Kevin Schijven Kevin Schijven
18/01/2019 10:45 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/01/2019 10:45

Ford en IBM gaan kinderarbeid bestrijden met behulp van blockchain-technologie

Nieuws
ford_en_IBM_gaan_kinderarbeid_bestrijden_met_behulp_van_blockchain-technologie

Tech-gigant IBM heeft aangekondigd samen te gaan werken met autobedrijf Ford om blockchain-technologie te gebruiken bij de toeleveringsketen van kobalt vanuit Congo, zo meldt een persbericht op 15 januari.
Het doel van de samenwerking is om de toeleveringsketen van het metaal kobalt nauw in de gaten te houden met behulp van IBM’s bestaande Hyperledge Fabric blockchain-platform. De vraag naar kobalt, dat gebruikt wordt om lithium-ion batterijen te maken voor elektrische auto’s en consumentenelektronica, blijft stijgen. Volgens een rapport van Morgan Stanley zou de vraag naar kobalt met een achtvoud vermenigvuldigen tegen 2026.
Ook het Zuid-Koreaanse LG Chem, een kathode-maker en het Chinese Huayou Cobalt, een leverancier van kobalt, alsmede RCS Global, een adviesgroep voor de toelevering van grondstoffen, werken mee aan de bovengenoemde samenwerking.
De Democratische Republiek van Congo, waar de grootste hoeveelheid kobalt te vinden is, is momenteel een instabiel land dat getergd wordt door geweld. Door de toepassing van blockchain-technologie kan de toeleveringsketen van kobalt beter en efficiënter gecontroleerd worden en kan er achterhaald worden waar de kobalt precies vandaan komt. Op deze manier kan de levering van kobalt vermeden worden wanneer kinderarbeid in het spel is.
Lisa Drake, vicevoorzitter van internationale inkoop bij Ford, zegt in het persbericht:

We blijven ons inzetten voor transparantie in onze wereldwijde toeleveringsketen. Door samen te werken met andere toonaangevende industrieën in dit netwerk, is het onze bedoeling om de nieuwste technologie te gebruiken om ervoor te zorgen dat de materialen die voor onze voertuigen worden geproduceerd, ons helpen onze belofte te houden om mensenrechten en het milieu te beschermen.

De pilot is al van start gegaan en wordt verwacht voltooid te zijn medio 2019. Het plan is om vervolgens de technologie toe te passen op de toeleveringsketen van andere metalen als goud, tin, tantaal en wolfraam, die ook wel bekend staan als ‘conflictmineralen.’
Rwanda kondigde in oktober een vergelijkbaar project aan om de toeleveringsketen van tantaal, dat tevens gebruikt wordt in consumentenelektronica, in de gaten te houden in een poging om de problemen rond deze conflictmineralen op te lossen.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter.
Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie
Advertentie