Timo Bult Timo Bult
09/06/2023 10:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/06/2023 10:30

Crypto zit vol sjacheraars, oplichters en ponzi-fraude, zegt SEC

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Crypto zit vol sjacheraars, oplichters en ponzi-fraude, zegt SEC

Foto: Artsaba Family / Shutterstock.com

De Amerikaanse toezichthouder van de effectenmarkten, ofwel de SEC, is een grootse aanval begonnen tegen crypto. De SEC bestempelt veel altcoins als effecten waardoor zij volgens de wet geregistreerd zouden moeten worden. Doordat de crypto-markt zich op dit moment niet aan de geldende wetten houdt, zit crypto vol met “sjacheraars, oplichters en ponzi-fraude,” aldus SEC-voorzitter Gary Gensler.

Niet Duitsland? Wie zat achter de enorme Bitcoin dump?
Niet Duitsland? Wie zat achter de enorme Bitcoin dump?

Crypto kan profiteren van wetgeving

Gensler hield tijdens een conferentie een speech waarin hij toelicht waarom de toezichthouder zo hard optreedt tegen crypto. Hij vergelijkt de huidige cryptomarkt met de ongereguleerde aandelenmarkten in de jaren ’20. In die periode waren er volgens hem veel oplichters en andere kwaadwillende partijen actief op de markt.

“Met een brede niet-naleving van de wet is het eerlijk gezegd niet verwonderlijk dat we veel problemen in deze markten hebben gezien. We hebben dit verhaal eerder gezien. Het doet denken aan wat we hadden in de jaren 1920 voordat de federale effectenwetten van kracht ging. Sjacheraars. Oplichters. Ponzi-fraude.”

Toen de Verenigde Staten eenmaal effectenwetgeving ontwikkelde en implementeerde ging het allemaal een stuk beter, aldus Gensler. Mede daardoor zou de Amerikaanse economie flink gegroeid kunnen hebben. Gensler stelt dan ook dat ook crypto fink zou kunnen profiteren als het zich aan de geldende effectenwetgeving zou houden.

Advertentie

De grote crypto-oorlog

In de VS is de SEC dus een grote aanval begonnen op veel crypto-bedrijven. Zo sleepte het de grote crypto exchanges Binance en Coinbase onlangs voor de rechter. Daarnaast zit Ripple, het bedrijf achter XRP, in een rechtszaak verwikkeld met de toezichthouder.

Het draait allemaal om de vraag of een cryptocurrency een effect, of ook wel investeringscontract is. Een van de tegenargumenten is dat een crypto géén effect is als het enige utility heeft en dus gebruikt wordt voor iets. Maar die vlieger gaat voor Gensler niet op, verwijzend naar een uitspraak in de rechtszaak tegen Telegram Open Network (TON):

“Zoals de rechtbanken in de Telegram-zaak en anderen echter hebben gezegd, verwijdert extra utility een crypto-effect niet uit de definitie van een investeringscontract.”

Het is vooral de manier waarop de SEC crypto probeert te reguleren waardoor de crypto-sector woedend is. Er zal ongetwijfeld nog lang veel onduidelijkheid heersen voor de Amerikaanse crypto-industrie. Dit terwijl in de rest van de wereld landen hard bezig zijn juist duidelijke wet- en regelgeving te ontwikkelen voor deze opkomende industrie.

Deel dit artikel
Timo Bult

Timo is hoofdredacteur van Crypto Insiders en een gepassioneerde voorstander van de real-world toepassingen van cryptotechnologie. Zijn interesse werd gewekt tijdens zijn werk voor een groot Fins accountancybedrijf, waar hij onderzoek deed naar het toepassen van blockchain door financiële bedrijven. Ook voor zijn Master’s thesis bleef hij in de cryptohoek. Hij onderzocht hoe NFT’s in kunnen worden toegepast in games, en welke uitdagingen daar liggen. Timo gelooft dat cryptotechnologie onze economie inclusiever, eerlijker en welvarender kan maken, en dat de transparantie van deze technologie corruptie in ontwikkelingslanden kan tegengaan.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Fundador de ETH rechaza un regalo de $6.000 millones por su cumpleaños
Ethereum-oprichter waarschuwt: Pro-crypto politici niet te vertrouwen
Bitcoin en memecoins schieten omhoog na moordaanslag op Donald Trump
Crypto als wapen tegen China – Trump’s verrassende nieuwe strategie
Crypto lucht op: SEC staakt onderzoeken naar 2 grote cryptobedrijven
Crypto lucht op: SEC stopt onderzoeken naar 2 grote cryptobedrijven
Advertentie