Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
25/08/2023 13:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/08/2023 13:00

Gevangenisbewaarder misleidt eerstehulpverleners met crypto scam

Nieuws
crypto-scam-SEC-gevangenis

Foto: Shutterstock/Tiko Aramyan

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) zwaait weer eens met de scepter in de wereld van crypto. Dit keer lijkt het een terechte aanklacht. Een voormalig luitenant bij een gevangenis, genaamd John A. DeSalvo, wordt beschuldigd van het opzetten van een crypto scam. De scam was specifiek gericht op politieagenten en eerstehulpverleners.

Tussen november 2021 en mei 2022 zou de verdachte meer dan $600.000 hebben opgehaald bij 222. Dit zou hij hebben gedaan door zijn eigen Blazar token te verkopen. John DeSalvo beweerde dat de token traditionele staatspensioen systemen zou vervangen voor politie, brandweer en paramedici en dat het lucratieve rendementen zou bieden. Het leek op papier een win-win voor iedereen. Hij beweerde ook dat de Blazar Token kon worden gekocht via loonaftrek en vergeleek het met traditionele pensioen- of spaarplannen (zoals de Amerikaanse 401k). Daarnaast maakte de fraudeur valse claims dat de token zou zijn gecertificeerd door de SEC. 

🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIB miljonair; pak jouw gratis 1.500.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Fraude vond plaats op PancakeSwap

DeSalvo verkocht zijn Blazar token via de gedecentraliseerde exchange (DEX) PancakeSwap. Initiële investeerders kochten de digitale munt in een zogenaamde lock-up. Dit is een periode waarin een bepaalde hoeveelheid cryptocurrency wordt vastgehouden en niet kan worden verkocht of verhandeld. Het is een veelvoorkomende manier voor oplichters om munten te verkopen, zonder dat investeerders de prijs negatief kunnen beïnvloeden.  

Binnen twee weken nadat John DeSalvo de tokens op PancakeSwap verkocht, verloor de Blazar token meer dan 99,9% van zijn waarde. De SEC wil een permanent verbod op de oplichter. Daarnaast eist de overheidsinstantie ook civiele boetes en teruggave van winsten.

Advertisement

Crypto markt het ‘Wilde Westen’

SEC-voorzitter Gary Gensler voert het afgelopen jaar de druk op tegen de crypto markt, die volgens hem vol oplichters zit. Hij benadrukt de gelijkenissen tussen de huidige cryptomarkt en de ongereguleerde aandelenmarkten van de jaren 1920. Hij pleit voor strikte naleving van de effectenwetgeving en stelt dat de crypto-industrie hiervan kan profiteren, zoals de Amerikaanse economie deed na de implementatie van effectenwetten in de vorige eeuw. 

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen investeerde in 2016 voor het eerst in bitcoin. Sindsdien verdiept hij zich in de achterliggende technologie en gelooft hij dat blockchain de potentie heeft – net zoals het internet – om de wereld te veranderen.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
eddy-crypto-miljonair-tiener
Crypto-miljonair Eddy begon met €93 op 15-jarige leeftijd
Advertisement

Trending Nieuws nieuws

Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement