Rico Engelbarts
23/05/2018 14:59 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/05/2018 14:59

India kan vanaf juli 2018 18% belasting heffen op handel cryptocurrency

Nieuws
Indiase overheid overweegt eigen cryptocurrency

India, ‘s werelds op een na grootste land naar inwonertal, kan binnenkort een sprankje hoop geven aan beleggers in cryptocurrency, na maandenlang een negatieve agenda uitgedragen te hebben tegen de digitale activaklasse.
Onderworpen aan goedkeuring raad
Zoals gemeld op Bloomberg, kan India binnenkort een goederen- en diensten-belasting (Goods and Services Tax, GST) van 18% heffen op cryptocurrency-handel, ondanks hun juridische dubbelzinnigheid in het land. Momenteel wordt het voorstel overwogen door de Central Board of Indirect Taxes and Customs, en nadat dat is afgerond zal het voorgelegd worden aan de GST-raad.
Zoals gezegd, kunnen de digitale assets geclassificeerd worden als “immateriële goederen”, op dezelfde lijn als andere software-systemen, waar de autoriteit aan toevoegde dat er afzonderlijke wetten ingevoerd zullen worden om om te gaan met het gebruik van cryptocurrencies voor criminele activiteiten.
Eerder in december 2017 trad de Indiase regering hard op tegen de cryptocurrency-markt, waarbij zowel exchanges als handelaren onderzocht werden op het gebruik van en het verdienen van geld aan digitale assets. Juridische autoriteiten stuurden ook een belastingaanslag naar meer dan 500.000 handelaren met als doel enorme heffingen over hun winsten te innen.
In april 2018 heeft de Reserve Bank of India, de cryptocurrency-industrie praktisch om zeep geholpen, toen het in een verklaring alle banken vroeg hun relaties met alle cryptocurrency-exchanges in te trekken.
Belangrijke punten van het belastingvoorstel
Volgens mensen met kennis van zaken, die verzocht hebben om anoniem te blijven, heeft de afdeling inkomstenbelasting het belang ingezien van virtuele currencies.
Als de ontluikende markt voor digitale assets niet voldoende wordt belast, kan dit leiden tot enorme verplichtingen, wat het herstel in de toekomst moeilijk zou maken. Het voorstel vraagt dus om onmiddellijke goedkeuring.
Hieronder staan de belangrijkste punten van het voorstel:

  • Aankoop of verkoop van cryptocurrencies moeten beschouwd worden als levering van goederen en dat wat transacties vergemakkelijkt, zoals o.a. levering, overdracht en opslag zullen als diensten behandeld worden
  • De waarde van een cryptocurrency kan worden bepaald op basis van de transactiewaarde in roepies of het equivalent van enig ander vrij inwisselbare vreemde valuta.
  • Als kopers en verkopers zich in India bevinden wordt de transactie behandeld als een levering van software en is de locatie van de koper de plaats van levering.
  • Voor overdracht en verkoop is de locatie van de geregistreerde persoon de plaats van levering. Voor verkoop aan niet-geregistreerde personen wordt de locatie van de leverancier echter als de plaats van levering beschouwd.
  • Transacties buiten Indiaas grondgebied zijn aansprakelijk voor geïntegreerde GST en worden beschouwd als import of export van goederen. IGST zal worden geheven op grensoverschrijdende leveringen.

Cryptocurrency-mining een belastbare activiteit
Cryptocurrency-mining, een proces dat een cryptocurrency-netwerk verifieert, bevestigt en onderhoudt in ruil voor incentives, zal behandeld worden als een “dienstlevering” en is onderworpen aan belasting in overeenstemming met de GST-wetten.
Bovendien moeten miners die meer dan 20 lakh roepies (ongeveer $29.000) verdienen met hun platforms zich registreren als een bedrijfseenheid bij de GST-raad.
Tevens kunnen aanbieders en gebruikers van cryptocurrency wallets ook volgens de GST-wetten worden belast, aangezien zij de digitale currencies leveren en ontvangen.
Cryptocurrency-sector een booming business
De opkomst van de markt voor cryptocurrency is onmiskenbaar lucratief voor zowel gebruikers als overheden, omdat het in korte tijd enorme winsten kan opleveren vanwege de volatiliteit van de assets en het de beginnende fase waarin de sector zich bevindt. Indiase cryptocurrency-exchanges noteerden in 2018 een omzet van 200 crore roepies ($30 miljoen), wat neerkomt op 36 crore roepies ($5,5 miljoen) aan potentiële belastinginkomsten voor de overheid.
Het behandelen van cryptocurrencies als goederen en diensten maakt de richtlijn voor belastingheffing gemakkelijker, omdat er al regels aanwezig zijn om de vereenvoudigen. Cryptocurrency classificeren als currency zou echter een wetswijziging vereisen, een onmiskenbaar ingewikkeld en tijdrovend proces.

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Advertisement

Trending Nieuws nieuws

Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement