkste om te doen in tijden van onrust is niets, maar door dit temperament aan te scherpen kunt je jezelf in de best mogelijke positie brengen om uiteindelijk beter te presteren dan de markt.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Verzamel je gedachten

Zodra je de onvermijdelijke gevoelens van paniek hebt vermeden, is het tijd om je gedachten te verzamelen. Denk met name aan je tijdlijn voor beleggen en heroverweeg je huidige posities. Kortetermijndenken kan zeer gevaarlijk zijn voor elke portefeuille. Door jezelf te herinneren aan je eigen tijdlijn, kun je weer wat helderheid krijgen. Een vooruitzicht van 20 jaar maakt elk winstrapport slechts representatief voor 1,25% van de tijd dat je van plan bent een aandeel te bezitten.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Ga in de verdediging

Nu de paniek is vermeden en je gefocust bent, kun je actie ondernemen. Ten eerste: beoordeel je portefeuille op diversiteit. Je kunt op meerdere manieren diversifiëren: geografisch, sectoren of type beleggingen. Dit zal je portefeuille beschermen door ervoor te zorgen dat je niet overmatig wordt beïnvloed door één kwestie. Overweeg vervolgens om te rouleren in defensieve aandelen. Bepaalde sectoren hebben de neiging het goed te doen in een economische neergang, zoals nutsbedrijven of de gezondheidszorg. Het bezit van sterk presterende aandelen in deze sectoren kan helpen om eventuele bredere marktproblemen te verzachten.

Ethereum ETF droom over: waarom experts geen goedkeuring verwachten
  • icon-finance
    Finance nieuws

Ga in de aanval

Zodra je portefeuille voldoende is beschermd tegen een verdere neergang, kunt je overwegen om wat aankopen te doen als de situatie dat toestaat. Door berekende stappen te zetten kun je waardevolle aandelen met een korting veiligstellen. Veel beleggers stappen bij een neergang uit angst af van snelgroeiende aandelen. Als de onderliggende eigenschappen van deze bedrijven nog steeds sterk zijn, kun je mogelijk investeren terwijl ze ondergewaardeerd zijn.

Wees natuurlijk wel voorzichtig en koop alleen wat je kunt veroorloven. Het gebruik van een strategie, zoals dollar-cost averaging (DCA), kan hier bijzonder nuttig zijn om een deel van de emotie uit jouw aankopen te halen. Zoals Warren Buffett ooit zei: 

“Wees bang wanneer anderen hebzuchtig zijn, en hebzuchtig wanneer anderen bang zijn.”

Vaak is beginnen met beleggen in een marktcorrectie uitermate lucratief voor de lange termijn maar dan heb je wel een betrouwbare en goedkope broker nodig. De meeste aandelen kun je tegen lage kosten kopen bij DEGIRO of BuxZero.

Dit artikel is geschreven door AlphaStocks. Ben jij benieuwd hoe je jouw beleggingen (crypto, aandelen en edelmetalen) beter kunt tracken? Neem dan een kijkje op AlphaStocks. Naast het feit dat je jouw investeringen gratis kunt tracken, lees je er ook uitgebreide aandelen analyses en diverse blogs!


Bovenstaand artikel is een ingezonden stuk en valt buiten de verantwoordelijkheid van Crypto Insiders. Dit is geen financieel advies.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie