Timo Bult Timo Bult
09/06/2023 10:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/06/2023 10:30

Crypto zit vol sjacheraars, oplichters en ponzi-fraude, zegt SEC

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Crypto zit vol sjacheraars, oplichters en ponzi-fraude, zegt SEC

Foto: Artsaba Family / Shutterstock.com

De Amerikaanse toezichthouder van de effectenmarkten, ofwel de SEC, is een grootse aanval begonnen tegen crypto. De SEC bestempelt veel altcoins als effecten waardoor zij volgens de wet geregistreerd zouden moeten worden. Doordat de crypto-markt zich op dit moment niet aan de geldende wetten houdt, zit crypto vol met “sjacheraars, oplichters en ponzi-fraude,” aldus SEC-voorzitter Gary Gensler.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Crypto kan profiteren van wetgeving

Gensler hield tijdens een conferentie een speech waarin hij toelicht waarom de toezichthouder zo hard optreedt tegen crypto. Hij vergelijkt de huidige cryptomarkt met de ongereguleerde aandelenmarkten in de jaren ’20. In die periode waren er volgens hem veel oplichters en andere kwaadwillende partijen actief op de markt.

“Met een brede niet-naleving van de wet is het eerlijk gezegd niet verwonderlijk dat we veel problemen in deze markten hebben gezien. We hebben dit verhaal eerder gezien. Het doet denken aan wat we hadden in de jaren 1920 voordat de federale effectenwetten van kracht ging. Sjacheraars. Oplichters. Ponzi-fraude.”

Toen de Verenigde Staten eenmaal effectenwetgeving ontwikkelde en implementeerde ging het allemaal een stuk beter, aldus Gensler. Mede daardoor zou de Amerikaanse economie flink gegroeid kunnen hebben. Gensler stelt dan ook dat ook crypto fink zou kunnen profiteren als het zich aan de geldende effectenwetgeving zou houden.

Advertentie

De grote crypto-oorlog

In de VS is de SEC dus een grote aanval begonnen op veel crypto-bedrijven. Zo sleepte het de grote crypto exchanges Binance en Coinbase onlangs voor de rechter. Daarnaast zit Ripple, het bedrijf achter XRP, in een rechtszaak verwikkeld met de toezichthouder.

Het draait allemaal om de vraag of een cryptocurrency een effect, of ook wel investeringscontract is. Een van de tegenargumenten is dat een crypto géén effect is als het enige utility heeft en dus gebruikt wordt voor iets. Maar die vlieger gaat voor Gensler niet op, verwijzend naar een uitspraak in de rechtszaak tegen Telegram Open Network (TON):

“Zoals de rechtbanken in de Telegram-zaak en anderen echter hebben gezegd, verwijdert extra utility een crypto-effect niet uit de definitie van een investeringscontract.”

Het is vooral de manier waarop de SEC crypto probeert te reguleren waardoor de crypto-sector woedend is. Er zal ongetwijfeld nog lang veel onduidelijkheid heersen voor de Amerikaanse crypto-industrie. Dit terwijl in de rest van de wereld landen hard bezig zijn juist duidelijke wet- en regelgeving te ontwikkelen voor deze opkomende industrie.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie